Otetaan lasipurkki ja punnitaan se tarkasti tyhjänä (vähintään 1.0g tarkalla vaa'alla).
Tai taarataan jos vaaka mahdollistaa sen.
Purkkiin laitetaan noin 100g annos näytettä. Punnitaan näyte tarkasti (tasan 100g:n näytteellä on helpompaa laskea)
Laitetaan näyte tasaisesti ohut kerros uunin kestävälle keraamiselle astialle ja uuniin.
Lämpötiloja ja kuivausaikoja:
Ruis: 115 astetta 16 tuntia
Vehnä 115 astetta 19 tuntia
Ohra 115 astetta 20 tuntia
Kaura 115 astetta 22 tuntia
Sekoitetaan näytettä pari kolme kertaa kuivauksen aikana.
Kuivauksen jälkeen punnitaan taas näytteen paino (käytä samaa astiaa ja muista
käyttää laskuissa vain näytteen painoa!!)
Kosteusprosentin lasku:
Kosteuden paino = Näytteen alkupaino - kuivatun paino
Kosteusprosentti = Kosteuden paino / näytteen alkupaino x 100 (%)
HUOM!! jos alkupaino oli 100g niin kosteusprosentti on sama kuin kosteuden paino grammoissa:
esim. alkupaino 100g --> kuivaus --> uusi paino 82g --> erotus 18g = kosteusprosentti 18%
MIKROAALTOUUNISSA
Mittauksen voi tehdä mikrossakin, mutta se ei ole niin tarkka kuin uunissa..
Viljan kosteus on saatava lähes 0%:iin.
Pyörivä alusta ja tehokas mikro on parempi kuin huonompi.
Näyte laitetaan taas uunin kestävälle alustalle, mutta jätetään keskelle tyhjää -->
näyttää munkkirinkilälle siinä lautasella.
Tarkkaa kuivausaikaa on vaikea sanoa, mutta muutaman minuutin kuivausjaksot ja välissä mittaukset..
Kun näytteen paino ei enää muutu (1g:n muutos rupeaa riittämään 1%:n tarkkuuden selvittämiseksi)
niin näyte on kuiva --> otetaan lopullinen mittaus ja lasketaan kosteusprosentti kuten yllä uunissakin
Nopeampaa ehkä, mutta voi tulla monta mittausta ja tarkkuudessa voi olla enempi heittoa..
ps. älkää polttako itteänne, se vilja on aika kuumaa sekä uunista, että mikrosta otettaessa

pps. itse mittaan kosteuden kuitenkin yleensä kokonaisista jyvistä pikakosteusmittarilla