Kevätmuokkaukset

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kasviviljelystä. Viljalajikkeista, tuotannosta, laadusta, ym...

Kevätmuokkaukset

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 18 Tammi 2016, 16:12

Jätin syksyllä vähän kauramaata ja paljon hernemaata sängelle. Syysmuokkaus oli hankalaa pahoin laonneen herneen vuoksi. Tukkesi aurat ja kultivaattorin. Jopa lautasäes takkusi. Päätin siis jättää kasvipeitteiseksi (siis nyt 80%kasvipeitteisyys). Nyt olen pohtinut kevään toimia. Ajattelin ensin ajaa matalaan lautasäkeellä, ja äestää sitten hanhenjalkaäkeellä. Nyt kuitenkin pohdin vesitaloutta. Ajaisiko kuitenkin ensin kultivaattorilla 40 mm piikeillä johonkin 10-12 cm, jotta saisi vähän vesitilaa? Sitten tilanteen mukaan joko lautasäkeellä tai vain joustopiikillä kylvökuntoon. Kauraa olisi tarkoitus laittaa.

Tuota vesitilajuttua aloin pohtia enemmänkin, kun TumppiW mainitsi tuosta hiuemaiden "luhistumisesta". Viljavuustutkimuksen mukaan maani ovatkin juuri hiuetta tai hiuesavea. Tuo voisi olla myös selitys maan hämmentävälle kovuudelle. Multavuus on määritelty rm. Nurmea tuo varmaan kaipaisi, mutta kierrossa on vielä vähän matkaa sinne.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: Kevätmuokkaukset

Lukematon viestiKirjoittaja masto » 18 Tammi 2016, 16:35

Mulla on maat myös juurikin runsasmultavaa hiesua/hiuesavea. Itse en uskaltaisi muokata kylvöpintaa syvemmälle ettei kapillaari katkea liian kauas siemenestä. Edellinen sukupolvi myös vältti kevätkyntöä kuin ruttoa koska on iso riski että maa menee todella kovaksi. Lautasmuokkari ja äes, niillä on meillä kevätsänkiä alustettu. Tulokset vaihtelevia. Kaura, vehnä ja rypsi/rapsi onnistuvat parhaiten. Ohraa en ole uskaltanut edes kokeilla.
masto
Luokka: >500hv
 
Viestit: 615
Liittynyt: 19 Loka 2007, 09:19
Paikkakunta: Lieto

Re: Kevätmuokkaukset

Lukematon viestiKirjoittaja kehveli » 18 Tammi 2016, 17:48

Keväällä sänkeä muokkaillessa maa tuppaa jäämään aina hieman kokkareisemmaksi kuin syysmuokatuilla. Jos muokkaa kylvösyvyyden alle, voi kuiva kevät tehdä tilkkutäkkiä kasvuunlähdössä.
Sateisena keväänä vesitilaa tarvitsee ja se on hyväksi.
kehveli
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 68
Liittynyt: 08 Touko 2014, 15:08

Re: Kevätmuokkaukset

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 19 Tammi 2016, 09:27

Claydoneissa ja Horscheissa kulkee hiukan syvemmällä menevä piikki/kärki ja kylvö on tämän uran molemmille puolille. Ihan by-the-book meininki hiesu- ja hiuemailla olisi syvempi kuohkeutus juuri ennen kylvöä. Tyyliin pintasekoitus + pintaan hyvä murukerros, sitten vähän ajan päästä varovaisesti syvempi muokkaus ja kylvö. Jos homma menee nappiin, pintaan ei tule juurikaan kokkareita, kun ne jäävät murukerroksen alle. Jos pintaan alkaa tulla isoja, vuoltuja laattoja, niin sitten seis.

Käytännössä maassa voi olla jo nyt juurikanavia ja halkeamia, mitkä hoitavat kuohkeutustarpeen. Eli riippuu siitä, mihin kuntoon herne + aluskasvi pellon jätti. Itsellä hiuemaat ovat olleet parhaassa kunnossa 2012 puimatta jääneen härkäpapu/raiheinäkasvuston jälkeen. Keväällä sekoitus pintaan ja parin viikon päästä toinen ajo hanhenjaloilla ja kylvö.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: LohjaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

MAINOSPAIKKA