Sivu 1/1

Lannoitteenlevitin metsään

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 03:09
Kirjoittaja rgsleo
Uuden Koneviestin kannessa lannoitetaan metsää. Tämmönen oma ajatukseni laitteesta (muiden ideoista "jalostunut"). Otetaan se nurmien ym. lannoitukseen käytettävä "bögballe", johon mahtuu suursäkillinen lannoitetta. Rakennetaan mönkkäriin kärry,alusta, johon levitin tulee kiinni kahdesta pisteestä,pituussuunnassa, kuten riippukeinu. Kiinnitys vakauttaa ja teli osaltaan. Voimanlähteeksi levittimelle, erillinen pikku bensa moottori, killumaa siihen nivelakselin paikalle.Liihain voimat riittävät ehkä paremmin tuhkan leivittämiseen tämmösel, kuitenkin. Metsän lannoitus antaa parhaimpia korkoja sijoitetulle pääomalle?

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 08:04
Kirjoittaja maatreij
Lannoittaminen kiinnostaa kovasti. Kotipalstalla oli jo 1950-luvulla Suometsälannoitus-kampanja, missä määrätylle koealalle levitettiin määrätty määrä lannoitetta. Silloin raivattiin ojitettu ko alue tasaiseksi n. metrin korkuiseksi taimikoksi ja sitä lannoitettiin. Nyt siinä on tukkimetsä.
Joskus 70-luvulla seurasin moottorikelkkalannoittajia jossa kuormaamiset tapahtuivat hartiapankin avulla - koninhommaa!
Sitten tulivat lentokoneet, jututin joitakin lentäjiä ja kuumin aihe oli, että montako pakkolaskua on pitänyt tehdä ja miten löytää sopivan alastulopaikan. Lennoitus tapahtui lähinnä kesäöinä, koska liikenne oli silloin hiljaista ja mustat pyörän jäljet öljysoralla kielivät yön urakoinnista. Lentolannoitus tahtoi auttaa myös naapuripalstoja vaikka yöllä usein on tyyntä ja lasti piti pudottaa mahdollisimman matalalta, jotta se sattui oikeaan lohkoon - siitä aiheutui suuri vaaramomentti!

Nyt lannoitustyö tehdään helikopterilla ja nyky-gepsien avulla kohdennus lienee hyvä. Siitä ei ole kokemuksia itsellä - vielä, mutta kovasti kyllä kiinnostaa. Jos haluaa tehdä sen omatoimisesti, niin ihan traktorilevitys metsäkoneen ajourilta tuntuisi ihan hyvältä. Tekisi mieli kokeilla, mutta täytyisi jostain saada apulannanlevitin?
Liekö kenelläkään kokemusta tuosta traktorilevityksestä?
Myös tuhkan levitys kiinnostaisi, siinä ongelmana taitaa olla vielä tuhkan rakeistaminen levityskelpoiseksi?

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 10:15
Kirjoittaja hri
Minulla olisi myös lannoitus ajankohtaista. Tilattukin on mhy:n kautta, mutta on kuulemma lentolevityksessä myyjän markkinat tällä hetkellä ja jonot jopa pari vuotta.

Minä olen miettinyt että jos asentaisi viskan metsäkoneen tai miksei vaikka traktorin puutavarakärryn telin päälle. Veto olisi vaikkapa hydraulimoottorilla. Kuormaajalla saisi nostettua säkit viskaan ja kuormatilaan saisi muutaman suursäkin varastoon. Levitinlautanen tulisi tällöin ylemmäs kuin traktoriin liitettynä, siitä ei varmasti ainakaan haittaa ole. Harvennusmetsissä olisi ajouratkin jo valmiina.

Kallistuksenvakaajan kun vielä tähän virittelisi...

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 10:24
Kirjoittaja rgsleo
70-luvulla MHY lainasi lannoitus "koneita" isännille. Se oli lasikuitinen, päältä avoin, reppu säiliö. Siihen sopi sen aikainen lannoitesäkki, 50kg. Tämän selkään laitettavan "levittimen" pohja oli kartio, jossa ensin 100mm "kurkkutorvi". Siitä lähti samakokoinen metrinen muoviputki, jonka yläpinnalla kahva. Ensin roudattii 50kg: lannoitesäkit palstalle. Tarvittava määrä. Säkillinen tyhjättii tähän säiliöön. Levittäjä punnersi säiliön selkäänsä kuten rinkan. Tässä vaiheessa levitysputken pää piti olla säiliön lannoite pinnan yläpuolella, koska laite toimi painovoimalla. Putki tuli takaa lantion korkeudelta oikealle kädelle. Putkea kun laski, lannoite valui ulos ja kättä sivu suunnassa, ees taas liikuttelemalla levisi, eteenpäin kävellen...koninhommia... nimimerkki: 4500kg tällee lannottanu, seuraavat levitti heko...

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 12:08
Kirjoittaja hogi
Mä olen harrastanut tuota Bögballella levittelyä helppoihin kangasmetsiin. Ihan toimiva ja aika tehokas systeemi.

Nyt on kuitenkin tilattuna mönkijän päälle TAK-SAIn myymä levitin http://www.tak-sai.com/stocks.html (tuo pienempi malli). Sillä olis tarkoitus levittää ureaa vaikeampiin paikkoihin. Ei niin tehokas kuin viska, mutta pääsee paremmin kulkemaan jälkiä jättämättä.

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 17:53
Kirjoittaja rgsleo
Meillä lannoitukset ennen päätehakkuuta, kymmenisen vuotta. Ne tein hankintana. Työn lomassa tutkittiin kantoja. Lannoituksen vaikutuksen havaitsi selvästi "lihomisena", joka oli alkanut ehkä muutaman vuoden sisällä lannoituksesta. Kova, jopa 10%, korkotuotto oman kokemukseni mukaan mahdollinen. Eikä tuo reppu levityskää kovin huono vaihtoehto ole, pienemmillä aloilla. Onhan se varsinainen täsmäase, lannoite on kallista...

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 18:02
Kirjoittaja O.J.
Jaksaako mönkkäri kiskoa suursäkillistä apulantaa?

Täällä alle ha:n lohkot on levitetty vakalla käsin kylvämällä ja isommat hekolla, eikä aikomustakaan vaihtaa systeemejä. Menee kuitenkin välillä useita vuosia, ettei lantaa levitetä lainkaan.

Ens vuonna ois vuorossa ~70a:lle boorilannan levitys.

Lukematon viestiLähetetty: 12 Joulu 2007, 23:01
Kirjoittaja Wilpo
O.J. kirjoitti:Jaksaako mönkkäri kiskoa suursäkillistä apulantaa?

Jaksaa. Vetää tasamaalla maatapitkin perässä ilman pyöriä. Pyörillä varustetuilla kärryillä paljon helpompaa vetäminen.

Lukematon viestiLähetetty: 15 Joulu 2007, 19:04
Kirjoittaja ATH
Missähän haarukassa on rakeistettujen lannoitteiden tilavuuspainosuhde?
Haen tällä sitä, että miten suuri säiliö pitäisi olla, jotta mahtuisi suursäkillinen ja jäisi hiukan pelivaraa.

Ei tarttis täyttövaunustakaan tai lannoittimista jämiä varastoida seuraavaan vuoteen, kun vetäis ne metsään leveeks.

Lukematon viestiLähetetty: 15 Joulu 2007, 19:16
Kirjoittaja Cultor
ATH kirjoitti:Missähän haarukassa on rakeistettujen lannoitteiden tilavuuspainosuhde?
Haen tällä sitä, että miten suuri säiliö pitäisi olla, jotta mahtuisi suursäkillinen ja jäisi hiukan pelivaraa.

Ei tarttis täyttövaunustakaan tai lannoittimista jämiä varastoida seuraavaan vuoteen, kun vetäis ne metsään leveeks.

Muistinvaraisesti noin 1,1 kg/l

Lukematon viestiLähetetty: 01 Tammi 2008, 22:18
Kirjoittaja rgsleo
Tuolla pottupellon, mönkkäri ja kelkkakuvissa, kai tuollainen maatreij:n mainitsema kelkalla vedettävä levitin. Kuvat 56. 57. Pyörät alle ja säilötä laajentaa niin käynee mönkijänkin vetämänä...?