Hirren sorvaus

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelu metsässä käytettävistä koneista ja laitteista/sahoista.

Hirren sorvaus

Lukematon viestiKirjoittaja tikkat3 » 17 Touko 2012, 18:47

Onkos täällä hirsirakentajia?

Itse olen nähnyt vuonna kivi ja kirves semmosen itsetehdyn hirsisorvin jossa oli semmonen pallopää terä.Samalla koneella tehtiin siis puun ajo pyöreäksi,varaus ja salvos.

Nyt on alkanut oman sorvin teko kiinnostamaan ja olenkin ajatellut,että tekisin ensin laitteen jolla ajetaan puu sopivan paksuiseksi.Sen jälkeen puu menisi kuivamaan.Seuraava työvaihe olisi se että kun puutavaraa olisi riittävästi,niin puut sahattaisiin määrämittaan ja sitten olisi kone jolla ajettaisiin varaus ja salvos.

Onko kenelläkään heittää muunlaisia näkemyksiä hirsityöhön?
tikkat3
Luokka: yli 100 hv
 
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Maalis 2011, 19:59

Re: Hirren sorvaus

Lukematon viestiKirjoittaja vilkku14 » 17 Touko 2012, 19:19

Vähän hidasta se on tehdä sorvaamalla, mutta onnistuuhan se!
Kävin muutamia vuosia sitten sorvauttamassa yhden tukin, tuossa naapuripitäjässä. Tekevät siellä saunamökkejä, latoja, yms. hirrestä.

Tukista katsottiin päistä keskipiste, porattiin pieni reikä keskelle ja nostettiin kärkkisorviin. Tukki pyöri siinä aika hitaalla nopeudella ja sitten se kutteri, joka "sorvasi" pyöri kovaa... Muutaman kerran ajoa päästä päähän ja näin oli pyöreä puu! Isolla mauserilla vaan tarkastus halkaisijasta. Tämä oli varmaan samantyylinen kuin millaisen olit nähnyt! Sitten siellä oli vaan lisäksi linja/pöytä, jossa oli sirkkeli, pora ja salvoskone.

Itse tuli aikanaa oltu töissä hirsiveistämössa lähes kymmenen vuotta ja olis semmonene tutina, että itse tekisin ja kasaisin tuoreista hirsikehikon pystyyn. Voisin kuvitella, että jos sorvauksen jälkeen kuivattelee, niin puu on kierteillä ja väärä kun alkaa kehikkoa tekemään. Jos kuivaisin niin parkki pois tukista ja sorvaus vasta sitten, kun on kuiva, tosin puu on sitten jo paljon kovenpaa. Mutta minähän en mistään mitään tiedä, kunha jotain vaan arvelen =) Pyöreästä hirrestä en tosin tee itselleni kuin latoja, höylähirrestä tehdään mökki! Pyöhirren nurkat on mitä on, tiviitä ei ainakaa...

Sitten jos ei pelkkiä latoja tee, niin pitäähän siihen hirteen ajaa vielä varaus.

Onhan noita "sorveja" tai mitä ne lieneekäään niin kuorma-auton rungon päälle rakennettuna. Paikan päällä työstävät puut. Täällä pohjamalla, kun on joka kylällä ainakin kaksi hirsiveistämöä ja kaksi autonperäkärryn valmistajaa, niin ei kannata edes omaksi ilokseen ajatella moista :lol: Puutkin pitäsi olla suoria

Kyllähän tuohon kuuggeli tuntuu löytävän monenmoista
Täällä jonkun videota http://www.youtube.com/watch?v=wT00kR39peU
Sorvi http://www.veistokone.fi/index.php/Tukk ... R80-P.html
Avatar
vilkku14
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 269
Liittynyt: 01 Syys 2005, 23:09
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: Hirren sorvaus

Lukematon viestiKirjoittaja vilkku14 » 02 Kesä 2012, 21:06

Täällä oli nyt sorvi yms. tarpeet kaupan!
http://www.lainvoima.com/kohde.php?id=1793&pid=16601

Joltain loppunut usko tai rahat :shock:
Avatar
vilkku14
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 269
Liittynyt: 01 Syys 2005, 23:09
Paikkakunta: Etelä-PohjanmaaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

MAINOSPAIKKA