Sampon tärinä

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua traktoreista ja työkoneista. Uusista malleista, vioista, parannuksista.

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 12 Loka 2015, 00:54

turkki kirjoitti:Joskus, mikäli puidaan jotain märkää ja sotkevaa tavaraa, voi viljasäiliön keskeltä nousevan kierukan seinämiin kerääntyä sitkeätä möhnää. Sitten kierukka rupeaa jurnuttamaan kun kierukan pyörimistila alkaa loppua. Mutta tämä jurnutus on vain hetkellistä (5-10 sekuntia muutaman kerran tunnissa) ja ilmenee vain todella märissä olosuhteissa.


Tämäköhän syynä Tucanossakin itäneen ja kostean herneen puinnissa ajoittain ilmenevä tärinä/jyrinä. Luulin että viljaelevaattori jyristää välillä,varsinkin kun se kerran meni yläpäästä tukkoon. Muurautui melkoisen pahaksi. Viikko sitten lopetin herneen puinnilla ja vielä en oo puimuria ehtinyt putsaamaan, ehkä huomenna. Melkoista pskaa on ruuveissa, tyhjennystorvi tuntui että räjähtää kun viimeisiä tyhjensin kun meni epätasapainoon pskan irrottua osittain :roll:
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja SS » 12 Loka 2015, 01:52

Juu tänään puhdistaessa talviteloille persianapilasta ja matarasta näkyi tulevan semmosta höttöä sinne kelan varstojen taakse. Lähti kyllä sormella pyyhkäsemällä.

Se herne taitaa ollakin varsinainen rahakasvi, helpottas oloa kun kaapii puhtaaksi puimurin sisäosia....vai pistätkö siilosta vehnää läpitte.. Ja viimäsenä tietty näitä moskaajia pääsee puimaan.

-SS-
Avatar
SS
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1617
Liittynyt: 25 Huhti 2005, 22:26
Paikkakunta: Lohja

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 13 Loka 2015, 00:05

SS kirjoitti:Juu tänään puhdistaessa talviteloille persianapilasta ja matarasta näkyi tulevan semmosta höttöä sinne kelan varstojen taakse. Lähti kyllä sormella pyyhkäsemällä.

Se herne taitaa ollakin varsinainen rahakasvi, helpottas oloa kun kaapii puhtaaksi puimurin sisäosia....vai pistätkö siilosta vehnää läpitte.. Ja viimäsenä tietty näitä moskaajia pääsee puimaan.

-SS-


Joo, oishan se kun pystyisi vehnää ajamaan läpi vaikka pari tuntia, mutta ei oo minkäänlaista mahdollisuutta saaka tavaraa puimurin sisälle kuivurilta. Pitäs "vähän" rakennella, pitäs saada massaa seuloille ja siitä sitten menee eteenpäin putsaten paikkoja.

Onhan se, rahakasvi verrattuna muihin, mutta se siivo. Tänään putsailin puimuria, peltien alla pölyä puhallettavana, samoin varstasilta ja seulat täysin puhtaita. Viljaruuvi karsea, samoin tyhjennystorvi. Että en tiiä siitä tilistä sitten, kun puimuria tarkoitus pitää täältä ikuisuuteen. Kärsiikö kone sitten kuinka, kuinka paljon tulevat kunnostukset aikastuu noita puimalla? Ja se ketutus...

Varstojen alle kertyy moskaa, erinomaisen hankalaa putsata kun on etukela, pääsee putsaamaan puintikelan päädystä kylkiluukkujen kautta. Pitkä paineilmapilli ts. puimurin putsaussarja, sillä sa puhallettua varstojen takaa kun puintikelan päädyissä aukot. Mutta milläs pyörität puintikelaa sopivasti eteenpäin, ei oo mikään naps ja kops kuten pienemmissä :roll:

http://www.serbia.claas.com/products/co ... ing-system
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja kylmis » 13 Loka 2015, 21:26

Tuli loput rapsit puitua tänään yhtenä syynä juurikin se, että kasvusto on kuivaa ja puimuri jäi hienoon kuntoon. Esim. joku 2012 puinnin lopetus märällä lakorypsillä ryönäsi koneen sellaiseksi, että joutui aukomaan luukkuja joita ei oltu avattu koskaan ennen...
kylmis
Luokka: >500hv
 
Viestit: 526
Liittynyt: 08 Syys 2005, 10:01

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 13 Loka 2015, 22:20

kylmis kirjoitti:Tuli loput rapsit puitua tänään yhtenä syynä juurikin se, että kasvusto on kuivaa ja puimuri jäi hienoon kuntoon. Esim. joku 2012 puinnin lopetus märällä lakorypsillä ryönäsi koneen sellaiseksi, että joutui aukomaan luukkuja joita ei oltu avattu koskaan ennen...


Eilen aloittelin puimurin putsauksen, ja tänään sain tehtyä loppuun. Oisko mennyt suunnilleen 8 tehotyötuntia+ tauot. Lopussa oli isä kaverina kun rasvasin konetta, ja muutenkin.

Olisihan se ollut mahtavaa lopettaa kuivalla pystyvehnällä... Jota oli välillä puitavana. Tääkin vuosi karmeaa puitavaa aika paljon, kymmeniä hehtaareja melkoista kuraa, jossa kosteus mittarin asteikon yli.

Viimeisellä tyhjennyksellä pyöritin viljasäiliötä tyhjäksi, alkoi tyhjennysruuvi täristämään rajusti kun irtos töhkää ja meni epätasapainoon. Rikkoi tutuksi tulleen peltisen laakerin kannakkeen säiliöstä ja näköjään myös murtopultin tyhjennykseltä. Laitoin tänään uuden ja tyhjäkäynillä sama homma, alkoi täristämään ja uudelleen käynnistäessä hetken päästä taas tärinää ja pultti poikki. Seuravalla kerralla olin säiliössä ja isä laittoi pyörimään, tärinän alettua ruuvi löi laakerin kannakkeen tukirautaan ja pultti poikki... Ens vuodeksi pitää muokata koko kannake uusiks, sellaiseksi joka oli parannettu malli. vaikka kenelläkään eio oo ollut ongelmaa mutta silti parannettu versio tehty jo tehtaalla :twisted:

Näitä ongelmia tuskin kuivalla viljalla, kun pysyy ruuvit sileinä ja puhtaina. Ruuvin lehdet kuin päällystetty kermavaahdolla, ja putken seinämät kuorrutettu paksusti lehtiä myöten mönjällä. Kyllä siellä kostea vilja liikkuu kitkatta ja iloisesti...

Vanha versio, tuo laakerikannake. On tosin kuvassa väärinpäin, todellisuudessa toisinpäin ja veto tulee just tuota peltistä kaarta vasten.

http://partsdoc-public.claas.com/ipp/js ... 467EB80BAE

Tää parannettu versio, kunnon laakeripukki ja "oikein" päin kuvassakin, voima tulee pukin jalkaa vasten eikä vedä kannaketta hajalleen. Matavat nää kuvastot, lähes yhtähyvät kuin Amazonen kuvalla varustetut. Tosin, eipä näytä olevan "nollasarjan" koneiden kuvat kohdillaan vaikka sarjanumero täsmääkin. Moottorikin ihan muuta, kuin kuvastossa...

http://partsdoc-public.claas.com/ipp/js ... F198C1D3C6

Pöytää rasvatessa ja isän istuessa hytissä, kuuntelin terän pyörittäjältä kuuluvaa terävää ääntää. Kuului teränkäytöltä, edestäpäin eikä hyttiin kuulunut mitään. Terään tulevassa pallonivelessä oli hiukan löysää, ehkä milli kun nitkutteli terää. Pallonivelen suojakumi oli murtunut hieman, ja hernettä puin lähes 20ha hietamaassa terä maata viistäen. Tais roiskia hiekkaa niveleen, ja tuli kerralla kaput. Tai ehkä sillä ajaisi vielä vaikka kuinka kauan, mutta tuskin on kallis mutikka. Tää, palikka numero 8:

http://partsdoc-public.claas.com/ipp/js ... C248980949
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja SS » 14 Loka 2015, 01:25

kylmis kirjoitti:Tuli loput rapsit puitua tänään yhtenä syynä juurikin se, että kasvusto on kuivaa ja puimuri jäi hienoon kuntoon. Esim. joku 2012 puinnin lopetus märällä lakorypsillä ryönäsi koneen sellaiseksi, että joutui aukomaan luukkuja joita ei oltu avattu koskaan ennen...


Että olet sitten vieläkin Rypsi2000 - projektin hypnoosissa ? :mrgreen:
Kai nämä kiusallisen rikkakasvin sukulais-satokasvit ovat kuitenkin
niin tuottoisia, että yksikin hyvä sato nollaa kaikki heikot kokemukset.
Ehkä myös nämä öljykasvi- ja herne yms-julkkikset ovat niin suuren mittakaavan
viljelijöitä, että voi mennä, puida maalinhajuisella koneella ja jättää
lopuksi koneen pellolle muuttumaan sisäosiltaan metallinäkkileiväksi. Hakekoon
konemyyjä vaihtokoneensa itse pois.

Aikanaan kun pari viikkoa putsaili vihermassakopoa metalleineen pois erilaisista
Claasin sisäosista, kohlimet ja muut osat irrottamalla, joka paikka ruosteessa,
tuli todetuksi, että eihän se märkä härkäpapu tai savikka ole ollenkaan vaikeaa,
kun ostaa seuraavaksi vuodeksi aina uuden puimurin.

-SS-
Avatar
SS
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1617
Liittynyt: 25 Huhti 2005, 22:26
Paikkakunta: Lohja

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja 8050 » 14 Loka 2015, 13:12

niin ajattelinpa nyt mainita täälläkin asiasta joka tuli vastaan kuluneena syksynä. Naapurissa on uutena 04 ostettu pirulainen niinkun täällä mainittiin ja mallia 2065 ht150 uudesta asti on ollu ongelmia viljaelevaattorin vetorattaan sokan kestävyydessä ja ongelma on jatkunut kaikki 11 puintikautta nyt vaan äityi niin pahaksi että ulkopuoliset konsultaatio palvelut otettiin käyttöön. Aikamme raavittiin päätä ja konsultoituani jo eläköitynyttä sampo huoltomiestä todettiin että viljaruuvi jonka pitäisi elevaattorilta viedä viljaa säiliöön on välykseltään ulkoputkeen liki30mm puolellaan :cry: no uusi ruuvi reikään ja rupes tavara kulkemaan :twisted: elikkäs

JOS PIRULAISESSA EI ELEVAATTORILTA KULJE VILJA SÄILIÖÖN RUUVIA PITKIN JA TUKKII ELEVAATTORIA TARKISTA ONKO SINULLAKIN HITSATTU VÄÄRÄNKOKOINEN SPIRAALI SÄILIÖRUUVIIN

tarkistus käy helposti kun irroittaa ruuvin siivan takaa luukun joka on 3 pultilla kiinni ja katsoo paljonko on putken ja ruuvin välys alle 10mm pitäs olla puolellaan
uudemmassa elevaattorin akselissa ei ole enää sokkaa joten porsii muualta tai luistaa hihnasta tai kytkimestä
8050
Luokka: yli 100 hv
 
Viestit: 110
Liittynyt: 01 Elo 2005, 23:54
Paikkakunta: Äetsä

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja ht » 15 Loka 2015, 10:01

Jari kirjoitti:
kylmis kirjoitti: Terään tulevassa pallonivelessä oli hiukan löysää, ehkä milli kun nitkutteli terää.


Kannattaa korjata. Jos tuossa kohdassa on väljää, niin ainakin porilaisessa lähtee seuraavaksi terän käyttökorvake irti ruodosta.
Avatar
ht
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 57
Liittynyt: 27 Marras 2006, 00:36
Paikkakunta: Kaakonkulma

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 15 Loka 2015, 18:35

Paljonko muuten terässä saa olla poikittaista välystä? Wobbleboxissa sampossa sen verran nyt väljää, että terässä välys n.5mm. Sampo 2085 siis kyseessä ja samaa wobbleboxia on käytössä myös monissa claaseissa.
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 16 Loka 2015, 00:30

Kaupoi kirjoitti:Paljonko muuten terässä saa olla poikittaista välystä? Wobbleboxissa sampossa sen verran nyt väljää, että terässä välys n.5mm. Sampo 2085 siis kyseessä ja samaa wobbleboxia on käytössä myös monissa claaseissa.


Mahoton välys, eikö tuo hakkaa jo kovasti, niin että kuuluu hyttiin ja tuntuu penkilläkin??? Mulla tosiaan olematon välys tuossa pallonivelessä, alkoi olemaan pimeä ja puimuri oli muuten huollettu ja valmiina talveen, joten otin pöydän irti ja ajoin talvisäilöön. Tutkitaan tarkemmin ens kesänä kun otan pöydän pihalle, kun pitää prepata tuota säiliössä olevaa laakeripukkiakin totaalisen uusiks...
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja SamiT » 17 Loka 2015, 21:02

Rubinjo kirjoitti:Kannatta tarkistaa ensimmäiseksi että puintikelan variaattori on ok. Jos variaattorin limput "auraa" on vika niissä. Ko. vika aiheuttaa armottoman vatkauksen, joka saattaa silloin tällöin rauhoittua. Vika syntyy jos rasvautsta ei suoriteta ohejiden mukaan.


Mitenkä tuo rasvaus pitäisi suorittaa kysyy nimimerkillä "vielä ehjän variaattorin sisältävän 1800 ajetun Sampo-Massikan huolestunut omistaja"? En ole löytänyt variaattorin liikkuvista limpuista nippoja lainkaan kuten 600:ssa on ja ohjekirjan kuvistakaan en ole niitä onnistunut bongaamaan. Meneekö rasva säätölaakerien nipoista sinne limpun akselille vai mista sitä sinne saa tungettua?
SamiT
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 237
Liittynyt: 10 Joulu 2010, 22:55
Paikkakunta: Paimio

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja nut » 18 Loka 2015, 02:09

SamiT kirjoitti:Mitenkä tuo rasvaus pitäisi suorittaa kysyy nimimerkillä "vielä ehjän variaattorin sisältävän 1800 ajetun Sampo-Massikan huolestunut omistaja"? En ole löytänyt variaattorin liikkuvista limpuista nippoja lainkaan kuten 600:ssa on ja ohjekirjan kuvistakaan en ole niitä onnistunut bongaamaan. Meneekö rasva säätölaakerien nipoista sinne limpun akselille vai mista sitä sinne saa tungettua?


Siinä hihnapyörässä on erilliset nipat vielä, löytyy sieltä sisäkehältä niitten valussa olevien urien kohdalta, pitää vähän pyöritellä että se tulee siihen hollille. Ainakin mun 2045:ssa kun se etummainen hihnapyörä on niin että nippa sojottaa pyörän takana olevasta reiästä ylöspäin (eli mistä sen saa myös rasvattua), on hihnapyörän nippa suoraan eteenpäin. eli yhteensä 4 nippaa pitäisi koko komeudesta löytyä mikäli samanlainen kuin tuossa vm 2000 sampottaressa.
Avatar
nut
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 229
Liittynyt: 28 Heinä 2007, 15:14
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 18 Loka 2015, 19:57

Kaupoi kirjoitti:Paljonko muuten terässä saa olla poikittaista välystä? Wobbleboxissa sampossa sen verran nyt väljää, että terässä välys n.5mm. Sampo 2085 siis kyseessä ja samaa wobbleboxia on käytössä myös monissa claaseissa.


Kuulemma testataan näin:
-terä siten, että terälaput sormien keskiosassa
- liimauspuristimilla terä kiinni pöytään
- wobbleboxiin merkkiviivat tussilla
- käännetään pyörää sen verran kuin menee, mitataan liikevara kehällä
- yli 70 mm on sökö, 60 mm on huoltoraja
Noihin saa jotain korjaussarjoja, maksaa about 800 €.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 26 Loka 2015, 22:14

TumppiW kirjoitti:
Kaupoi kirjoitti:Paljonko muuten terässä saa olla poikittaista välystä? Wobbleboxissa sampossa sen verran nyt väljää, että terässä välys n.5mm. Sampo 2085 siis kyseessä ja samaa wobbleboxia on käytössä myös monissa claaseissa.


Kuulemma testataan näin:
-terä siten, että terälaput sormien keskiosassa
- liimauspuristimilla terä kiinni pöytään
- wobbleboxiin merkkiviivat tussilla
- käännetään pyörää sen verran kuin menee, mitataan liikevara kehällä
- yli 70 mm on sökö, 60 mm on huoltoraja
Noihin saa jotain korjaussarjoja, maksaa about 800 €.

Jos nyt oikein mittasin, liikevaraa on yli 10cm. Huoltomiehen näkemystäki sitte kysyin; remppaan.
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Sampon tärinä

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 10 Marras 2015, 17:15

Nytpä on wobbleboxi osina pöyällä. Pari kartiorullalaakeria sökönä ja pari neulalaakeria ja stefa varalta vaihtoon. Kustannukset joitain kymppejä.
Lisäksi pöydän takaa pöydänkäyttöakseli vaihtoon. Laakeri syöny syvän kaulan akseliin. Sama akseli vaihettiin etelliseenki sampoon. Sama laakerivika. Mitään kehitystä ei ole tuossa tapahtunu 7 vuojessa. Sama alimittanen laakeri edelleen.
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Edellinen


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

MAINOSPAIKKA