Nautakarja-tablettisofta

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua ATK laitteista ja ohjelmista. Lisäksi maatalouden kehittyvästä teknologiasta. Uusia idoita ja apuvälineitä.

Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja Rojekti » 08 Tammi 2014, 02:25

Olen valmistanut tablettisoftan nautakarjatiloille, lähinnä tiedonkeruuseen ja analysointiin. Käytännössä softasta näkee kaiken, minkä sinne laittaa. Tuotoskäyrät, kiimatapahtumat,jne.

Kiinnostaisi tietää, miltä tämä konsepti kuulostaa, ja onko intressiä tällaiseen? Tuleeko mieleen asioita, mitä tällaiselta softalta voisi toivoa?

Kototilalla koetin organisoida joskus kiimantarkkailua ja solumääriä, mutta kaikki kansio- ja paperiviritykset menivät yli hilseen. About vuoden kehityksen jälkeen kourassa on 10.6" tabletti, jossa Windows8 ja tämä NaKa-softa. Näen milloin tahansa minkä tahansa eläimen historiatiedot; kiimat, siemennykset, poikimiset, yli 60 erilaista tapahtumaa, sekä tuotoskäyriä, solutietoja koko kaudelta, jne.

Iltakierrokselle mentäessä on tabletti kourassa; pihatossa lehmien seassa, kiimat, valutukset, ontumiset, puskemiset; kaikki heti ylös, ja myöhemmin helposti esille. Kahvi- ja ruokatunnille tultaessa, se on mukana. Teetä kun juo, voi samalla selata eläimiä, joko raporteista tai yksilönäkymistä, tai molemmista yhtä aikaa.

Pääasiallinen peruspaketin käyttötarkoitus on saada kiimantarkkailuun ja kasvavan eläinmäärän yksilöiden pohdintaan tolkkua silloinkin, kun on ehkä useita karjanhoitajia jotka eivät muista eläimiä ulkoa, ja helposti pää menee sekaisin, kun muistettavia asioita alkaa olla paljon..

Nykyään on noita aktiivisuusmittareita yms., mutta jos ei tällaisia järjestelmiä vielä ole, tai haluaa jonkun pätevän "päivyriohjelman" (ehkä turhan suppea sana kuvaamaan, mutta kuitenkin),niin NaKa tulee kohdilleen. Omalla tilalla se on käytössä enkä oikeastaan voi kuin suositella,mutta kukapa minä olen sitä suosittelemaan kun sen olen tehnyt - robotin softat eivät tarjoa samantyyppistä tietojenhallintaa. Raportteja ja lukuja sielläkin vilisee,mutta NaKan tein sormin tökittävälle tabletille, iso ja selkeä (hämärään suunniteltu) kosketuskäyttöliittymä, klaarit raportit ja paljon käytännön juttuja helpottavia toimintoja, pikalistoja tietynlaisista eläimistä (vaikka lehmät, jotka olisi saatava nyt tiineeksi), jne.

Kotisivut tuolla:
http://www.naka.fi/index.php
Rojekti
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 36
Liittynyt: 26 Huhti 2008, 00:51
Paikkakunta: Satakunta

Re: Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja vms1 » 08 Tammi 2014, 12:21

Pikkusen joutuu valitettavasti laannuttaa intoa. Teit systeemin toimivahkon ohjelman rinnalle eli maitotiloilla ammu ohjelma on ja toimii. Viellä kun saisi eläinlääkärit siirrettyä samaan ohjelmaan eikä nasevaan niin kaikki hyvin. Kaksinkertainen kirjanpito ei ole kovin kaivattua. :(
vms1
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 155
Liittynyt: 22 Loka 2009, 20:40

Re: Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja Rojekti » 08 Tammi 2014, 15:15

Se on tosiaan esimerkiksi Ammun kanssa hyvä combo, mutta hoitaa tavallaan eri asioita eri tavalla. Mloyn softilla voi hoitaa viranimaisrekisteriasiat ja Nasevan ja muuta kirjanpitoa, mutta NaKa on tilan sisäinen muistiohjelma eli on "vain apuväline": ja tarkoitettu edelleen käytännön elämään, yksinkertaiseksi ja helpoksi, sekä nopeaksi.

Se sopii ihmisille, joille tietokoneohjelmat eivät tuota hikeä otsalle, eli noi rekisteriasiat yms. ovat OK ja nopea juttu, ja ehkä karjaa on vähän enemmän, ettei muista kaikkea ulkoa.

Kototilalla menee käytännössä just niin, että Ammulla hoidetaan se rekisterityö ja siemennystilaukset muttei sen tarkempaa kirjanpitoa. Koska NaKa on sitten täysin erillinen, helppokäyttöinen ja nopea, sillä tehdään arkipäivän merkinnät yms.; ut-tutkimukset, antibioottitestikirjanpito (käytännössä vain lisää ab-testin tuloksen, ja niistä voi tehdä 12kk raportin ja tulostaa sen mappiin vaikka), ja paljon kaikkea pientä. Jos systeemi olisi toimimaton, oltaisiin se tässä vuoden kuluessa todettu ja lopetettu moinen "tuplakirjanpito", jota oikeastaan tapahtuu miellä vain kun eläin poikii tai siemennetään tai poistetaan, ja tietenkin ne karjantarkkailumaidot :)

Siinä on yksi juuri, että NaKaan voi merkata kaiken, ihan mitättöimimpiäkin asioita myöden ja esim niitä kiimahavaintoja voi laittaa monenlaisia (hyppii,alla pysyy,alla karkaa, lima vähäinen, lima runsas, mitä nyt keksii ja haluaa eritellä; valkovuoto, jälkeiset jumissa, ?) ja niistä voi päätellä paljolti mikä meininki eläimellä on. Lisäksi on ne kaikenkarvaiset raportit; jos sulla on karjaa sen verran, ettet niitä muista ja tulee ilmi vaikka puskemistapauksia, voit tehdä raportin kaikista "puskee"-merkinnöistä vaikka vuoden ajalta ja selailla siinä, kuka voisi olla puskemistapausten takana. Samoin mitä tahansa tapahtumia voi selata, niiden ilmenemistä jne. Raporteista näkee nopeasti mm. siem/poikiminen, hedelmällisyystilanne; sen NaKa arvioi kiimahavaintojen mukaan (jos siemennyksen jälkeen heti veri, niin OK, mutta jos jotain kiimahavaintoja, NaKa arvioi epävarmaksi, pian ehkä epätodennäköiseksi, jne.), ja kaikkea mitä nyt keksii.

Ammu on tavallaan rekisteriohjelma (ja hieman enemmän); NaKan ei ole tarkoitus olla tympeää kaksoiskirjanpitoa, vaan apu, johon ryhdytään, jos havaintoja haluaa kirjata ylös ja niistä koostaa kokonaiskuvan. Muutamassa sekunnissa ruudulle saa käytännössä kaiken, mitä eläimestä tarvii tietää ja sama juttu koko karjasta; tunnuslukuraportilla voi seurata jotain karjaan liittyvää tunnuslukua, jolla haluaa mitata toimintansa kannattavuutta tai esimerkiksi jonkun uuden työ- tai tuotantotavan aiheuttamaa muutosta. Esimerkiksi jo se on kuvaavaa, että hiehoissa 1x siemennyksestä tiinehtyneitä on 30%, 2x siemennyksestä 50% ja 3x tai enemmän on 20%; kun näitä tunnuslukuja seurailee, voi huomata trendin, että jokin on menossa huonoon suuntaan tai ehkä jossain on onnistuttu, kun vaikka vuosi sitten vetimistä oli 13% pois käytöstä, ummessa sairauden takia tjs. ja nyt enää 9%.

Kun NaKa on vielä nyt alussa, niin tarkoituksena on ottaa vastaan mm ehdotuksia, millaisia raportteja tai tunnuslukuja ihmisiä kinnostaa.
Rojekti
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 36
Liittynyt: 26 Huhti 2008, 00:51
Paikkakunta: Satakunta

Re: Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 08 Tammi 2014, 17:14

Väkisinki tulee mieleen, että olisko peltopuolelle kätevää olla samantyyppinen ohjelma. Havainnot, toimenpiteet yms. jutut talteen gps:n avustuksella tietysti. Onko tableteissa sisäinen gps?
Toki tarvis sitte onnistua keskustelu viljelykirjanpito-ohjelman kans pöytäkoneelle.
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja romu » 08 Tammi 2014, 17:59

Kaupoi kirjoitti:Väkisinki tulee mieleen, että olisko peltopuolelle kätevää olla samantyyppinen ohjelma. Havainnot, toimenpiteet yms. jutut talteen gps:n avustuksella tietysti. Onko tableteissa sisäinen gps?
Toki tarvis sitte onnistua keskustelu viljelykirjanpito-ohjelman kans pöytäkoneelle.


Just tuollaista samaa haaveillu itekin, pääsis eroon noista kopissa pyörivistä ruutuvihkoista ja lippusista & lappusista ja sais lohkokirjanpidot ja urakointimuistiinpanot kertaheitolla kuntoon. Paikannus mukaan että softa ehdottaa suoraan lohkoa jolla sattuu sillä hetkellä olemaan töissä. Mietin jo alkaa ite tuollaista tekemään tabletille, mutta taitavat synkkausrajapinnat viljelykirjanpito-ohjelmiin olla olemattomat ja/tai suljetut :?

Hommasin sitten Suonentiedon AgriSmartin, josko tuo toisi jotain apuja...
romu
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 58
Liittynyt: 16 Tammi 2008, 18:21
Paikkakunta: Kiuruves

Re: Nautakarja-tablettisofta

Lukematon viestiKirjoittaja J4B.fi » 26 Marras 2015, 12:20

Moi,
Kaikissa meillä myynnissä olevissa Android tableteissa on sisäänrakennettu GPS. Applen tableteissa GPS löytyy niistä tuotteista joissa on SIM-kortti paikka.
J4B.fi
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Loka 2015, 13:45Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA