Sivu 1/1

Sopiva vaihtoehto metsänhoitoon?

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2006, 15:10
Kirjoittaja Häiskä
Omani ja isäni puolesta kysyn, että mikä olisi sopiva kone/tapa hoitaa paria sataa hehtaaria metsää, kun selkäkin välillä hieman vaivaa? :?

Mielessä on vilissyt jos jonkunlaista traktori-kaatopää yhdistelmää, miniharvesteria ja perinteistä husqua, mutta millainen investointi on järkevä tämän luokan harrastelija-metsänhoidossa?

Harvesteri kuulostaa turhan isolta investoinnilta, mutta miten hyvin tuo traktorin selkään lyötävä harvennuskaatopää toimii ja tuleeko se loppujen lopuksi juurikaan harvesteria halvemmaksi? :roll: Siis sillä lisätiedolla, että nykyinen rattori ei tuohon hommaan kykene.

Jos ei varmaa tietoa niin ainakin keskustelua, kiitos. 8)

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2006, 17:07
Kirjoittaja 956XL
Traktoriin kaatopää ja hankkii samalla vaikka energiakouran, niin voi ruveta harrastamaan sillä yhdistelmällä vaikka pienimuotoista urakointia. Kyllä sitä leppää aina kasvaa.. :wink:

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2006, 17:37
Kirjoittaja TKH
Kaikki on suhteellista,millaista metsä on kooltaan?
Kovin järeissä metsissä hankintahakkuun kannattavuus huono.
Aukkoa ei edes kannata tehdä itse kun pystyhinta tukilla on huonompi hankintana...
Varsinaista yleiskonetta jolla ajaa ja hakkaa ei löydy kuin maataloustraktoripohjaisena,eli traktori jossa kuormaaja takasillassa ja erillinen kärry sekä joku kevyt hakkuupää siihen.
http://www.metsakoneet.fi -sieltä löytyy kuvien kanssa varsinaisia harvestereita,hinnat on kohtuu halpoja koska tälläkin hetkellä on yhtiöiden puolelta vaatimukset kiristymässä ja koneita vanhenee.
Ja varsinainen harvesteri on sitten ihan eri luokkaa työteholtaan ja ominaisuuksiltaan :wink:

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2006, 20:17
Kirjoittaja spider
Kaatokahvat moottorisahaan, niin voi tehdä hakesavottaa selkä suorana.
Muut hakkuut ja kaikki ajot kannattaa näillä hankintahinnoilla :evil: jättää suosiolla urakoitsijalle, jolla on tarkoituksenmukainen kalusto. Yhdelllä renkaan paikkauksella taikka sylinterin letkutuksella teettää jo pitkän pinon harvennushakkuuta; päätehakkuitahan ei hankintana kannata tehdä minkään laskuopin mukaan.
Kaluston pääomakuluja on turha ruveta laskemaankaan. :wink:
Asia tietenkin muuttuu jos tarkoitus on urakoida muillekin, mutta silloin puhutaankin jo ihan eri kaliiperin koneista.

Tietenkin jos välttämättä haluaa harrastella, voi hommata jonkinlaisen traktorisovitteisen hakkuupään, mutta silloin pitää muistaa, että harrastuksista pitää maksaa. :lol:

Lukematon viestiLähetetty: 12 Marras 2006, 20:46
Kirjoittaja maamies
Paras investointi on mönkijä jolla ajelette isäukon kanssa katteleen kun moto hakkaa mettää puoli-ilmaiseksi :mrgreen: :mrgreen:

Lukematon viestiLähetetty: 13 Marras 2006, 20:46
Kirjoittaja 956XL
spider kirjoitti:Tietenkin jos välttämättä haluaa harrastella, voi hommata jonkinlaisen traktorisovitteisen hakkuupään, mutta silloin pitää muistaa, että harrastuksista pitää maksaa. :lol:


Eikös maa- ja metsätalous ole muutenkin harrastuksena kallis.. :wink:

Lukematon viestiLähetetty: 16 Marras 2006, 19:46
Kirjoittaja verku
Jos on parisataa hehtaaria julmettua tukkimetsää, niin ei sitä tarvitse kuin kiikkutuolista katsella kun moto myörii metsässä.

Jos on taasen tukkoon kasvannutta taimikkoa, niin täytyy ostaa raivaussaha ja menee muutama kuukausi rivakasti sivakoidessa raivaussahalla. Joskin saahan siitä määrästä raivaustukea 40-50 000 euroa.

Lukematon viestiLähetetty: 16 Marras 2006, 20:06
Kirjoittaja TKH
verku kirjoitti:Jos on taasen tukkoon kasvannutta taimikkoa, niin täytyy ostaa raivaussaha ja menee muutama kuukausi rivakasti sivakoidessa raivaussahalla.


Tuo on sellainen ohje joka on pätevä.Raivaussaha on ehkäpä tärkein työkalu metsätilalliselle=Sillä hoituu taimikonhoidot ja harvennusmetsien aluskasvillisuuden poisto->työnjälki pystykaupassa parempi kuin motokuski näkee mitä tekee eikä risukko ohjaa puita karsiessa.

Lukematon viestiLähetetty: 18 Marras 2006, 01:35
Kirjoittaja verku
Ja firmat maksavat paremman hinnan leimikoasta kun se on raivattu. Mäntyharvennukselta saattaa saada 2 euroa paremman hinnan motille. Siinä raivauspalkkioksi tulee satasen nurkille. Joskin se raivaaminen on vähän kovempaa hommaa kuin kiikustella kiikustuolissa.

Lukematon viestiLähetetty: 18 Marras 2006, 20:30
Kirjoittaja 956XL
Mutta eikös se ensiharvennuksilla ole vallan niin että jos ei ole raivattu niin ei ole sitten yhtiön motoakaan sinne tulossa..?

Lukematon viestiLähetetty: 18 Marras 2006, 23:47
Kirjoittaja pets
956XL kirjoitti:Mutta eikös se ensiharvennuksilla ole vallan niin että jos ei ole raivattu niin ei ole sitten yhtiön motoakaan sinne tulossa..?

Joltain firmalta tulee ja joltain ei. Mutta paremman tilin saa jos on harvennettu. Ja mielummin parisen vuotta ennen harvennusta tai päätehakkuuta... Kannot maatuun hiukan ja mahdollisesti jääneet konkelot ehtii tulla lumen mukana alas..

Re: Sopiva vaihtoehto metsänhoitoon?

Lukematon viestiLähetetty: 18 Marras 2006, 23:50
Kirjoittaja pets
Häiskä kirjoitti:Omani ja isäni puolesta kysyn, että mikä olisi sopiva kone/tapa hoitaa paria sataa hehtaaria metsää, kun selkäkin välillä hieman vaivaa? :?

Mielessä on vilissyt jos jonkunlaista traktori-kaatopää yhdistelmää, miniharvesteria ja perinteistä husqua, mutta millainen investointi on järkevä tämän luokan harrastelija-metsänhoidossa?

Harvesteri kuulostaa turhan isolta investoinnilta, mutta miten hyvin tuo traktorin selkään lyötävä harvennuskaatopää toimii ja tuleeko se loppujen lopuksi juurikaan harvesteria halvemmaksi? :roll: Siis sillä lisätiedolla, että nykyinen rattori ei tuohon hommaan kykene.

Jos ei varmaa tietoa niin ainakin keskustelua, kiitos. 8)


Raivaussahalla käy harrastamassa ja sen jälkeen laittaa moton metsään. Paitsi jos alkaa tekeen urakointia...

Re: Sopiva vaihtoehto metsänhoitoon?

Lukematon viestiLähetetty: 05 Loka 2016, 17:29
Kirjoittaja Timmppa
Onko näitä traktoriin tulevia harvesteripäitä kukaan ostellut? Netti on täynnä kaikenmaailaman arvostelijoita jotka kyllä on sanomassa että osta moto. Tuntuuvat vaan olevan mopomiehiä ne.. :-D
Mulla on ainakin niin paska selkä etten kärsi harvennuksilta tehä tuulenkaatoja enää niin sillä taidan jonkinlaisen riipan ostaa pilkkiin. Biojackillakin näytti olevan jokin malli joka syöttörullilla toimiva ei painoa ollut kuin joku 250kg. Mutta onko kukaan ees oikeesti käyttänyt tällaisia?

Re: Sopiva vaihtoehto metsänhoitoon?

Lukematon viestiLähetetty: 05 Loka 2016, 20:31
Kirjoittaja Amatööri
Tuokin asia mitä kannatta hankkia on monesta seikasta kiinni. Jos siellä metsässä haluaa itse touhata niin sitten mielestäni suurin mietintä kalustoa hankittaessa on se että tarvitseeko sillä kalustolla jolla ollaan metsässä tehdä jotain muutakin? Jos ei niin sitten katselisin ehdottomasti käytettyjä metsä koneita vaikka se kuinka kuullostaisikin yliampuvalta, mutta ne on tehty liikkumaan siellä niin ne ei ole niin herkkiä vahingoille kuin traktori kalusto. Muutenkin katsoisin mitä maksaisi käytetty metsäkoneketju ja mitä maksaa traktori kalusto ketju... siinä voi tulla yllätyksiäkin hintavertailussa :roll:

Re: Sopiva vaihtoehto metsänhoitoon?

Lukematon viestiLähetetty: 06 Loka 2016, 12:30
Kirjoittaja Timmppa
901 on kanssa harkinnassa. Mutta sillä ei kummoisia ajoja tulisi. Haketuksessa voisi olla muutaman päivän apuna jos tukkikouran laittaisi.
6000 valtra on jo ja siinä iso metsäkärri. Sillä kiinnostais enempi pieni hakkuukoura. Mitään tukintekoa on turhaa edes miettiä tuomoisella koska ei semmoiselle leimikolle kannata itse mennä edes. Korkeintaan yksittäisiä pikkutukkeja voisi tuulenkaadoista tehdä. Muutamasataamottia menee vuodessa lämmityspuuta niin semmoisten tekoon tuo lähinnä tulisi. Sykeharvesterilla tietty tuommoisia saisi kanssa tehtyä mutta tuntuuvat olevan melko hitaita. Ja kärryhän se on edessä kun tekee mutta mieli tekis kokeilla siitähuolimatta onko ne mistään kotosin..