Sivu 1/2

Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 04 Loka 2009, 23:44
Kirjoittaja 91
Tuossa tulevalle satokaudelle 2010 olis tarkotus hankkia karhotin. Karho kerätään suurehkolla noukinvaunulla ja karhottimen tulisi pystyä yhdistämään mieluummin 3kpl 3m karhoja elikkä 9m karheeseen. Tuollainen keskelle karhottava Pöttingerin 771A on käyny mielessä etupyörän vuoksi, mutta myöskin Elhon v-Twin kiinnostaa ja täten haluaisin raatilaisilta kokemuksia

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 08 Loka 2009, 12:14
Kirjoittaja 91
kukaan ei karhota ? :roll:

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 09 Loka 2009, 08:07
Kirjoittaja kyntäjä
agronetissä sama keskustelu.3 sivua ja jatkuu

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 09 Loka 2009, 23:45
Kirjoittaja 91
kyntäjä kirjoitti:agronetissä sama keskustelu.3 sivua ja jatkuu


*varsin tietoinen asiasta mutta olen saanut sen käsityksen etteivät kaikki täällä lue agronettiä...

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 10 Loka 2009, 15:36
Kirjoittaja alintala
91 kirjoitti:Tuossa tulevalle satokaudelle 2010 olis tarkotus hankkia karhotin. Karho kerätään suurehkolla noukinvaunulla ja karhottimen tulisi pystyä yhdistämään mieluummin 3kpl 3m karhoja elikkä 9m karheeseen. Tuollainen keskelle karhottava Pöttingerin 771A on käyny mielessä etupyörän vuoksi, mutta myöskin Elhon v-Twin kiinnostaa ja täten haluaisin raatilaisilta kokemuksia

Kärrynä 4XL ja tuli hommattua mattoperällinen Taarup niittomurskain. Tarkoitus oli, että ajettaas kaksi karhoa yhteen ja sitten vaunulla. Todellisuus oli karumpi. Karhosta tuli niin jumalattoman kokoinen, että ei päässy enää vaunulla ajeleen. Näin syksyllä kolmatta satoa korjatessa siitä oli jo hyötyä. Sai ajella parhaimmillaan kolme samaan. Tuo mattoperä maksaa kuulemma noin kympin ja yksi ajokerta riittää.

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 11 Loka 2009, 09:52
Kirjoittaja Maalaispoika
alintala kirjoitti:Kärrynä 4XL ja tuli hommattua mattoperällinen Taarup niittomurskain. Tarkoitus oli, että ajettaas kaksi karhoa yhteen ja sitten vaunulla. Todellisuus oli karumpi. Karhosta tuli niin jumalattoman kokoinen, että ei päässy enää vaunulla ajeleen. Näin syksyllä kolmatta satoa korjatessa siitä oli jo hyötyä. Sai ajella parhaimmillaan kolme samaan. Tuo mattoperä maksaa kuulemma noin kympin ja yksi ajokerta riittää.


Kuinka leveä niittomurskain on, jos tuplakarhosta tulee liian iso? Mullekin oli kevätsadolla tuttu niittämäs Elhon 320 mattokoneella, mutta totesin saman, ettei korjuu onnistu silppurivaunun 180 senttiä leveällä noukkimella. Muilla sadoilla otinkin sitten karhottajan hommiin ja sillä saakin paremman mallisen karhon. Normisadolla riittää kaksi yhteen, kolmatta satoa tehdessä saikin sitten laittaa 4-5 karhoa yhteen.

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 11 Loka 2009, 21:39
Kirjoittaja stemma
V-twini kävi syksyllä karhottamassa. Hyvä peli vaan ihan liian kallis, jos vastaavan levyistä uutta roottorikarhotinta saa alkaen verollista 18 k€? Jos karhottaa kolme karhoa yhteen niin keskimmäinen ei käänny ollenkaan ja saattaisi olla joskus tarpeen. Työjäljessä ei ollut valittamista.

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 11 Loka 2009, 23:59
Kirjoittaja alintala
Maalaispoika kirjoitti:Kuinka leveä niittomurskain on, jos tuplakarhosta tulee liian iso? Mullekin oli kevätsadolla tuttu niittämäs Elhon 320 mattokoneella, mutta totesin saman, ettei korjuu onnistu silppurivaunun 180 senttiä leveällä noukkimella. Muilla sadoilla otinkin sitten karhottajan hommiin ja sillä saakin paremman mallisen karhon. Normisadolla riittää kaksi yhteen, kolmatta satoa tehdessä saikin sitten laittaa 4-5 karhoa yhteen.

320 on leveyttä. Kasvustona oli melko vankka retu. Karhon leveys ei niinkään ollut ongelma vaan sen paksuus. Ei tahtonut sopia traktorin alle / noukkimelle.

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 11 Elo 2010, 17:34
Kirjoittaja Heroes
Karhottaako täällä kukaan paalaajalle. Ois tarkoitus hommata sellainen ensi kesäksi, tulisi kolmen tilan kimppakoneeksi. Niitto tapahtuu 280 leveällä murskaimella. Jos kolme karhoa yhdistää vankassa kasvustossa, niin mitähän mahtaa welgerin rp 245 profi sanoa. Nieleekö karhon mukisematta vai tapahtuuko tukkeutumista.

Karhotusta ajateltiin koska paalattavaa säilörehua on vuodessa n. 270 ha ja muutamia hehtaareja kuivaa heinää ja syksyllä olkea n. 50 ha. Tilan ja kauimmaisten lohkojen väli on 10km. Kaiken lisäksi lohkot ovat melko monikulmaisia ja jos sattuukin olemaan hyvän mallinen lohko, niin haittana ovat sähkö- ja puhelintolpat. Varsinkin tuossa oljen paalauksessa menee aika, jota karhottaminen oleellisesti vähentäisi.

Eli kannattaako hankkia karhotinta, jos kannattaa niin sivulle vai keskelle karhottava. Merkkiä ja mallia voi ehdotella.
Jos täällä olisi asiallisempaa keskustelua kuin eräällä toisella foorumilla :) .

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 12 Elo 2010, 08:46
Kirjoittaja TSA-110
Täällä karhoteltu tämä kesä kuhnin 7301karhottimella käytettynä hankittiin... Ajettu nyt vähän vajaa 100 ha ja pois ei luovuta. Karhotettu sekä paalaimelle krone 1250 ja noukkarille pöttinger europrofi, kummallakin korjuu tehostuu ainakin puolella. Käärin hidastavana lenkkinä isoilla kuivaheinä lohkoilla ajettiin kahdella käärimellä perässä... Tuolla kuhnilla saa kolme 3,2 karhoo hyvin yhteen. Sukulainen hommasi täksi kevääksi Lelyn hicibus keskelle karhottavan koneen ja näillä kokemuksilla valintana voisi uusissa koneissa ollakin sellainen.Niin ja ehdottomasti keskelle karhottava.

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 14 Elo 2010, 23:51
Kirjoittaja Hesator
Keskelle karhottavissa ei ole kun yks vika mun mielestä... Se että ne karhottaa keskelle...

Keskellle karhottavat on helpompi ajaa... Piänet heitot ajolinjoissa ei näy karhon leveydessä... Karhon muoto parempi paalaajalle...

Jos on sellasia persreijän kokosia palasia joissa tolppia, mettäsaaria ja kivikasoja ja kapeita sumppuja pellolla niin sivulle karhottava on monipuolisempi... Ajetaan kuhnin ga6000 eli saa siirrettyä 4 320 karhoo eestakasi ajolla yhteen... Eli 12m yhesä.... Kiilat pyöritetään pari kertaa ympäri ja kiilan keskelle muorostuu suora karheen pätkä jossa on tavaraa...

Jos karhon leveyresä ei 20-30cm heitot ei hattaa niin ehottomasti sivulle karhottava....

Tää kesä ajettu ga600 n.300ha eikä muuta oo mielesä kun joskus vaihetaan ku sivulle karhottava.... Ennen hankintaa mietis juuri twiniä mutta peltojen muorot ja monipuolisuus ratkasi päätöksen....

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 15 Elo 2010, 08:56
Kirjoittaja TSA-110
tolla keskelle karhottavallakin voi pieniä mutkia oikoa kun ajaa yhdellä roottorilla. Ja tekee paremman karhon paalata, kokemusta myös sivulle karhottavan jälkien ajosta....

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 18 Elo 2010, 20:08
Kirjoittaja oppipoika2
Omalla kokemuksella voisin sanoa että keskelle karhottavallakin on helppo suoristaa ajolinjoja jos työleveyttä on hieman ylimääräistä (esim.murskaimen työleveys 9m, jolloin karheet tulevat noin 8.5 toisistaan, karhotin 9,5m, jolloin jää vielä metri pelivaraa, vähempikin kyllä riittää)
Reunaan karhottavalla on toisaalta helpompi kierrellä tolppien juuret puhtaaksi ja työleveyteen tulee silloin kaksi vaiihtoehtoa massan määrän mukaan (edestakaisin ajo samaan karheeseen tai ajamalla vain yksi työleveys karheeseen)
Reunaan ajettavalla ei saa aivan yhtä hyvää karhetta aikaiseksi kuin keskelle vetävällä, mutta oppii silläkin kunnollisen karheen tekemään!!!

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 25 Elo 2010, 19:04
Kirjoittaja miika84
meillä kronen sivulle karhottava eikä työ jälessä mitään muuta moittimista,mutta uusilta nurmilta tuppaa nostamaan tosi helposti pieniä kiviä. Ensimmäisen sadon heinä normaalisti sen verran hyvää, kun kaksi karhoa yhdistää niin ei meinaa kronen 5xl noukin imeä. niittokoneena on taarupin 360

Re: Karhottimista

Lukematon viestiLähetetty: 03 Maalis 2014, 22:40
Kirjoittaja Cultio
Katselin netistä eri mallisia karhottimia ja merkki Ziegler nousee suht edullisena esille, keskelle karhottavana. Mikä merkki tuo on ja löytyykö valmistajan kotisivuja? Ziegler vie vain JD jälleenmyyjälle. Saakohan varaosia enää mistään.

Onko merkistä kokemuksia? Heinämiesten olen nähnyt noita käyttävän, pitäisi siirtää olkea, kuivaa heinää ja apilapitoista nurmea.