Viljan kosteusprosentti ilman mittaria

Yleinen keskustelua kasviviljelystä. Viljalajikkeista, tuotannosta, laadusta, ym...

Valvoja: Farmari-ryhmä

Miten mittaat kosteuden?

Pikakosteusmittarilla (kokonaiset jyvät)
25
74%
Pikakosteusmittarilla (murskaava)
5
15%
Yllä mainitulla vaaka-uuni yhdistelmällä
0
Ei ääniä
Muulla tavalla (laita viesti, että millä tavalla)
4
12%
 
Ääniä yhteensä: 34

Avatar
eepi
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
Viestit: 24
Liittynyt: 22 Heinä 2005, 14:20
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Viljan kosteusprosentti ilman mittaria

Lukematon viesti Kirjoittaja eepi »

Tarvitaan tarkka vaaka (1,0g tarkkuus vähintään) ja uuni

Otetaan lasipurkki ja punnitaan se tarkasti tyhjänä (vähintään 1.0g tarkalla vaa'alla).
Tai taarataan jos vaaka mahdollistaa sen.

Purkkiin laitetaan noin 100g annos näytettä. Punnitaan näyte tarkasti (tasan 100g:n näytteellä on helpompaa laskea)

Laitetaan näyte tasaisesti ohut kerros uunin kestävälle keraamiselle astialle ja uuniin.

Lämpötiloja ja kuivausaikoja:
Ruis: 115 astetta 16 tuntia
Vehnä 115 astetta 19 tuntia
Ohra 115 astetta 20 tuntia
Kaura 115 astetta 22 tuntia

Sekoitetaan näytettä pari kolme kertaa kuivauksen aikana.

Kuivauksen jälkeen punnitaan taas näytteen paino (käytä samaa astiaa ja muista
käyttää laskuissa vain näytteen painoa!!)

Kosteusprosentin lasku:

Kosteuden paino = Näytteen alkupaino - kuivatun paino

Kosteusprosentti = Kosteuden paino / näytteen alkupaino x 100 (%)

HUOM!! jos alkupaino oli 100g niin kosteusprosentti on sama kuin kosteuden paino grammoissa:

esim. alkupaino 100g --> kuivaus --> uusi paino 82g --> erotus 18g = kosteusprosentti 18%


MIKROAALTOUUNISSA

Mittauksen voi tehdä mikrossakin, mutta se ei ole niin tarkka kuin uunissa..
Viljan kosteus on saatava lähes 0%:iin.

Pyörivä alusta ja tehokas mikro on parempi kuin huonompi.
Näyte laitetaan taas uunin kestävälle alustalle, mutta jätetään keskelle tyhjää -->
näyttää munkkirinkilälle siinä lautasella.

Tarkkaa kuivausaikaa on vaikea sanoa, mutta muutaman minuutin kuivausjaksot ja välissä mittaukset..

Kun näytteen paino ei enää muutu (1g:n muutos rupeaa riittämään 1%:n tarkkuuden selvittämiseksi)
niin näyte on kuiva --> otetaan lopullinen mittaus ja lasketaan kosteusprosentti kuten yllä uunissakin

Nopeampaa ehkä, mutta voi tulla monta mittausta ja tarkkuudessa voi olla enempi heittoa..

ps. älkää polttako itteänne, se vilja on aika kuumaa sekä uunista, että mikrosta otettaessa :wink:

pps. itse mittaan kosteuden kuitenkin yleensä kokonaisista jyvistä pikakosteusmittarilla
Avatar
Carnivor
Luokka: >500hv
Viestit: 1502
Liittynyt: 28 Tammi 2005, 12:54
Paikkakunta: VS kv. 1B

Lukematon viesti Kirjoittaja Carnivor »

Hyvin kirjoitettu ohje. Mutta jos haluaa päästä parempaan tarkkuuteen kuin pikakosteusmittarilla, niin kannattaa käyttää suurempaa näytekokoa tai sitten on käytettävä tarkempaa kuin 1g vaakaa. Nimittäin jos 1 g vaa'alla mittaa ennen kuivatusta 100 g ja kuivatuksen jälkeen 86 g saa kosteusprosentiksi 14 %. Vaa'an virhemarginaali huomioidein todellinen paino onkin voinut olla 100,5 g ja 85,5 g jolloin kosteusprosentti onkin todellisuudessa 15 % ja viljakuorma tulee bumerangina takaisin. Jos näytekokoa kasvattaa yhteen kilogrammaan tai hankkii 0,1 g vaa'an niin siten aletaan päihittämään pikakosteusmitari tarkkuudessa.

Mahtaisikohan sientenkuivatusuuni toimia hyvin kuivaukseen? Tavallisista uunista varmaan kiertoilmalla varustettu on paras.

Lisätty:
Eipä taida normaali kaupasta ostettava sientenkuivausuuni toimia, sillä niissä maksimi lämpötilat eivät yllä yli 100 C asteeseen. Tavallisen keittiöuunin ongelma on ettei ilma juurikaan vaihdu, vaan kostea ilma pysyy uunin sisällä. Tilanne paranee jos uunin luukku on hieman raollaan. Mikroaaltouuniinkaan en luota, koska niissä ei ole termostaattia.

Optimi kuivatusuuni on ison mikroaaltouunin kokoinen, termostaatilla säädettävä ja varustettu tehokkaalla ilmanvaihdolla.


Näköjään huutonetistä löytyy sekä vaakaa että uunia kohtuu hintaan:
http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=19633407
http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=19970029
aurauskeppi

Lukematon viesti Kirjoittaja aurauskeppi »

Höh, mulla ei ole koskaan ollut pikakosteusmittaria. Mittaan kosteuden vanhalla tarkkuuskosteusmittarilla, joka toimii juuri niinkuin ylhäällä kuvattu uuni-vaaka -systeemi. Paitsi että siinä tämä laskentahomma on tehty valmiiksi prosenttitaulukoksi viisarinäytölle.

Homma toimii niin että jauhetaan (mulla on tähän pieni sähköinen keittiömurskain) puoli kourallista viljaa, haketta, purua, turvetta.. mistä tahansa kosteus tarviikaan määrittää. Laitetaan em. rouhetta laitteen lautaselle 30g (Vaakaa ei tarvita, kone on itsessään vaaka), jolloin viisari painuu nollaan. Käännetään lämpölamppu päälle ja siivotaan traktorin ohjaamo, koska siihen menee se noin 20 min. jonka näytteen kuivaminen kestää, heh heh. Seuraavaksi luetaan näytteen kosteus asteikolta.

Huono puoli on tuo aika, kosteuden mittaamiseen menee 25 min. Ja tätä vehettä ei saa mukaan pellolle vaan vilja on tuotava tähkissä mittarin luo ja puitava omissa tarttuimissa jyvät irti.
Kalibroinnin voi tehdä helposti itse mukana olevilla painoilla.
Käsittääkseni tämä on ollut viljan vastaanotossa joskus ihan virallisena mittarina ja hakkaa pikamittarit tarkkuudessa.
Vehkeen nimi on Seco mini ja jonkinlainen kuva muuten oli joku aika sitten sen KM:n kannessa jossa oli pikakosteusmittareiden testi.
Kuva Kuva
Avatar
Carnivor
Luokka: >500hv
Viestit: 1502
Liittynyt: 28 Tammi 2005, 12:54
Paikkakunta: VS kv. 1B

Lukematon viesti Kirjoittaja Carnivor »

Ihastelin tuollaisen mittarin kuvaa siitä KM:n artikkelista, mutta mistä sellaisen pystyy tänäpäivänä hankkimaan?

Uunikuivausta olen nyt kokeillut pariin satsiin, jotta saisi pikakosteusmittarin kalibroitua. Uunikuivatus on melkoisen hankalaa. Lämpötilan ollessa noin 120 astetta 200 - 400 gramman näytteestä tuntuu kosteutta lähtevän ensimmäiset 12-13 % noin 1 % tunnissa. Sen jälkeen painoa lähtee edelleen luokkaa 0,1 % parissa tunnissa. Epäilen ettei tämä ole enää vettä vaan näytteestä haihtuu jotain muuta, koska uunin ympärillä leijailee sellainen paahdetun viljan tuoksu. Vesihöyryä ihmisnenä ei aisti. Aion vielä kokeilla Justuksen mainitsemaa viljan jauhatusta, jolloin tuloksen saisi nopeammin, ja kuivausta hieman alemmassa lämpötilassa, jolloin paahtumista tapahtuisi vähemmän.

Tuossa vielä linkki aiheen EU-direktiiviin:
http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUri ... 215-fi.pdf
aurauskeppi

Lukematon viesti Kirjoittaja aurauskeppi »

Jauhetun näytteen kuivauksen loppuvaiheessa on se vaara että näytteestä äkillisen ilmavirtauksen mukana lähtee hienoa pölyä pois. Pitää liikkua varovasti. Kun hyttystä nus..
Liian kuuma lämpötila myös polttaa tätä hienoa pölyä.
Vastaa Viestiin