Sivu 1/17

Härkäpavun viljely

Lukematon viestiLähetetty: 22 Heinä 2008, 12:33
Kirjoittaja Pehtoori
Mites on kanssa viljelijät, onko viljelykokemuksia? Kertokaa kokemuksia rikkatorjunnasta, sadon onnistumisesta yms. Kun ajattelin itse ensi vuonna koittaa ja nyt olisi vinkit tarpeen... Mitä kannattaa syksyllä pelloille tehdä... Itse ajattelin glyfosfaatti+kyntö??

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 23 Heinä 2008, 19:15
Kirjoittaja TumppiW
Kokemusta on nyt parilta vuodelta. Ja lisää hankitaan, siinä määrin lupaava kasvi.

Kuivuutta ei kestä juurikaan, vuonna 2006 hiekkaisemmilta kohdilta ei tullut palkoja yhtään, savelta kohtuullisesti. Viime vuonna satoa noin 4000 kg/ha.

Rikkaruohoista ohdake tuntuisi olevan kiusallisin, juolavehnä aiheuttaa harmia vasta, kun pavut pudottavat lehtensä. Eli kyntö on paikallaan ohdakkeen torjunnassa, juolavehnää vastaan voi kokeilla seosviljelyä kauran kanssa tai aluskasvina italianraiheinää. Molempia oon kokeillut ja tuntuvat toimivan. (Toisaalta juola ei ehdi aiheuttaa satovahinkoa, joten jos säätä piisaa sen voi ruiskuttaa syksyllä.)

Aikainen kylvö syvälle ja varautuminen matalaan puintiin (kivet pois tai jyräys). Lannoituksen kanssa kannattaa olla varovainen. Ite oon luomussa, mutta kaverin piti viljellä siementä viimevuonna tavanomaisesti. Laittoi 40 kg typpeä savimaalla ja tuloksena oli 180 cm kasvusto täysin laossa ja umpihomeessa. Eli kannattaa miettiä haluaako kokeilla lisälannoitusta. Jos ja kun virnoja ei ole viljelty pellossa vähään aikaan, ymppääminen voi sen sijaan olla halpa lisäsadonlähde (en oo varma, kun kertaakaan en ole jättänyt ymppäämättä).

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 23 Heinä 2008, 21:39
Kirjoittaja Pehtoori
Kiitoksi vinkeistä... Itse joo ajattelin yrittää kanssa ensi vuonna... 40 typpeä ajattelin kanssa koittaa lannoite valinta vielä vähän hakusessa kun toiselle lohkolle ei saa fosforia laittaa ja toisella puutetta kalista..... Onko kokemuksia tai tietoa Basagran Sg:stä..?? Tuttu sanoi että oli käyttänyt ja nyt ei ilmeisesti ollu satoa kauhesti päähän lyönyt eli parempi siinä määrin kuin Senkor... Mitenkäs kylvötiheys?? Suositeltu ilmeisesti 70kpl/m2.. Onko hyvä tiheys?? Niin vielä anteeksi hölmöyteni, mitä on virnat ja mitä ymppääminen??

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 24 Heinä 2008, 16:58
Kirjoittaja TumppiW
Pehtoori kirjoitti:Suositeltu ilmeisesti 70kpl/m2.. Onko hyvä tiheys?? Niin vielä anteeksi hölmöyteni, mitä on virnat ja mitä ymppääminen??


60-70 kpl/m2 on ihan ok. Jos päädyt laittamaan kauraa sekaan, niin vähennä pavun määrää.
Myrkyistä en tiiä, kun eivät ole tällä tilalla vaihtoehto, mutta pavussa rikkaruohot eivät ole ihan hirveä ongelma. Paitsi lähinnä ohdake ja juola, mutta nekin voi olla fiksumpi hoitaa hengiltä jo edellisenä syksynä. Harmaahome on mun mielestä kiusallisempi, mutta sitä voi välttää lähinnä harvalla kasvustolla ja tuulisella kasvupaikalla. Ja voi senkin ottaa siltä kannalta, että puinti helpottuu kun kasvi pakkotuleentuu... muuten ylimmät palot ovat raakoja kun alimmat varisevat.

Virnat ovat typpeä sitovia rikkaruohoja :) Jotkut hullut viljelevät niitä pelloillaan viherlannoituksena tai kerääjäkasvina.

Ymppääminen on siementen peittämistä typensitojabakteereilla (kasvi ei sido typpeä, vaan bakteerit sen juurissa). Varmistaa sen, että kasvi saa typensidonnan käynnistymään heti alusta alkaen ja väitetään, että kaupalliset härkäpavulle tuunatut kannat sitovat peltomaan omia kantoja paremmin typpeä. Elomestari Oy tuottaa ja myy ymppejä, voi ostaa myös Naturcomin kautta.

Ai niin, täältä löytyy lisätietoa:
http://www.luomuliitto.fi/Luomutilan_va ... s_2007.pdf
https://portal.mtt.fi/portal/page/porta ... 202005.pdf

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 24 Heinä 2008, 22:06
Kirjoittaja Pehtoori
Kiitoksia vinkeistä ja sivistyksestä... Täytyypä vähän tutkia asioita ja sellailla nettisivuja...

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 24 Heinä 2008, 23:49
Kirjoittaja turkki
Itselläni ei ole mitään kokemusta härkäpavusta mutta tuohon juolavehnäongelmaan uskoisin että tavanomaisessa viljelyssä juolavehnä voisi hoitua samoilla torjunta-aineilla kuin esim. rypsillä, herneellä tai sokerijuurikkaalla: Agil, Fusilade, Targa, Focus Ultra ???

Yhdenkään em. aineiden käyttöohjeissa ei tosin mainita härkäpapua mahdollisena viljelyskasvina, mutta luulen että kysymys on vain siitä että maahantuoja ei ole hakenut rekisteröintiä härkäpavun juolavehnätorjuntaan. Ilman virallista hyväksyntää käyttö on toki kiellettyä, vaikka vioitusta tai jäämiä viljelyskasville ei tulisikaan.

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 25 Heinä 2008, 10:11
Kirjoittaja Pehtoori
Voisi kyllä kuvitella että ainakin joku aineista toimii, mutta härkäpapu on jonkun verran herkempi kasvi torjuntaaineille mitä esim. herne mikä voi vaikuttaa, että vioituksia tulee herkemmin

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2008, 17:27
Kirjoittaja Astral
Nostellaas uudestaan tätä aihetta.

Mitenkäs sen härkäpavun kanssa tänä vuonna sujui?

Kokemuksia mielelään kuunnellaan. Pohdinnassa olis kokeilla tavanomaisessa viljelyssä lähinnä vehnän esikasvina tuota.
Onko ollut rikka-/ tautiongelmia? Jos ruiskutettu niin millä aineilla? Suorakylvössähän kuitenkin keväinen glyfosaatti pitää melko pitkään rikat kurissa kuten rypsilläkin.

Entäpä kasvuaika ja puinti tänä vuonna? Meneekö samoilla säädöillä kun vaikkapa herne?

Onko taloudellisesti järkevä kasvi verrattuna vaikkapa rypsiin/rapsiin?

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 13 Marras 2008, 00:21
Kirjoittaja andrew
Kuinkahan pohjoisessa härkäpapu menestyy ? Lähinnä savoa ajattelin...

Mites markkinat ? Kuka ostaa, sopimuksien kanssa vai kuinka ?

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 13 Marras 2008, 22:36
Kirjoittaja e0777
andrew kirjoitti:Kuinkahan pohjoisessa härkäpapu menestyy ? Lähinnä savoa ajattelin...

Mites markkinat ? Kuka ostaa, sopimuksien kanssa vai kuinka ?

kasvuaika taitaa olla luokkaa 111päivää eli aikas kauan jos puida haluaa... tosin kylvöhän voi tehdä heti kun konetta suunnilleen kantaa ja keväästä 1päivä aikasemmin on 2päivää syksystä pois ainakin pohjoisempana. eikun pari aaria kylvöön ja siitä jo jotain näkee. kai papuja jostain tuvan kaapin perältä löytyy. tai meillä mummolan kaapista löytyi het muutama papu.

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 16 Marras 2008, 19:42
Kirjoittaja TumppiW
Astral kirjoitti:Mitenkäs sen härkäpavun kanssa tänä vuonna sujui?


Kylvin Kontua 26.4. seokseen kauran kanssa (papua 180 kg/ha, kauraa 90 kg/ha) ja puin 30.8 (126 pv). Yhteissato jäi heikoksi, parin tonnin luokkaa. Eli puolet viimevuoden puhtaasta papuviljelmästä. :(
Ihmettelin aluksi, missä vika, mutta ravinnetaseen mukaan sato vei kaiken saatavilla olevan fosforin (10 kg/ha). Pitää jatkossa katsoa paremmin fosforiluokat ja heittää Viljoa täydennykseksi tarpeen mukaan.

Harmaahome pakkotuleennutti kasvuston, joten puinti oli tosi helppoa, kosteus oli siinä 24 % tienoilla. Ensi vuonna uudelleen viljelyyn, mutta puhdaskasvustona.

Kultivoin pellon heti puinnin jälkeen ja pari viikkoa myöhemmin uudelleen. Aika paljon papua ilmeisesti varisi, kun vieläkin vihertää...

Suosittelen kyllä viljelyn aloittamista pienessä mittakaavassa. Siemenet ovat meinaan hinnoissaan (jos edes saatavilla) ja ekana vuonna harmaahomekaan ei auta tuleennuttamisessa, eli puinti voi jäädä myöhään. Esim. 1 ha ala, jonka sadon kuivaa yhdessä kauran kanssa ja lajittelee erikseen (kaura rehuksi, kun pieniä papuja ei saa pois). Sitten kylvää ekan vuoden sadolla seuraavana vuonna 10 ha.

Lajikkeista Kontu on yleisin, Aurora ei sovellu Suomeen ja jotkut kokeilevat nyt Columboa (kestää harmaahometta).

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 23 Elo 2009, 21:39
Kirjoittaja Shield
Puintiajankohdan määrittäminen aiheuttaa tällä hetkellä päänvaivaa - Osa pellosta meni jo varhaisessa vaiheessa pahasti lakoon ja tästä syystä pakkotuleentunutta, alimmat palot aukeamassa. Suurin osa peltoa aivan tuoretta, yhteyttävää ja lakoalueillakin paljon pystyjä vihreitä tuppaita. Kuinka pellolle pitäisi mennä? Odottaessa loppujen valmistumista, nyt tuleentuvasta kasvustosta ei luultavasti ole enää mitään jäljellä, mutta lakoalueidenkin erikseen puiminen työlästä, eikä kenties täytä edes koko kuivuria. Entä pavun kosteuden määrittäminen, saadaanko mitattua pikakosteusmittarilla? Omassa Wile 65:ssa ei ainakaan suoraan pavulle asteikkoa? Tulisiko ennemmin jauhaa ja tarkistaa lämpölampulla?

Laosta tuli ainakin opittua sen verran, ettei tulevaisuudessa anna härkäpavulle edes 35 kiloa starttityppeä. "Viisaat?" luomumiehet ovat sanoneet kemiallisen lannoitteen hidastavan muutoinkin kasvin oman typentuotannon alkamista...

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 24 Elo 2009, 10:19
Kirjoittaja Jari
Shield kirjoitti:
Laosta tuli ainakin opittua sen verran, ettei tulevaisuudessa anna härkäpavulle edes 35 kiloa starttityppeä. "Viisaat?" luomumiehet ovat sanoneet kemiallisen lannoitteen hidastavan muutoinkin kasvin oman typentuotannon alkamista...


20kg tuntuu olevan herneellekin liikaa,lahjakkaasti on Karita laossa vaikka harva kylvöskin ja ohra tukikasvina. Synkän vihreänä kasvaa,milloinhan lie puimaan :roll:

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2009, 08:48
Kirjoittaja andypoge
Kattelin puutarhakasvustona kasvavaa härkäpapua toissapäivänä, lajikkeesta ei tietoa. Oli vielä ihan täysvihreänä. Palot olivat ihan alhaalla melkein maata myöden. Onko näin Kontussa (vai "Konnussa"?)?

Re: Härkäpapua...

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2009, 13:20
Kirjoittaja Shield
andypoge kirjoitti:Kattelin puutarhakasvustona kasvavaa härkäpapua toissapäivänä, lajikkeesta ei tietoa. Oli vielä ihan täysvihreänä. Palot olivat ihan alhaalla melkein maata myöden. Onko näin Kontussa (vai "Konnussa"?)?


Riippuu vissiin aivan kasvukauden olosuhteista; Olen nähnyt juuri mainitsemasi kaltaisia kasvustoja, sekä kasvustoja joissa ensimmäiset palot alkavat vasta puolen metrin korkeudelta. Omassa kasvustossani, alueesta riippuen ensimmäiset palot 15-30 cm korkeudella...