Peltotuhka

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kasviviljelystä. Viljalajikkeista, tuotannosta, laadusta, ym...

Peltotuhka

Lukematon viestiKirjoittaja lumberjack83 » 11 Tammi 2017, 18:37

Onko kellään kokemuksia tuosta peltotuhkasta? Maaseudussa jo jokusen kuukauden mainostettu.
Laskeskelin, että tänne EP:lle noin 250 km päähän olisi vielä kannattavaa tilata kuorma, koska pH:n noston ohella saisi peltoon lisää fosforia, kaliumia ja hivenaineita.

Isä epäilee vaan levityksen olevan hankalaa. Jos on aivan rutikuivaa, voi tuulisena levityspäivänä naapurin piha huusholleineen peittyä harmaaseen huntuun. Sitten toisaalta, jos se on jo tehtaan päässä ehtinyt kasassa liiaksi paakkiintua, voi mennä viskolla levitys aika sadateluksi. Viime talvena tilattiin sitä Raahen teräskuonaa ja oli kuulemma tosi v*ttumaista olla siellä viskon päällä rautakangen kanssa pilkkomassa niitä paakkuja.

http://peltotuhka.fi/
lumberjack83
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 20
Liittynyt: 17 Elo 2011, 21:19

Re: Peltotuhka

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 11 Tammi 2017, 19:45

Kauan sitten -80 luvun lopulla ja -90 luvun alussa levitettiin paljonkin paikallisten lämpölaitosten tavaraa. En tiedä mikä tuo visko on, mutta me käytimme Belaruksen levittimiä. Paakkuja piti olla varsin usein poistamassa heittolautasten jakajalta. Aluksi seuloimme tuhkan välpällä ennen vaunuun nostamista, myöhemmin seulakauhalla. Seulakauhan jälkeen homma toimi hyvin.
Sittemmin tuhkasta tuli lannoite, ja nuo pienet laitokset eivät halunneet rekisteröityä lannoitevalmistajiksi, joten se loppui. Jossain vaiheessa myös raskasmetallirajoja kiristettiin reilusti. Hyvin se vaikuttaa pelloilla vieläkin.

Se oli silloin. Uskon, että tavara on nykyisin tasalaatuisempaa ja toimivampaa. Tuoreehko tuhka silloinkin toimi vaunussa hyvin. Suunilleen kesän seisonut. Ihan kuiva tuhka ei lennä minnekään, tulee vain hurja pölypilvi perässä. Yleensä kuitenkin tuhka kastellaan laitoksissa, joten en usko, että ruutikuivaa edes yritetään myydä.

Levitysmäärä on sen verran suuri, ettei sitä ainakaan millään lannoitteenlevittimellä kannata levittää. Ja kyllä sellaisen luukkukin on liian pieni. Sen verran varmasti paakkuja on.

Kannattaa soittaa ja kysyä.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: Peltotuhka

Lukematon viestiKirjoittaja Rubinjo » 12 Tammi 2017, 22:58

Toi tuhkan analyysi näytti melkosen "raskaalta"... Ja neutralointikyky ei kovinkaan häävi. En välttis omalle pellolle ottas ollenkaan.

Todella hyvä ja kustannustehokas kalkitusaine näin talvilevitykseen on poltettu kalkki. Ja kannattaa ehdottomasti rahdata E-P:lle! Tavara sijaitsee Pyhärannassa.
Jos Suomen halvin kalkitusaine kiinnostaa niin pyydä tuoteseloste ja tarjous: opruponen(at)gmail.com.
Avatar
Rubinjo
Luokka: >500hv
 
Viestit: 2591
Liittynyt: 18 Tammi 2005, 00:28
Paikkakunta: Halikko www.toivontila.fi

Re: Peltotuhka

Lukematon viestiKirjoittaja Torppari » 13 Tammi 2017, 20:08

Hyvää tavaraa. 8-10 tn/ha niin jo tehoaa. Levitys kalkinlevittimellä välittömästi siilosta toimitettuna tai enintään viikon vanhana, alkaa nimittäin harkkoontumaan kuumana kasassa. Mikäli on otettu kasasta ulkoa, tai ollut pellolla kasassa vähänkään pidempään, lantakärryllä (Bergman tms. jossa levitinlautaset) joka pystyy hajottamaan kokkareet. Välillä kosteampaa välillä ei. Tällä viikolla pölisi ainakin melkoisesti, että ilmavirtaukset pitää kyllä huomioida. Kuumana pöly nousee vielä helpommin korkealle. Olen tuota levittänyt vuosien varrella varmaan 3000-4000 tonnia Belaruksen kalkkikärryllä.
Torppari
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 40
Liittynyt: 20 Marras 2008, 14:28Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA