Klapikonesasiaa

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelu metsässä käytettävistä koneista ja laitteista/sahoista.

Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Pelto-Jussi » 19 Huhti 2009, 22:46

Ollaan hankkimassa porukalla klapintekolaitetta. Katkaisu ketjusahalla, kuljetin yli 4 m, traktorin voimanotolla pyöritettävä. Loppumetreille on päässyt Japa 370 ja Palaxin tehoiltaan vastaava malli. Luvassa rankkaa käyttöä, paljon siirtoja ja vaihtelevaa puuta.

Paperilla molemmat ovat melko samankaltaisia - eroja on lähinnä kuljettimen voimansiirrossa ja terän voitelusysteemeissä.

Onkos kokemuksia noista merkeistä? Kestävyys ja käytettävyys kiinnostavat erityisesti.
Pelto-Jussi
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 317
Liittynyt: 12 Joulu 2007, 22:41
Paikkakunta: Saviseutu

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja matic » 19 Huhti 2009, 23:06

Agronetin puolella on juttua > hae > Palax

" Palaxit saapi viedä romun keräykseen "
matic
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 214
Liittynyt: 12 Loka 2008, 17:00

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Radon » 20 Huhti 2009, 02:47

Kokemusta on japa 2000 mallista jonkinverran, suosittelen lämpimästi harkitsemaan jotain muuta värkkiä, ilmeisemmin aika lähellä tuota 370 mallia mutta tuo 2000 on kahdella halkaisukourulla.

Vehkeestä ei montaa hyvää asiaa löydy, miinuksia sitäkin reilummin.

-Kuljetin pirun huono jumittuu herkästi kun pohjassa umpinainen pelti jonne kuitenkin pääsee sälöjä jne. Lisäksi tuon kuljetin oli liian lyhyt isompaan kärryyn tehdessä eikä ole palaxin tyylistä kuljettimen siirtoa niin joutui siirtelemään konetta ja välillä piti kuormassa käydä klapeja heittelemässä. Hihna tahtoi myös herkästi alkaa kulkemaan toisella reunalla ja tarvitsi säätöä.

-Kyseisen laitteen ergonomia vasenkätisille suunnattu ja muutoinkin pitkänpäälle hyvin huono.
-Vikaa tolkuttomasti, irtosi mm. tunkkien kiinnitykset, öljyvuotoja, ja muutenkin heikkoa työnlaatua.
-Roskien poisto ei ole kaksinen, ritilän alla ei tilaa juurikaan ja muutoinkaan ei oikein toiminut.
-Kyseisessä 2000 mallissa oli liian vähän halkaisu tehoa nykyisissä näyttäisi olevan enemmän, pirullista saada kiinni juuttunutta pölliä irti koneesta.

Täytyy nyt jotain plussaakin sanoa ettei ihan haukkumiseksi mene niin syöttökuljetin on ihan onnistunut ja ketjusahassa ei juuri ongelmia ollut,toki ketjusahasta purua tulee melkoisesti ja ei päjää nopeudessa kovametalliterälle.


Jos reilummin käyttöä koneella niin kannattaa kyllä vakavasti harkita hydraulista teränkäyttöä.
Radon
Luokka: >500hv
 
Viestit: 731
Liittynyt: 12 Huhti 2005, 23:39

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Amos » 20 Huhti 2009, 07:24

Ostimme, naapuri ja minä tuossa kuukausi sitten uuden klapikoneen, merkiltänsä Pilkemaster. Nyt on kait tehty jo viitisenkymmentä mottia. Ovat Lemin poijjaat tehneet ratkaisuiltaan innovatiivisen mutta silti yksinkertaisen koneen. Palaxilla ja Hakilla paljonkin tehneenä tuntuu nyt, että Pilkemasterissa on korjattu monia em. merkeissä aikanaan irvistyksiä aiheuttaneita asioita.
Amos
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 54
Liittynyt: 19 Tammi 2008, 10:51
Paikkakunta: Urovesi

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 20 Huhti 2009, 12:26

Mikä syynä ketjusahan valintaan? Omassa Palaxissa kovapalaterä enkä muuta osaa enää haaveillakaan,menee kuin veitsi voihin eikä ole teroitustarvetta. Ero vanhanajan sirkkeliin valtava,vaikka sekin oli "haukannokka" terällä.
Meillä kaverin kanssa yhteinen kone,pienitty 500-1000m3 terää teroittamatta eikä vielä ole tarvettakaan. Puut toki puhtaita.
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Pelto-Jussi » 20 Huhti 2009, 18:54

Jari kirjoitti:Mikä syynä ketjusahan valintaan? Omassa Palaxissa kovapalaterä enkä muuta osaa enää haaveillakaan,menee kuin veitsi voihin eikä ole teroitustarvetta. Ero vanhanajan sirkkeliin valtava,vaikka sekin oli "haukannokka" terällä.
Meillä kaverin kanssa yhteinen kone,pienitty 500-1000m3 terää teroittamatta eikä vielä ole tarvettakaan. Puut toki puhtaita.


Kone tulee Maamiesseuralle, eikä voida olettaa että kaikkien tuttujen ja tuntemattomien käyttäjien kapulat olisivat puhtaita. Hiekkaisten puiden ohella pitää varautua kaikkeen mahdolliseen betonilaudasta kuuden tuuman nauloihin asti. Siksi ketjusaha: helppo vaihtaa ja teroittaa, käyttäjille voidaan myydä "oma" teräketju. Vuokrauksen takia vehkeen pitää olla myös mahdollisimman yksinkertainen, kestävä, helppo ja turvallinen.

Kiitokset Amokselle Pilkemasterivinkistä. Asiaa tutkitaan :D
Pelto-Jussi
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 317
Liittynyt: 12 Joulu 2007, 22:41
Paikkakunta: Saviseutu

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Radon » 20 Huhti 2009, 21:12

Amos kirjoitti:Ostimme, naapuri ja minä tuossa kuukausi sitten uuden klapikoneen, merkiltänsä Pilkemaster. Nyt on kait tehty jo viitisenkymmentä mottia. Ovat Lemin poijjaat tehneet ratkaisuiltaan innovatiivisen mutta silti yksinkertaisen koneen. Palaxilla ja Hakilla paljonkin tehneenä tuntuu nyt, että Pilkemasterissa on korjattu monia em. merkeissä aikanaan irvistyksiä aiheuttaneita asioita.


Millainen tuo pilkemasterin syöttökuljetin on käytännössä? näyttää melko erikoiselta systeemiltä.
Radon
Luokka: >500hv
 
Viestit: 731
Liittynyt: 12 Huhti 2005, 23:39

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 20 Huhti 2009, 21:59

Jos kerran ketjusahaan päädytte, lienee suurin asia, että käyttäjät pitävät siitä, eli ei kun koneliikkeisiin tutustumaan, siinähän on kolme saman yrityksen vaihtoehtoa..japa, hakkipilke ja palax :twisted: kaikki tehdään omissa tehtaissaan, mutta ovat samaa terrapatris konsernia ja käyttävät monessa paikassa samoja komponentteja, eroavaisuuksiakin tietysti lötyy japa on vasenkätinen ja muuten kutakuinkin sama, kuin palax ja hakkia saa kahdella halkaisusylinterillä. Mutta ei kun makuasiaoita tutkailemaan.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 20 Huhti 2009, 22:01

ja mitä tulee tuolla aiempana kommenttiin palaxit saa viedä romun kierrätykseen.... ammatikseen klapeja tekevät ovat aika uskollisia merkille, että se siitä.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja maatreij » 21 Huhti 2009, 09:57

Toinen Pilkemasteri menossa ja alkaa olla plussat ja miinukset tiedossa:

+ Puun syöttö aivan omaa luokkaansa muihin verrattuna, siinä onkin patentti
+ helppo ja yksinkertainen peruskäyttö
+ kuljetinkin toimii, olisi ehkä parantamisen varaa?
+ isompien lohkojen halkaisut onnistuu näppärästi, pitää vain ottaa se "turha" halkaisupuolen suoja pois!
+ terän vaihto käy näppärästi, teroitan ketjut halpis-smirkelillä ja saattaa kestää jopa yli 100 i-m3 yhdellä teroituksella!

- pikkuletkut ovat ihan p****stä, jatkuvasti saa seurata vuotoja
- traktorin vetovarsiin tulevat nostotapit joutuu hitsaamaan, alkuperäiset on ohuessa peltissä kiinni
- kaikkineen se on tehty vähän liian heppoisista tarpeista, paino on satoja kiloja pienempi kuin näillä vastaavilla
- halkaisuterän rakenne salliin aikamoinen lonkkumisen, jolloin halkaisu ei ole aina keskeltä
- paremmalla ilmalla hydr.neste lämpenee liiaksi, vaikka pumpun kierrokset saisivat olla nopeuden kannalta suuremmat (vain 400 1/min)
- alkuperäisestä rakenteesta ei ole juuri kehitetty eteenpäin vaikka minäkin olen antanut selviä käyttäjien vinkkejä, jos siihen tehtäisiin vähän parannuksia, niin olisi kyllä hyvä peli puoliammattilaiseenkin käyttöön.

Kumminkin tuon ensimmäisen koneen jälkeen kävin nämä muut läpi, kokeiltavana on ollut Hakki 2xhalk, 1x37, Patu-giljotiini (ei voi tehdä myyntipuuta, omaan käyttöön giljotiini olisi nopein, kestävin ja halvin.
Palaxin sirkkeli suhauttaa leikon äkkiä, mutta automaattihalkaisija lyö pölkyn jumiin, joten kokonaisnopeus ei riipu jostakin yksittäisestä liikkeestä.
Vaikka olin kyllästynyt Pilkemasterin pikkuvikoihin, niin ostin sitten kumminkin vielä toisen ja odottelen, josko löytyisi seuraavaksi parempi vaihtoehto!

Tässä päällimmäisiä kokemuksia muutaman vuoden aikaisesta pilkekoneiden käytöstä, parantamista löytyy ja saattaahan se olla, että pilkekoneetkin vielä kehittyy. :roll:
maatreij
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 431
Liittynyt: 25 Tammi 2007, 12:05
Paikkakunta: Kajaani

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 21 Huhti 2009, 11:54

Ihan pikku kommenttina tuohon palaxin ongelmaan.. osuuskaupan setä myis koneen aina isolla sylinterillä, jolloin se ei ehdi takaisin sisään, kun katkaisu on niin nopea, vaan pölli putoaa puskimen päälle. Eli 70 ei saa koskaan ottaa isolla tunkilla, ongelma on aika pieni, kun syliteri on nopea, harvoin onnistut pudottamaan pöllin pystyyn ja sen iskun saa keskeytettyä vielä sittenkin sillä vivulla. Mutta nämä on makuasiota joista ei passaa kiistellä. :twisted: Montaa konetta koikeilleena kuitenkin olen ihastunut tuohon nopeuteen, kun puita tehdään paljon.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 21 Huhti 2009, 12:29

Klapikauppias kirjoitti:Ihan pikku kommenttina tuohon palaxin ongelmaan.. osuuskaupan setä myis koneen aina isolla sylinterillä, jolloin se ei ehdi takaisin sisään, kun katkaisu on niin nopea, vaan pölli putoaa puskimen päälle. Eli 70 ei saa koskaan ottaa isolla tunkilla, ongelma on aika pieni, kun syliteri on nopea, harvoin onnistut pudottamaan pöllin pystyyn ja sen iskun saa keskeytettyä vielä sittenkin sillä vivulla. Mutta nämä on makuasiota joista ei passaa kiistellä. :twisted: Montaa konetta koikeilleena kuitenkin olen ihastunut tuohon nopeuteen, kun puita tehdään paljon.


Eikös tavoite olekin että pudottaa pöllin puskimen päälle??? Ainakin itse teen niin, halkaisija kun on nopealla säädöllä niin katkominen on sujuvaa kun ei tule turhaa odottelua eikä puu pääse pomppaamaan pystyyn. Mulla TSVE,eli sähköllä (?) toimiva laukaisija, on herkkä.
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 21 Huhti 2009, 13:56

Juu, viimeinen pölli menevän puskimen päälle, mutta kun sirkates puskin tulee takaisin ja on jonkin matkaa näkyvis puun pudotessa, pyörähtää puu pystyyn, sen pystyy monesti oikaisemaan, kun kuittaa puskimen takaisin, jos siihen ehtii tipauttaa, mikä kyllä 70 onnistuu jos oikein on hätäinen, tai apv on joutunu lykkäämään hitaalla, että liikkeeseen on menny enemmän aikaa... Tsv;ssä on kyllä kätevä se sähköllä heiluttelu, alkavat vain olla aika vanhoja viimeiset tehty joskus 2003 paikkeilla. Hts on kyllä ehdoton varuste, kun käyttää tuota pienempää tunkkia, jos tulee sellainen puu, joka ei halua kerralla haljeta, se yleensä halkee toisella iskulla, kun sen nostaa aivan ylös, eipä löydy tänäkään vuonna yhtäkään halkaisematonta pölliä mäeltä klapuja on tällekkin keväälle tullut tehtyä noin 2000 mottia kotona ja mailmalla.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja Vesa » 25 Huhti 2009, 09:21

maatreij kirjoitti:
.....Patu-giljotiini (ei voi tehdä myyntipuuta, omaan käyttöön giljotiini olisi nopein, kestävin ja halvin.....
:oops: Älähän nyt yleistä,kranttua porukkaa näyttäis olevan Kajaanin puunostajat. Patu giljotiinilla tehny myyntipuuta jo iät ja ajat ja kukaan ei ole puiden päistä valittanut vielä. Terät pitää vaan terävänä niin hyvä tulee.

Juu,juu, on henkilökohtainen mielipide varmaan juu... Metristä halkoa jos pienii niin aivan ykköspeli siihen hommaan.Nopeus ja hinta/laatusuhteeltaan aivan ykkönen.Eikä tämä lausunto tullu kun vain 15 vuoden puunmyynti kokemuksella.

Patu vai nykyään Japa? giljotiini ehkäpä se riskittömin peli maamiesseuran vehkeeksi.
Avatar
Vesa
Luokka: >500hv
 
Viestit: 624
Liittynyt: 25 Touko 2006, 09:44
Paikkakunta: Kokkola

Re: Klapikonesasiaa

Lukematon viestiKirjoittaja maatreij » 25 Huhti 2009, 09:54

Joo, olin perustamassa "Halkoliiteri.com"- nettiklapikauppaa ja siellä on laatumäärityksessä mm. sahakatkaisu.
Käypä vilkaise, puutahan voi tietysti myydä miten vain, jos ostajan kanssa sovitaan.
maatreij
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 431
Liittynyt: 25 Tammi 2007, 12:05
Paikkakunta: Kajaani

Seuraava


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA