ALUSKASVIN KYLVÖ HANGELLE

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kasviviljelystä. Viljalajikkeista, tuotannosta, laadusta, ym...

ALUSKASVIN KYLVÖ HANGELLE

Lukematon viestiKirjoittaja kestilä » 14 Tammi 2018, 18:21

Onko kellään kokemusta aluskasvin kylvöstä hangelle?
Olis ajatuksena kylvää syysrypsille kylvetylle lohkolle yksivuotista valkoapilaa. Ei vaan oikein löydy tietoa siitä, mikä olis hankikylvölle sopiva ajankohta.
Syyrypsimaassa oli syksyllä havaittavissa jonkin verran saunakukkaa ja ajattelin, jos valkoapila edes vähän hillitsisi sen kasvua, eikä kemiallinen torjunta tule kysymykseen.
kestilä
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 9
Liittynyt: 26 Helmi 2017, 22:14

Re: ALUSKASVIN KYLVÖ HANGELLE

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 15 Tammi 2018, 11:02

Olen useita vuosia käyttänyt talvikylvöä kerääjäkasvien kylvöön syysviljoille, nurmien täydennyskylvöön ja jopa nurmen perustamiseen sängelle. Se on ollut menetelmänä hyvin toimiva. Toistaiseksi miltei kaikki on onnistunut jo... varmaankin 5 vuotta. Levittänyt olen keväällä, ennen maan pinnan sulamista. Perusteena yleensä se, että silloin alla oleva kasvusto kärsii vähiten, ja pellolla oleva lumi haittaa traktorin etenemistä mahdollisimman vähän. Traktorilla ja piensiemenvispilällä sitä olen tehnyt. Ajankohdalla ei minusta ole mitään väliä. Olen kuullut levitettävän syksyllä maan jäädyttyä. Siemenet yleensä säilyvät maassa talven yli. Jos moottorikelkka olisi, voisin hyvin levittää paksullekin hangelle tuollaisella pintalevittimellä. Varsinkin pienet siemenet painuvat helposti lumen läpi, ja kosteutta saatuaan pysyvät hyvin pellolla. Isojen siementen, kuten raiheinien ja natojen pelkään huuhtoutuvan mahdollisten pintavalumien mukana joko painanteisiin tai ojiin.

Sitten siemeniin. Eroja siemenen talvehtimisessa on näköjään paljon. Tai itämisen jälkeisessä kylmän kestossa. Yksivuotinen Persianapila ei kasvanut laisinkaan keväthangelle kylvön jälkeen. Syy lienee nopeassa alkukasvussa ja sirkkataimen pakkasenkestävyydessä. Eli persianapila iti nopeasti, mutta sirkkataimi ei kestänyt enää yöpakkasia. Puna-apila ja timotei sensijaan lähtivät kasvuun erinomaisesti. Niin kerääjinä kuin nurmen täydennyskylvöinäkin. Yksivuotisen valkoapilan toimimisesta tässä käytössä ei minulla kokemusta ole. Jos se on luonteeltaan eteläinen kasvi, se kestänee kevätkylmyyttä huonosti. Monivuotinen varmasti kasvaisi luotettavammin, mutta tarkoitukseen nähden aivan liian hitaasti.

Aluskasvi syysrypsille on kyllä hyvä ajatus. Varhaisen puinnin jälkeen pelloilla on varmasti paljon vapaita ravinteita, jotka kyllä kannattaa ottaa talteen. Puna-apila ja timotei ovat talvilevitettyinä tähän hyvin toimivia kasveja. Kasvuaikaa on niin paljon, että syksyllä ehtii kasvaa hyvä kasvusto. Se pitänee vielä niittääkin rehevyytensä vuoksi. Ainakin rukiilla näin. Kuitenkin saunakukka on niin tehokas kevätkasvaja, ettei sitä kyllä millään aluskasvilla saa hillittyä. Syysrypsi itsessään on niin voimakas kasvi, että jos se vaan talvehtii kunnolla, se kyllä pitää saunakukan kurissa.

Syysrypsin kohdalla lisäksi tulee epävarmuus. Kevätahava ja rouste ovat syysrypsin suurimpia haasteita talvella. Helposti menee kerääjän siemen hukkaan, jos talvehtiminen lopulta epäonnistuu. Tosin valkoapilan kylvömäärä lienee sen verran pieni, ettei vahinko kovin suuri enää ole.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: ALUSKASVIN KYLVÖ HANGELLE

Lukematon viestiKirjoittaja kestilä » 16 Tammi 2018, 12:57

Kiitos tiedoista. Kokemuksia hankikylvöistä kaipailikin.
Vaikka syysrypsi ei talvehtisikaan, en pidä hankikylvetyn siemenen hukkaan menemistä merkittävänä. Kylvömäärä on kuitenkin pieni. Onko siitä kokemusta, riittääkö joustopiikkiäestys keväällä tuhoamaan säilyneet aluskasvit, etteivät kevätviljaa haittaa? Rypsiä ei ainakaan jäänyt yhtään, kun jouduin viime keväänä syysrypsimaan rikkomaan hanhenjalka s-piikillä.
kestilä
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 9
Liittynyt: 26 Helmi 2017, 22:14

Re: ALUSKASVIN KYLVÖ HANGELLE

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 17 Tammi 2018, 08:00

Kokemusta ei ole hankikylvetyn aluskasvin tuhoutumisesta, mutta herkimmilläänhän se kyllä on juuri tuossa vaiheessa, kun rikkominen keväällä pitää tehdä, joten uskon sen onnistuvan helposti. Toisaalta valkoapila on niin matalakasvuinen, että vaikkei se tuhoutuisikaan, se tuskin haittaisi uuden kasvuston kasvua. Muokkaus ainakin hidastaa niin paljon, että pääkasvi kyllä ehtii karata.

Edellisen vuoden kerääjäkasvista sen sijaan on jo vaikeampi päästä eroon. Edellisen vuoden puna-apila ainakin saattaa kasvaa läpi seuraavan vuoden pääkasvista, ellei lopetusta tehdä huolellisesti. Siitä kokemusta kyllä on.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

MAINOSPAIKKA