Sivu 1/1

Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 24 Elo 2006, 23:11
Kirjoittaja Wilpo
Oma Wile55 näyttää korkeaa kosteutta vaikka on kuivattu pitkään ja vilja tuntuu kuivalta. Kävin naapurissa mittauttamassa murskaavalla mittarilla niin ero oli -0.8% omaan (oma 13,5%, naapurin 12,7%). Toimivatko murskaavat kosteusmittarit paremmin tälläisenä vuonna, jolloin viljan hl-painot ovat korkealla? Vai vaikuttaako niissä tulokseen viljan hl-paino mitään? Omassa Wile55:ssä on mahdollista käyttäjän kalibroida mittari näyttämään joko alas tai ylöspäin. Jos todellinen kuivaus lämpötila on todella 12,7%, niin tuli poltettua öljyä muutaman kuivauserän jonkin verran turhaan.

Tarvisi varmaan kokeilla seuraavaa -> http://www.murtola.com/forum/viewtopic.php?t=492

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 00:52
Kirjoittaja Rubinjo
Hlp vaikuttaa tulokseen. Päättelin vaan siitä kun digitaaliversiossa on oma asteikko yli 83 kg painavalle vehnälle. Ero näyttäis olevan n. 1 % luokkaa verrattuna kevyemmän vehnäasteikon tulokseen.

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 00:53
Kirjoittaja zuukke
Rubinjo kirjoitti:Hlp vaikuttaa tulokseen. Päättelin vaan siitä kun digitaaliversiossa on oma asteikko yli 83 kg painavalle vehnälle. Ero näyttäis olevan n. 1 % luokkaa verrattuna kevyemmän vehnäasteikon tulokseen.


Tarkoitatko 1 prosenttia vai yhtä prosenttiyksikköä?

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 09:09
Kirjoittaja Rubinjo
%-yksikköä

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 12:12
Kirjoittaja SS
Oma kokemus on se, että kun Wile 35:lla tekee lukeman mukaan 10% kuivaksi, on se viljaliikkeessä sitten aina 13.5% ja hirveä marina päällä et kuorma lähtee takasin mee ny ainakin polvilleen ja rukoile vähän.


Siksi olenkin kuivatellut keväällä kylmäilmakuivurissa joskus 8-9%:iin ja ovat sitten rypistelleet otsaansa, että ootko sä polttanu tätä jollakin. Eli kyllä sieltä sitten kuiviakin lukemia tulee jos taas sieltä päästä päästäisiin valittamaan.

-SS-

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 20:42
Kirjoittaja Radon
Käykää kalibroimassa mittarit joskus, meillä ainakin on ollut sellaisessa säädössä vanha wile että hyvin on täsmännyt.

Murskaava mittari toimii aina paremmin, varsinkin jos isoa jyvää.

Uuninäyte

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 21:09
Kirjoittaja Sepe
Eikös kauppojen viljavarastoilla ole uuninäytteitä joilla voi oman mittarin testata? Ainakin Porin Agrimarketilta löytyy.
Itsellä on Wanha Wile vuodelta 1 tai 2 eli taitaa olla liki 40v. vanha. Tarkkuus ollut luokkaa 0,5% verrattuna esinäytteisiin.
Keskolla Wilen mittarin kalibroija joskus ihmetteli kun ei ollut ks. mallia koskaan nähnytkään... Mittari oli ilmeisesti 15-20v. vanhempi kuin testaaja.

Joopa mittarin malli on 49-22A eli ensimmäistä mallia. Linkkiä Wilen historiaan...
Kuva
http://www.farmcomp.fi/fin/wilen_tarina.html

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2006, 21:37
Kirjoittaja aurauskeppi
SS kirjoitti:Oma kokemus on se, että kun Wile 35:lla tekee lukeman mukaan 10% kuivaksi, on se viljaliikkeessä sitten aina 13.5% ja hirveä marina päällä et kuorma lähtee takasin mee ny ainakin polvilleen ja rukoile vähän.
-SS-

Samansuuntaisia kokemuksia on.
Agrimarketista sanottiin 3 näytteestä että kuule me ei otettais ollenkaan 14,8 kosteusprosenttista viljaa. Se kuivaus tulee sulle tosi kalliiksi. Sanoin tuohon oman mittaustapani tuntien että uskallan hymyssä suin ottaa sen riskin. Kuormat lähti, silloin leipävehnää, tilityslapussa kosteus oli 13,3....

Kannattaa aina säilyttää rinnakkaisnäyte. Kauppa perustuu petokseen noin yleensäkin :wink: eikä viljakauppa mikään poikkeus ole.

Re: Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2016, 01:33
Kirjoittaja KaleviPP
Saakos noita Wilen varaosia suoraan k-maatalouden hyllystä? Kävi vahinko, kun wile 65:n korkki tippui lattialle ja meni rikki. Paljonkos tuo korkki mahtaa maksaa?

Re: Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2016, 09:51
Kirjoittaja Agronautti
KaleviPP kirjoitti:Saakos noita Wilen varaosia suoraan k-maatalouden hyllystä? Kävi vahinko, kun wile 65:n korkki tippui lattialle ja meni rikki. Paljonkos tuo korkki mahtaa maksaa?


Kyllä niitä K:lta pitäs saada, mutta menee kai tilaukseen.. Itelläkin (taas) korkki pas*ana Wilen 35:sta :oops: Jokunen vuos sitten hajos niin olikohan 60egee.. Nyt etsinnässä netissä käytettyä mieluiten metallikorkki,,

http://www.farmcomp.fi/wile/tuotteet/wile-tarvikkeet

Re: Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 26 Elo 2016, 21:15
Kirjoittaja maapakka
Testasin Wile55 mittaria maatalouskaupassa missä oli viljanäytteitä minigrip pusseissa. Wile55 näytti pari prosenttia kosteampaa lukemaa kuin mitä pussin kyljessä luki, sekä ohralla että rypsillä samankaltainen ero. Kotona on pari muuta mittaria jotka näyttävät aika lailla samaa kuin Wile55. Ja kun niillä mittareilla tsekkasin kesällä lähteviä viljakuormia niin olivat alle 14 % kosteudessa, kuitenkin tilityksessä olivat yli 14 %. Onkohan noihin kaupan kalibrointinäytepusseihin luottamista?

Re: Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 27 Elo 2016, 15:05
Kirjoittaja IMSL
maapakka kirjoitti:Testasin Wile55 mittaria maatalouskaupassa missä oli viljanäytteitä minigrip pusseissa. Wile55 näytti pari prosenttia kosteampaa lukemaa kuin mitä pussin kyljessä luki, sekä ohralla että rypsillä samankaltainen ero. Kotona on pari muuta mittaria jotka näyttävät aika lailla samaa kuin Wile55. Ja kun niillä mittareilla tsekkasin kesällä lähteviä viljakuormia niin olivat alle 14 % kosteudessa, kuitenkin tilityksessä olivat yli 14 %. Onkohan noihin kaupan kalibrointinäytepusseihin luottamista?


Tos mun Wile35 tulee eri tulos, jos jyvät lataa siihen erilailla. Siis jos sen täyttää suoraan vain täyteen ja ruuvaa "korkin" oikealle kireydelle, taikka jos siihen laittaa ensin jonkin verran pohjalle, ravistelee ja naputtelee ne jyvät sinne "järjestykseen", ja samalla lailla täyttää sen täyteen ravistellen, tulee samoista jyvistä yllättävän iso ja erilainen näyttämä.
Mittari pitäisi kalibroida ja käyttää samalla lailla täyttäen, mieluummin ehkä ravistettuna ja naputeltuna.

Re: Viljan kosteusmittarit

Lukematon viestiLähetetty: 28 Elo 2016, 09:21
Kirjoittaja Rubinjo
Käytöohjeen mukaan kuuluukin naputella.