Lajittelijaongelma

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua traktoreista ja työkoneista. Uusista malleista, vioista, parannuksista.

Lajittelijaongelma

Lukematon viestiKirjoittaja lumberjack83 » 30 Tammi 2017, 21:08

Meillä on tollanen Horsma lajittelija, joka on muutama vuosi sitten käytettynä ostettu naapurilta. Nyt vasta kunnostettiin käyttöä varten ja käyntiinhän se pärähti. Kaikki pitäisi olla kunnossa, paitsi että lietso ei vedä siementä sisään, vaan tavara tippuu läpi.
Sivussa on nuo säätövivut, joita kääntämällä imua on saanut vähän voimistettua, mutta edelleenkään ei ime tavaraa.
Käyttöönoton jälkeen oli vähän säätöä piuhojen kans, joten nyt epäiltiin oliko kytketty väärinpäin, koska lietso pyöri ikään kuin "myötäkarvaan", eli se ei silloin sieppaa yhtä paljon ilmaa. Vaihdettiin suuntaa ja sitten kyllä alkoi imeä, mutta tietenkin sitten se puinen syöttökela pyöri väärinpäin ja jyvien matka tyssäsi jälleen. Huomattiin myös, että jyviä lenteli melkoisesti poistoaukosta (putki hukassa) ja kohta myös sähkömoottori kävi kärähdyksen rajoilla. Tosin huomattiin jälkikäteen, että yksi voimavirtajohdon vaihejohdoista oli irti, joten liekö se käry kuitenkin siitä johtunut?

Tekijämiehet säätää ja kaikki kusee. :D

Mutta mikähän tässä vois olla vikana? K-kaupan samanlaista vehjettä käytiin kattoos ja siellä toki kaikki pelas niinku pitää. Tuo lietson pyörimissuunta mietityttää. Pitääkö niiden "aina" pyöriä niin, että se sieppaa ilmaa maksimiteholla, vai pyöriikö lajittelijoissa kenties juuri myötäkarvaan?

Kuva ei meidän, ku oli liian iso tiedosto. Suurin piirtein tuolta se kuitenkin näyttää.
Liitteet
lajittelija.jpg
lajittelija.jpg (2.82 KiB) Katsottu 19377 kertaa
lumberjack83
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 20
Liittynyt: 17 Elo 2011, 21:19

Re: Lajittelijaongelma

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 30 Tammi 2017, 23:21

Ohjekirja tms. on vissiin hukkunut aikoja sitten ja mahdollinen pyörimissuuntaan osoittava nuoli kulunut pois.... ?

Käry aika varmasti johtui huonosti kytketystä vaiheesta. Veikkaisin, että sen kuuluu käydä niin päin, että imupuolelle tulee mahdollisimman suuri imu. Ainakin Pektuksessa säätöläpillä säädetään sopiva imu vetämään keveitä jyviä pois. Poistoputkesta kuuluukin tulla viljaa jos lajittelija on säädetty vetämään reippaasti kevyimpiä jyviä sekä muita roskia pois oikein ulos asti eikä pudottamaan niitä "kevyt jyvät" säkityskohtaan. Säätöläppien säätäminen tapahtuu näppituntumalla. Sitten on sopivassa kohtaa kun keveisiin jyviin tulee vähän hyviä jyviä eikä keveiden jyvien osuus tunnu liian suurelta.. :mrgreen:
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16

Re: Lajittelijaongelma

Lukematon viestiKirjoittaja AaJii » 30 Tammi 2017, 23:54

Muistuttaa Petkusta joten lienee toiminnot samanlaisia. Meillä on länsiversio ja siitä joitain kokemuksia.
Pääakselilla pitäisi olla pyörimissuuntanuoli jommalla kummalla puolen konetta tai katso triöriltä mitenpäin heittää jyviä kouruun.

Jos syötönsäätövipu on liian isolla, valuu vilja läpi. Se poikittainen vipu suppilon ja seulojen välissä.

Sitten voi syöttötelan taakse kertyä vähitellen oljenpätkiä tai muuta moskaa joka estää ilmaa imemästä. Tukko ei näy mihinkään mutta sen saa rassattua vaikka isolla muovisella nippusiteellä telan rakosesta.
AaJii
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 23
Liittynyt: 18 Helmi 2012, 22:27

Re: Lajittelijaongelma

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 31 Tammi 2017, 08:49

Meillä on myös Horsma. Imuongelmat ovat yleensä johtuneet todellakin siitä, että rullan takana tai välissä on ollut jotain rojua, joka on rajoittanut nousuilman määrää. Kerran oli myös repeämä nousukanavassa. Silloin loppui nosto kokonaan. Härkäpavulla en ole saanut sitä vielä toimimaan, minulta puuttuu osia nousuilman tehon nostamiseksi. Syöttö tuntuu aika tarkalta. Jos avaa luukkua liikaa, vilja valuu lattialle.

Minulla on skannattuna alkuperäinen käyttöohjekirja. Tuohon yksityisviestiin ei näköjään voi laittaa liitettä. Sähköpostilla voisin laittaa pdf tulemaan. Siinä kyllä näkyy nuo ilman kulkusuunnat ja ohjesäätöjä eri viljoille ja piensiemenille.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: Lajittelijaongelma

Lukematon viestiKirjoittaja Pallukka » 11 Syys 2017, 16:49

Moi,
Meille kanssa hommattu horsma lajittelija, ja tarkoitus olisi kokella ottaa sitä käyttöön ensi keväänä. Jos ohjekirja tosiaan löytyy sähköisessä muodossa, niin olisi hienoa lukasta se läpi ennen hommaan ryhtymistä. Laitoin sähköpostini yksityisviestillä, jos olisi mitenkään mahdollista saada siitä kopio. Kiitti
Pallukka
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 1
Liittynyt: 29 Elo 2017, 10:01Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

MAINOSPAIKKA