klapikoneen tukkipöytä

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelu metsässä käytettävistä koneista ja laitteista/sahoista.

klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja leku » 03 Maalis 2011, 23:20

Onko raatilaisilla kokemuksia eri valmistajien syöttö-/tukkipöydistä?
hyviä/huonoja kokemuksia, mitä muuttaisitte?
onko jollakin oma tekele?
selvyyden vuoksi en tarkoita telineitä vaan kunnollisia hydraulisia syöttöpöytiä, jossa koko kasa liikkuu ketjujen päällä.
itseä alkanut kiinnostamaan ja kävinkin kyselemässä hakin ja palaksin pöytiä, hinnat vaan hirvittää. ovatko hintansa väärtejä?
tehdastekoiset ainakin spekseissä vaikuttaa pieniltä, 5-10 mottia. tarve vähintään tuplat, johtuen kuivurin eräkoosta, sekä siitä että ei varaa pitää nostokonetta kokoajan vieressä.

itsellä pystyisin tekemään pöydän hyvin, ainoastaan aika rajoittaa.....
päässä pähkäillyt pituudeksi 6 metriä tai kaksi osaisena 6+4 (mahtuisi nuppi kuorma)
ne kenellä on kokemusta, onko ajatus aivan pielessä?
tai onko kellään tiedosssa pajaa, joka tekisi tilauksesta tai sitten pitäisi tehdä itselle proto ja alkaa tekemään tilauksesta...
Avatar
leku
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 75
Liittynyt: 15 Syys 2007, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 04 Maalis 2011, 00:02

Mulla oli alkuvuodesta käytös tuo palaxin megapöytä vanhempi versio, toimi todella hienosti, mutta juuri kokoa siinä vähän moitin, siihen ois pitäny saada enemmän tavaraa kerralla, nyt sai olla täyttämäs kesken kärryn täyttymisen, vaikka puut oli koivun tukkeja, se uus tuotannossa oleva pöytä on tosin noin puolta pidempi, mutta ei siihenkään nuppikuormaa varmaan mene, joskus tuohon pienempään megapöytään oli "kylmät" jatkot, en tiedä saako ne siihen uuteen versioon, sitten saattais mennä nuppi kerralla. Mutta muuten puut tuli kivasti käsin koskematta sirkkeliin, muutaman kerran omaa noloutta onnistuin pudottamaan syöttörullille kaks tukkia kerralla, sitten piti kuormaajalla nakata se toinen takas pöydälle.

Mutta kolmimetrisestä osto kuidusta tehdessä pidän tuota kevytpöytää nopeampana, kun vielä laittaa takajakojen alle noin kymmensenttiset kuidunpalat, että on pikkasen kallellaan syöttörullillepäin, jotka mulla vetää molemmat, mutta lumisilla tukeilla tuo iso on ehdottomasti kova sana.

Oisko missään vanhaa sahan pöytää, niissä ainakin on mittaa vaikka koko autokuorman siihen levittelis, noita pieniä sahoja kumminkin lopetettu viimevuosina.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja kylmis » 04 Maalis 2011, 10:25

Yhdellä pöydällä tarttis pärjätä kaikenlaisten puiden kanssa. Tommonen sahalta hommattu pöytä olisi tietysti kova sana, mutta ovat varmaan kysyttyjä ja kalliita nekin. Eikö tuommoinen ole käytännössä kulumaton? laakereita ja ketjuja tietysti menee, mutta muut osat kestänee pari sukupolvea ja enemmänkin...
kylmis
Luokka: >500hv
 
Viestit: 526
Liittynyt: 08 Syys 2005, 10:01

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 04 Maalis 2011, 20:11

Näinhän se on, että yhdellä sitä pärjäillä pitää, ite oon ollu tuohon kevyeen juuri tyytyväinen, kun sitä on niin nätti siirtää kuormaajalla, kun tein aumoihin, niin menin nakellen sitä auman edistyessä siinä vierellä, nykyään, kun teen aina kuitukasan vieressä pöytää siirrellään vähemmän, mutta jos keikkoja sattuu olemaan tuo on nätti ottaa mukaan. Mulla on aina traktori mettäkärryn kans siinä pöydän ja kuitupinon välis, kärryillä en enää kuituja ajeluta ollenkaan. Mutta tuossa kevytpöydässäkin pidän tarpeellisena, että ne molemmat rullat vetää, kolmimetrisellä se takarulla jää heti käyttämättömäksi, mutta jos veto on keskellä, niin sitten joku tyvimutka jää sinne taaemman rullan taa eikä millään lähde puu matkaan ja pidemmällä puulla paino on sielä takarullalla.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja kylmis » 05 Maalis 2011, 10:47

Palaxin sivuilta katselin sitä kevyttä pöytää ja kyllä se on aika kevyen näköinen :) Jos olisi harrastusta, niin itsekin tuollaisen rakentelisi. Hydraulikka osille tulee kyllä sen verran hintaa, että jos tekisi sillain, että veto olisi vaan tässä koneen puoleisessa päässä ja muut olisi sellaisia vapaasti pyöriviä rullia. Niitä voisi olla vaikka pari peräkkäin.
kylmis
Luokka: >500hv
 
Viestit: 526
Liittynyt: 08 Syys 2005, 10:01

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja maatreij » 05 Maalis 2011, 16:44

Rakentelin itse tuon kevyen pöydän, koska näillä näkymin 3-m kuitupölli on pääasiallinen raaka-aine.
Tarpeet ja mig tulivat maksamaan suunnilleen saman kuin Palaxin kevytpöytä. Migillä on sitten muutakin käyttöä.
Vetorullan ostin nyt, kun pilkekone vaihtui Palaxiin. Kyllähän se helpottaa painimista kuitupöllien kanssa ja yhdellä rullalla onnistuu mainiosti.

Tuo kevyt rankateline on helppo siirtää kuormaajalla paikasta toiseen. Kuormaajaa tarvitsen koko ajan, koska katokset ovat eri puolilla kenttää. Kuution säkkeihin en ole tehnyt kuin muutamia kymmeniä kokeilumielellä, ei ole oikein niille tarvetta.
maatreij
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 431
Liittynyt: 25 Tammi 2007, 12:05
Paikkakunta: Kajaani

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 05 Maalis 2011, 20:42

Siinä, kun on monta kylmää rullaa, niin puu nousee niitten varaan ja se vetävä rulla pyörii jossain vaiheessa tyhjää, mutta varmasti siitä on eniten apua komimetrisellä siinä lähempänä konetta, itellä oon siirtäny sitä vähän lähemmäs konetta, kuin pöydän alkuperäisis paikois olis mahdollista, noihin isompiinhan saa siihen maton päähän semmoisen teräväpiikkisen rullan joka vetää se on kans hyvä, mutta seiskakympin jatkopöytää pitäis vahvistaa, että kestäis sen painon.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja leku » 05 Maalis 2011, 23:29

Taas kävin kiroamassa lumisia pöllejä kun tein kärryllisen klapeja, siinä oli taas aikaa miettiä tukkipöytää...
Melkein kyllä alan kallistumaan itse tehtyyn. nykyiset kevytpöydät toimii kuitenkin, syksyllä jos saisi rakennettua.
kerralla jos tekisi tarpeeksi järeän niin ei tarvitsisi toista tehdä, klapikone vaihtuu varmasti monesti sen edessä

tän hetkinen suunnitelma on seuraava: jatkaa ja järeyttää klapikoneen omaa syöttörullastoa noin 2 metriä, ketjuun 2-3 syöttörullaa, ottaisin rullat nykyisestä kevyt pöydästä. kaikki vaaka rullat vetäviä, kunnollisia piikkien kanssa, pystyrullat voisi ainakin alkuun olla kylmiä.
Sen kylkeen noin 4metrinen syöttöpöytä annostelijalla. (vielä hakusessa onko hakin vai palaksin versio).

ketjut sekä kärki/vetopöyrät tempon paska kärrystä. täytyy kysellä mitä maksaa vanhat nurkista tai kysellä uusia varaosina. Rautaa, mikkilankaa, hydrauliikkaa... ei pitäisi olla paha rasti. tarvittaessa vois tehdä toisen pidemmän vielä perään jota käyttää vain varastona sekä syöttämässä pienempää pöytää parin kuution erissä, voisi kuvitella, että ei jaksa liikuttaa koko kasaa, tai sitten pitäisi tehdä julmat välitykset vedolle.

olenko ihan pielessä ajatuksen kanssa?
ne kenellä kokemusta onko kolme vai neli ketjuinen parempi?
Avatar
leku
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 75
Liittynyt: 15 Syys 2007, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 06 Maalis 2011, 00:03

Mitäs tuohon vastaa muuta, kuin entisen nunnan sanoin, poikani poikani olet oikeilla jäljillä :twisted: Muistan jossain nähneenikin, vanhan ketjupurkukärryn alustan sellaisenaan, siihen lisäksi vain annostelija päähän, ettei koko kasa tunge kerralla rullille, aika yksinkertainen systeemihän se on tuossa palaxin pöydässäkin se annostelija, hakin versiota en ole edes nähnyt, etten sitä kommentoi mutta todennäköisesti toimii, joten digikamera on ihmeellinen vehje :mrgreen: Näinhän se on, että kunnon pöydän eteen saa vaihtaa monta klapikonetta, kun itselle tekee kannattaa tehdä kunnollinen. Kyllä se varmaan siihen menee mullakin jossain vaiheessa, että kone pysyy aina samassa paikassa ja puut siihen tuodaan, mutta nyt toistaiseksi koneet menee puupinojen viereen, mutta tänään juuri tuli mieleen, et miksei tää sirkkeli ole katon alla, kun tuuli toi sahanpuruja silmät täyteen, ei siinä häävi koju tarvisi olla, kun sais olla suojassa ja kyse on kumminkin jo parin kuukauden ulkoruokinnasta per vuosi, alkaa itsekkin pian näyttämään niin rantojen kaverilta, nyt jo emäntä vinoilee, että kylläpä suhun on päivä ottanu.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja maatreij » 06 Maalis 2011, 10:37

Kiinteällä pilkeasemalla on tietysti omat hyvät puolensa! Olen käyttänyt kenttäsirkkelin palveluksia usean kerran ja siellä sirkkelin käyttäjällä ei ole sääongelmia, siellä ottopäässä tahtoo sitten olla :roll:
Eli valmiit klapit menee suoraan kärryyn, joka sitten kipataan kuivuriin - vai miten?
Tuolla eräässä hirsiyrityksen klapin tekopaikassa klapit meni suuriin kehikoihin jotka sitten työnnettiin rataa myöten suoraan kuivauskammioon.

No, meikäläisellä tuskin tulee minkäänlaista kuivuria, ellei joku nuorempi yrittäjä tule mukaan. Näillä määrillä ulkokuivaus katoksissa ja kuljetus maasturilla+kippikärryllä tuntuu vielä sopivalta.
Noita tukkikoivujen pilkkomista vähän kumminkin vielä vierastan, koska raaka-aineen hinnan nousu on lähes kolminkertainen?
maatreij
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 431
Liittynyt: 25 Tammi 2007, 12:05
Paikkakunta: Kajaani

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 06 Maalis 2011, 11:17

Näinhän se käytännös menee, että puut kärryyn tai häkkeihin ja sitten kuivuriin. Kyllähän tuokin on ihan tehokas homma, kun tekee aumoihin ja katoksiin, että siirtää sitä konetta siinä vierellä ja tuo puut ääreen onhan niitä vähemmän tuotavana, kun ovat pyöreinä :shock:

En minäkään tukkeja varsinaisesti ole ostanut, mutta omat tukit oon silpunnu klavuiksi, eihän siinä ole hinnan ero, kuin kympin luokkaa, kuituun verrattuna joten enemmän saa klapuina, tietysti olis eri asia, jos sahauttais ne tukit tuppeen ja myis sitten, niin hinta on aivan toinen, tiedän sellaisiakin klapimiehiä, jotka valkkaa ne isot kuidutkin kasasta ja käyttää kenttäsahalla. Mutta itellä taitaa tuolla olla ainakin yhden omakotitalon "lattiavärkit" kun ei oo tullu myytyä niitä tuppeensahattuja, mutta alkavat kyllä olemaan riittävän vanhaa, ettei enää elä, kun tuosta kuivataan.
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja vms1 » 06 Maalis 2011, 12:33

Eikö lapikoneeseen voisi tehdä etäkäytön eli liittäis vaikka nosturin hydraulipöydän klapikoneen ohjaukseen ja tekis kaksiosaisen autotallin missä toisessa osassa olis itte kone ja sitten ikkunan takana penkki missä sais ohjata ko värkkiä. Tulis kertaheitolla aika inhimilliset työskentelyolosuhteet. Sitten vaan tukkipöytä ulkopuolelle ja toiselle puolelle häkit mihin laput menisi. Ulkohommat vois vaikka hoitaa raktorilla ja etukuormaajalla eli ruokkis pöytää piikeillä ja yläkouralla ja sitten siirtäis häkit kuivatukseen samoilla piikeillä. Lapikoneen alle kannattaa varmaan tehdä kuljetin mikä vie roskat pihalle. Ei vaan ymmärrä miksi lapeja täytyy tehdä taivasalla tuulessa ja tuiskussa ja melkein nojata puun päälä kun kaikkea muuta saa tehdä katonalla.
vms1
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 155
Liittynyt: 22 Loka 2009, 20:40

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja leku » 06 Maalis 2011, 13:11

Itsellä on kaksi paikkaa missä teen klapeja, yksi auma sekä kiinteä paikka. parin kilometrin siirto per vuosi, samalla poikkeaa pajalla huollossa. Kiinteä paikka vanhalla soramontulla, mulla kuivuri pyörien päällä, käyn tekemässä sen klapeja täys, siirto pihaan lämpökeskuksen viereen, putket kiinni ja lämmöt päälle. 4-5 päivän päästä kippaus halliin ja uutta tekemään. Vaikka kuivuri on mulla vielä raakile, tosin tekniikka toimii, eristämistä on vielä paljon. nyt tilaa vasta pienemmälle kärrylle, pikkuisen joutuu tekemään maansiirtoja että mahtuu isompi kärry lämpökeskuksen viereen. mun mielestä kuitenkin suht kohtuu hintainen rakennelma. nyt mennyt osiin sekä työpalkkoihin vajaa 2000, hyödyntänyt vanhoja kamoja, uutena hommannut vain lämmönvaihtimen sekä putkilinja varaajalta. jos ei ota lämpökeskusta huomioon uusina osina noin 5000 max. Tässä tapauksessa kiinteitä vain varaalta tuleva putki, kaikki muu liikuteltavissa alle 5 min. eli voi vaikka myydä jos homma loppuu. jos vaan lämpöä saatavissa, ei paha rasti tehdä kuivuri.

Tuohon puun kokoon; itse ainakin kyllästynyt pienen puun tekoon, tuotos tippuu pirusti. itsellä sopimus firman kanssa että lajittelee koivukuidut. mulle vain yli 15 senttiset, on mukava pilkkoa ja tulee tavaraakin. laanilla vielä valkkaan 30cm+ omaan kasaan. siihen kasaan kun pääsee kiinni niin ei kyllä yhtään kaipaa 10-5 senttistä ensiharvennus risua.....suomeksi alle 12 senttiset on hakkurin ruokaa. lajiteltu tavara on mun mielestä hintansa väärti huitenkaan hinta ei ole kuin 3-5 euroa kiinnolle enemmän, mutta saan sen moninkertaisesti takaisin nopeutuneena työnä.
Avatar
leku
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 75
Liittynyt: 15 Syys 2007, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja Klapikauppias » 06 Maalis 2011, 21:30

vms1 kirjoitti:Eikö lapikoneeseen voisi tehdä etäkäytön eli liittäis vaikka nosturin hydraulipöydän klapikoneen ohjaukseen ja tekis kaksiosaisen autotallin missä toisessa osassa olis itte kone ja sitten ikkunan takana penkki missä sais ohjata ko värkkiä. Tulis kertaheitolla aika inhimilliset työskentelyolosuhteet. Sitten vaan tukkipöytä ulkopuolelle ja toiselle puolelle häkit mihin laput menisi. Ulkohommat vois vaikka hoitaa raktorilla ja etukuormaajalla eli ruokkis pöytää piikeillä ja yläkouralla ja sitten siirtäis häkit kuivatukseen samoilla piikeillä. Lapikoneen alle kannattaa varmaan tehdä kuljetin mikä vie roskat pihalle. Ei vaan ymmärrä miksi lapeja täytyy tehdä taivasalla tuulessa ja tuiskussa ja melkein nojata puun päälä kun kaikkea muuta saa tehdä katonalla.
Mikä ettei voi, kaikkihan on mahdollista, yksi hyvin helppo parannus on nostaa kone vaikka kärrynrungon päälle, ei tarvi takuta sahanpurujen kans hetikään niin paljon, kun on ylempänä muuta maisemaa, tekee siihen samalle tasolle vain tukkipöydät, olen muutaman sovelluksen nähnyt, eikä ollenkaan hullumpia, joku jopa rakennuksessa sisällä ja kuljetin meni ulos seinästä. Mutta tuo, että kone on eri huoneessa on jo vähän...siinä kun tahtoo vain olla ihmiselle aina jotain pientä kivaa.. joku pölli väärinpäin kourussa tai moton oksantykä pidättää koko homman, niin valvojan on oltava lähimain kokoajan, siksi suhtaudun varauksella noihin ihan täysin automaattisiin koneisiin, se kun sielä oottelee sitten "huoltomiestä" paikalle eikä mitään tapahdu, siinä on niin paljon niitä "muuttujia" matkassa, kun noita puita pienitään :D
Klapikauppias
Luokka: >500hv
 
Viestit: 705
Liittynyt: 17 Syys 2008, 21:10

Re: klapikoneen tukkipöytä

Lukematon viestiKirjoittaja ESu997 » 11 Syys 2011, 16:31

leku kirjoitti:itseä alkanut kiinnostamaan ja kävinkin kyselemässä hakin ja palaksin pöytiä, hinnat vaan hirvittää. ovatko hintansa väärtejä?


Minkä hintaisia nämä Palaxin & Hakin pöydät ovat?

Palaxin puhdistusrummulle löytyi hinta Agrimarketin sivuilta: 4600 € ilmeisesti sis. alv. Onko foorumilaisilla näistä mitään kokemusta?

-ESu
Avatar
ESu997
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 44
Liittynyt: 23 Touko 2011, 00:39
Paikkakunta: Lapua

Seuraava


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

MAINOSPAIKKA