Sivu 1/1

Vehnäseokset ja sakolukumatematiikkaa..

Lukematon viestiLähetetty: 04 Helmi 2018, 15:51
Kirjoittaja Agronautti
Onko miten kokemuksia erilaatuisten vehnäseosten kanssa läträämisestä että myllylaatuisena saisi menemään kaupaksi?

Aloin tuossa miettimään mitä tekisin syysvehnälle jossa sako 265, valk. 10.9, hlp ja donit ok.. Rehuksihan tuo alhaisen valkuaisen johdosta menisi mutta ei raaskisi muilta arvoilta noin hyvää rehuksi laittaa kun nykyään hinnassakin on jo reilummin eroa myllylaatuun.
Kevätvehnät (valk13.2 sako 175) myytiin jo, nippanappa myllylaatuisena, olis voinut tehdä 50/50 seoksen syysvehnän kera mutta ei taida suomimyllärit osta syys+kevät seosta.. Vientiin taitaa seoskin kelvata, ainakin viime vuonna..

Sakoluvun kanssa seoksissa pelaaminen ei ole kovin yksinkertaista ja suoraviivaista. Netistä löysin jotain..

esim. maat pellervossa 2/2010?
"Huonoina syksyinä sekoittamisia vaikeuttavat vehnäerien sakoluvun voimakkaat vaihtelut. Huonomman vehnäerän voimakkaampi entsyymiaktiivisuus nimittäin hajottaa osittain myös joukkoon sekoitetun paremman vehnän tärkkelystä. Seoksen sakoluku tulee olemaan lähempänä huonomman vehnäerän sakolukua. Jos mylläri valmistaa esimerkiksi vehnäseoksen, jossa on 20 prosenttia vehnää, jonka sakoluku on 80 ja 80 prosenttia vehnää, jonka sakoluku on 300, saadaan aikaiseksi seos, jossa sakoluku on 150."

Englanninkielistä jutskaa..

http://muehlenchemie.de/english/know-ho ... nwers.html

ja excel-laskelmakin löytyi..
sakoluku excel-taulukko (eng.)

Re: Vehnäseokset ja sakolukumatematiikkaa..

Lukematon viestiLähetetty: 06 Helmi 2018, 19:07
Kirjoittaja Pasi
Kysyin kerran sakolukujen käyttäymisestä kun eriä sekoittaa. Juuri tuon entsyymireaktion takia minua viisaampi oli sitä mieltä ettei kannata edes yrittää jos toisen erän sakoluku on liian alhainen leipävehnäksi. Siinä vaan pilaa sen paremman vehnän rehuksi. Köppä-kirjallisuudessa kuulemma olisi tietoa.

Entäpä varastointi niin kauan kunnes saa valkuaispitoista syysvehnää?... .. tai ainakin pari vuotta ennen kuin luovuttaa.

Re: Vehnäseokset ja sakolukumatematiikkaa..

Lukematon viestiLähetetty: 10 Helmi 2018, 18:42
Kirjoittaja Agronautti
Joo.. ei mitään huonoa sakolukua omaavaa kannata sekoittaa, vaan jos on esim 140-160 eli hieman alle myllyrajan niin tuommoista yli 250:stä kannattaa sekoittaa..

Jos oli enempi varastotilaa niin jättäisi oottamaan ensi syksyä tai paremmat systeemit että saisi sekoiteltua niin ostasi hyvän valkuaisen vehnää rinnalle ja sitten myyntiin.. :D Tai mieluummin myypi tuon syysvehnän jollekin jolla sakoluku hilkulla.. :wink: