Sivu 1/2

Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 24 Maalis 2010, 22:06
Kirjoittaja maatreij
Mikähän lienee niksinä, että metsäkärryn kääntösylinterin hydrauliliittimet saisi kiinni traktorin lohkoihin?
Ei mene sitten millään vaikka kuinka putsaa ja painaa! Entisessä traktorissa liittimet meni vielä ihan käsin työntämällä.
Traktori on vuoden vanha ja kärry pari vuotta, niin että ei kyse ole ainakaan kulumisesta.
Itse kärryn toimintaliittimet menee, että lupsahtaa.
Pitäisikö liittimiä hioa jollain hiomakankaalla, alkaako sitten vuotamaan?
On nuita hydraulivehkeitä ollut jo kauan markkinoilla, eikö niitä jo saisi toimimaan helpommin?

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 24 Maalis 2010, 22:41
Kirjoittaja Pasi
Onko traktorin lohkosta ja myös liittävistä liittimistä varmasti kaikki paine pois? Joskus omissa vehkeissä lämpötilojen vaihdellessa paljon liittevässa koneessa oleva öljy lämmetessään laajenee sen verran tai jostain muusta syystä putkeen on tullut sen verran painetta, että liitintä ei pysty painamaan tarpeeksi pitkälle ennen kuin päästää paineen pois löysäämällä liitettävän hydrauliputken liitosta. Ennen kuin avaa putkea kannattaa katsoa, ettei kyseinen sylinteri pidä jotain puomia ylhäällä tai ettei aisan nivel lähde taittumaan kun putkea avaa.

Hiomaan ei kannata alkaa. Liittimien vaihtaminen voi auttaa. Vaikka luulisi, että kaikki ovat täsmälleen samanlaisia, niin joskus liittiminen vaihtaminen on helpottanut hankalaa kytkemistä.

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 24 Maalis 2010, 23:15
Kirjoittaja 956XL
Kuulostais vähän siltä että siellä letkuissa on painetta. Se selviää helposti: painat hydr. liittimen päätä jotakin rautaa vasten, jos painuu pohjaan -> ei painetta, sitten jos siellä on painetta niin paineiden päästö tapin päästä on hankalempaa, ts. varottava ettei itse pää "luhmiinnu".
Mikä traktori kyseessä? Voi olla myös traktorin puoleisissa liittimissä häiriöö, purin tossa muutama viikko sitten massikan hydrauliliittimen kun ei saanu letkua kiinni, eipä ollu iso vika -> likaa liittimessä (4260, on varsin mielenkiintoiset ne liittimet...)
Yhtenä konstina on sammuttaa traktori, jos mekaaninen lohkon hallinta, heiluttelee venttiiliä asennosta toiseen jos auttaisi paineiden päästöön..

Jo pelkkä auringon lämpösäteily vaikeuttaa letkujen kiinnitystä, mustia kun ovat niin imevät hyvin lämpöä. Joskus tullut temppuiltua rehunleikkurin kanssa kun on ollut päivän auringossa, aika paineet letkuissa tällöin!

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 00:56
Kirjoittaja massey ferguson5455
Otat ja purat traktorin liittimet osiin, en suosittele tekemään missään hiekkapinalla sieltä tipahtaa ihan riiittävästi kaikkia pieniä hiluja ja putsailet osat niin kasaamisen jälkeen pitäs alkaa toimimaan

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 09:15
Kirjoittaja maatreij
Kiitokseni vastauksista!
Traktori on Valtra A92 ja kärrykuormaaja Farma 6.0/9 t. Molemmat uuden karheita ja toimivat koko syksyn metsäajoissa ihan hyvin. Nyt seisovat yöt ja päivät ulkona. Siirrän koivukuituja klapikoneelle ja kuormaajan liittimet menee hyvin, mutta aisakäännön liittimiä traktoriin en saanut millään yhteen. Aisakäännön puolella on urospuoliset ja traktorin puolella naaraspuoliset. Naaraspuolisen keskellä on varmaankin se venttiili, joka laskee yhdistettynä paineen kulkemaan letkuissa. Sen venttiilin sai sormella painettua auki. Puhdistin kyllä itse liittimet molemmista hyvin tarkasti.
Pittää vissiin saada järjestelmän paineet tasoitettua?

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 10:14
Kirjoittaja 956XL
maatreij kirjoitti:Naaraspuolisen keskellä on varmaankin se venttiili, joka laskee yhdistettynä paineen kulkemaan letkuissa. Sen venttiilin sai sormella painettua auki. Puhdistin kyllä itse liittimet molemmista hyvin tarkasti.
Pittää vissiin saada järjestelmän paineet tasoitettua?


Periaatteessa molemmissa liittimissä on ko. "tappi" keskellä, jotka letkua yhdistettäessä ottavat kiinni toisiinsa. Kuinkas ne kärryn letkujen venttiilit meni, pystyikö niitä painamaan auki?
Voi olla tosiaan jotakin likaa tr. liittimessä, tai vaikka jokin o -rengas solmussa. Oletko kokeillut ristiin aisankäännön ja kuormaajan letkuja?
Jos noita liittimiä purkaa, on se hyvä tehdä jonkin kipon tai kulhon alla, kun niitä kuulia sitten saattaa sieltä tippua ja lattialta niiden etsiminen ruukaa olemaan hieman hankalaa ja aikaa vievää...

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 10:33
Kirjoittaja sirkussonni
Oli myöskin ongelmaa letkujen kytkennässä, kaikkea jo kokeneena, ensimmäistä kertaa tuli vastaan, että pieni määrä lunta liittimissä esti kytkeytymisen. Lunta oli siis siinä naaraspuolen liittimen kuulien raossa, ja sitten ei millään jäänyt liittimet kiinni. Ei puhdistaminen auttanut, kun öljyn ja lumen sekaista mössöä oli siellä kuulien ja rungon välissä ja sinne ei rätti päässyt eikä se pois tullut pyörittelemällä.

Useampaan kertaan on joutunut ottamaan kiintoavaimella pikaliittimen auki kierteistään ennenkuin on saanut paineet pois, varsinkin silloin kun esim. paluuputkessa on yksisuuntaventtiili estämässä väärinpäisen öljyn virtauksen. Silloin jos ei ole edes letkua välissä, niin paine voi olla aivan tolkuton siellä pikaliittimen ja yksisuuntaventtiilin välissä jolloin millään ei sitä pikaliittimen nippaa saa painettua sen vertaa että paineet karkais.

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 11:21
Kirjoittaja Jari
Lämmittäminen kuumailmapuhaltimella, siinä konsti ykkönen mikäli muuten ok. Sulattaa veden ja laajentaa liittimet "samankokoisiksi". Aikoinaan ek. traktori lämpimässä ja rehupihti pihalla, reilu 40 asteen lämpöero liittimillä eikä toivoakaan että liittimet jäisi kiinni pushpull liittimiin. Lämminilmapuhaltimella rehupihtien liittimien lämmitys ja kerrasta kiinni, raudat laajeni sopimaan keskenään. Kuumalla kesäilmalla taas päästettävä painetta joistakin koneista esim. lapiorullaäes, liitintä avaamalla, perinteinen hetkun päästä paineen pois päästämien ei onnistu rikkomatta venttiiliä.

Noissa hydr. liittimissä on eroja, erimerkkiset ei välttämättä passaa toisiinsa. Kannattaa kysyä asiantuntevassa hydr. liikkeessä ja ottaa vaikka kokeille jotain liittimiä. Vaihtaa sitten koneisiin sopivia liittimiä,tuskat loppuu siihen paikkaan :)

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 11:31
Kirjoittaja Murtola_Lasse
Koiraspuolisiin pikaliittimiin löytyy mallia joissa on paineenpoistoneula, niitä on tullut käytettyä 25 vuotta tarpeellisissa paikoissa.

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 12:44
Kirjoittaja ATH
Eri valmistajien liittimet ei tahdo aina sopia.

Voi tehdä eri valmistajien uros/naaras kappaleista + välinipasta adapterin. :idea:

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 21:23
Kirjoittaja massey ferguson5455
Joo pakkaskeleillä on melkee välttämätön toi kuumailmapuhallin liittimien sulattelussa, itellä aina rehunotto traktorin kopissa kuumailmapuhallin kun traktori että leikkuri on kylmässä niin aina meinaa olla kiinni laittaessa liittimet jäässä

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 21:40
Kirjoittaja maatreij
Kiitos hyvistä vinkeistä!
Kyllä ne ovat sen verran tarkkoja sovitteita, että toissapäivänä iltaauringon lämmittäessä ei mennyt sitten millään. Tänä aamuna 15 astetta pakkasta, yhdistelmä oli ulkona joten sama lämpötila, niin helposti lupsahti paikoilleen!

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 25 Maalis 2010, 21:47
Kirjoittaja 956XL
Murtola_Lasse kirjoitti:Koiraspuolisiin pikaliittimiin löytyy mallia joissa on paineenpoistoneula, niitä on tullut käytettyä 25 vuotta tarpeellisissa paikoissa.


Mistäs tuollaisia löytäisi? Ei ole vielä tullut vastaan, tavallisia ovat myyneet.. :roll:

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 26 Maalis 2010, 00:01
Kirjoittaja koivumaki
ainakin HiFlexDunlop myy paineenpoistoneulalla varustettuja.

Ei kai tossa metsäkärryssä ole jotain paineohjattua kaksoispaineenrajoitusventtiiliä,ne tekee joskus kans tepposia.
Mä kans olen tänä talvena tapellu mm.lingon liitinten kanssa.Lämmitys tr.puolella auttaa.
Monta juttua kuten tässä on mainittu voi asiaan vaikuttaa.mm. liiteinten valmistaja,pieniä mittaeroja tosiaan on

Re: Hydrauliliittimet

Lukematon viestiLähetetty: 28 Maalis 2010, 10:12
Kirjoittaja Rimuli
Mistäs tuollaisia löytäisi? Ei ole vielä tullut vastaan, tavallisia ovat myyneet.. :roll:


Itse olen käyttänyt ja jälleenmyynyt Salhydrolta kyseisiä tuotteita.