Sivu 1/2

Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 14:00
Kirjoittaja kallioj82
Millaista kylvökonetta asiantunteva porukka tarjoaisi minulle? 40ha on rehuohralla. maat ovat laadultaan sellaisia hiekka/multa maita tässä rannikolla... osassa on "hieman" kiviä, nykyinen kone on sellainen Tume 2500 kevyt hinattava. olisi tarkoitus laittaa takapyöräkonetta ja mielellään sellainen mihin saisi mahtumaan 1000kg siemensäkin kerralla, ku meinaa hermot mennä tuossa täyttö hommis.

Re: KYLVÖKONE????

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 14:17
Kirjoittaja Sepe

Re: KYLVÖKONE????

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 17:34
Kirjoittaja ja101


Tää oli varmaan vitsi ja huono sellanen..
Mutta muuten kyllä varmaan joku tollanen 3 metrinen vm:n suorakylvökone. Tulis viljelystä yksinkertaista..

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 17:42
Kirjoittaja TumppiW
Mitä heikkoa lenkkiä yrität korjata isommalla kylvökoneella, jossa on takajyräpyörät?
Kylvöketjua/logistiikkaa? Miten olisi 30% viherlannoitusnurmea? Rehuohra ei ole ihan kannattavimmasta päästä kasveja kumminkaan...
Tai täyttöruuvi peräkärryyn?

Me vaihdettiin takajyräkone juuri Tume 3 m sivupyöräkoneeseen, leikattiin lannoite- ja kylvösäiliön väliseen seinään reikä ja vaihdettiin lannoitevantaat s-piikkeihin siipiterillä. Siinä korjautui aika monta ongelmaa aika pikkurahalla. Traktorin nokalla on muokkaava jyrähässäkkä, niin kylvön yhteydessä tulee toinen muokkaus, samalla lähtee pyöränjäljistä tiivistymät ennen kylvöä ja juolat päätyy pintaan kuivumaan.

Kandee laskea oikeesti, paljonko on järkevä investointibudjetti omille viljelyille (esim. 15% maatalouden tuloista) ja sitten kohdistaa ne investoinnit niihin heikoimpiin lenkkeihin. Meidän viljelyillä esim. pienehkökin käytetty VM veisi kolmen vuoden investointivarat kokonaan. Mielummin satsaa ne rahat siihen, että saa ojituksen ja hivenravinteet kohdilleen.

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 18:12
Kirjoittaja kallioj82
Toi VM 3metrinen ois varmasti ihan järkiratkaisu. Siinäkin mielessä että jos tässä parinvuoden sisällä olis tarkoitus tuplata tuo peltopinta-ala. Lähinnä siksi takapyörä konetta katseltu kun pellot osa ihan parin kilometrin päässä niin vois käydä kotona aina täyttämässä ja tulis siinä samalla sitte syötyäkin :) Ja rehu ohraa on pidetty silti että saadaan ajaa suoraan isännille littuviljaksi, säästää kuivatus kustannuksissa ja ei tarvitse kärryjä investoida useita. Tällä hetkellä kaksi 20 kuution kärryä ja on pärjännyt ihan hyvin, mutta jos joutuisi alkaan kuivaamaan niin pitäiski olla sitten lisää kärryjä. Toi viljely homma on vähä harrastuksena tuossa muiden töiden ohella, muita hommia sitte on talvella lumihommat kevät, kesä ja syksy lanaillaan teitä ja niitellään tienvarsia sekä pelto ojia

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 18:43
Kirjoittaja ahma450
Mulla viljaa kylvössä hieman enemmän,ja hyvin pärjään 2,5m hinattavalla simultalla.Siemenet ja lannoitteet suursäkistä.Oon käyttäny niissä IKH myymää raimo tyhjennysventtiiliä.Minusta kylvö sujuu aika nopeaa ku kaks traktoria käytössä,etukuormaajalla nostan säkit koneeseen,täytössä ei monta minuuttia mee,ja taas saa noin 2ha kylvää..Ei se takapyöräkonekaan joka kevät niin hyvä oo,jos sataa kauheasti heti kylvön jälkeen,maa liettyy herkemmin.Ja sitten se talouspuoli,pyytävät noista paljon ajetuista koneista ihan törkeää hintaa.Sivupöräkoneita löytyy erittäin vähän ajettuna.Itse ostin pari vuotta sitten 15ha:n tilalta 5vuotta käytössä olleen Simultan muutamalla tonnilla,ja tarkotus sillä jatkaa,jos ei viljelykset kasva paljon toiselle sadalle hehtaarille...

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 18:50
Kirjoittaja taisker10
kylvä sillä vanhalla oma tume 2.5m ja sillä rykäseen 100ha kevät kylvöö täälä minuutti savilla komeesti

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 19:17
Kirjoittaja TumppiW
kallioj82 kirjoitti:Ja rehu ohraa on pidetty silti että saadaan ajaa suoraan isännille littuviljaksi, säästää kuivatus kustannuksissa ja ei tarvitse kärryjä investoida useita.


Ok. Jos ei oo kuivauskalustoa ja haluaa minimoida vaivan, niin tuo lie ihan järkevä systeemi.

Ja ilmeisesti heikkona lenkkinä olisi se, että pitäisi saada isompi pinta-ala kylvettyä yhdellä täytöllä ja että olisi varaa laajentaa. Mutta se vielä mietityttää, että eikö sitä kylvökonetta voi katsoa sitten kun on tuplannut ne hehtaarit? Vaikka jos siitä löytyisi samasta paikasta kone, mistä hehtaaritkin? Ja jos tuplaa hehtaarit, niin tekeekö sen samalla viljelypaletilla vai laittaako sitten syysviljaa, öljykasveja ja hömppäheinää tasaamaan kylvökiireitä.

Jos haluaa suurentaa kylvömäärää, yksi vaihtoehto olisi jakaa lannoitus eri kerralle, yhdistetyllä siemen + lannoitussäiliöllä kylvää aika reippaan alueen. Tai sitten hommaa Tumeen lisälaidat. Tai traktoriin etunostolaitteen, kylvökoneen siihen kuljetusajaksi ja taakse peräkärry, jossa täyttöruuvi. Onhan näitä vaihtoehtoja.

Ja sori, kun häiritsen kysymyksillä/ideoilla, mutta voi olla että laajentavalla tilalla sillä 25 k€ on muutakin käyttöä kuin sesonkiluontoinen kylvökone. Mutta kukin tekee omat ratkaisunsa, valmiissa paketeissa on puolensa, lopetan häiriköinnin ny.

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 20:25
Kirjoittaja ahma450
Onhan se tietysti niinkin,että jos aika kortilla,ja on kiire tuottavampiin hommiin,ni kannattaa minimoida kylvöhommiin käytetyn ajan.Jos kaiken oikein tarkkaan laskis,ni eihän tässä kannattas mikään :roll: Muutenkin jos ei mitään parannuksia tee töihinsä,ni tahtoo ajanoloon alkaa maistua puulta koko homma :D Onhan niitä muitakin perusteita,ku pelkästään taloudelliset.Tässäkin ympäristössä järjestään takapyörätumet,vaikkei kellään taida olla lähelläkään 100ha vilja-ala..

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 21:08
Kirjoittaja kallioj82
Joo se tämä pääsäöntöinen 5-vuoro työ vähän haittaa noita muita harrastuksia. Siinäpä se juuri o kin syy että siihen kylvöhommiin käytetty aika pitäisi saada mahdollisimman lyhyeksi. Suorakylvöön en kuitenkaan haluaisi alkaa... voihan sitä varalta sellaisen koneen laittaa jos näyttää että aika loppuu nii voi sitte vedellä suorakylvönä mutta pääsääntöisesti perinteinen kyntö ja äestys. Ja niinku jo aiemmin tuli mainittua että tämä maanviljely on ihan harrastusta tässä sivussa, kunhan koneet saa maksettua ja jos vähäsen jäisi sukanvarteen uusia hankintoja varten :-)

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 21:44
Kirjoittaja ahma450
Joo,itekin aikasemmin 3vuorotyötä tehneenä,halus kyllä selvitä nopeaan maahommista,että ees vähän kerkes nukkua sesonkiaikoina :mrgreen: Yritin kyllä ajottaa osan lomista kylvö ja puintiaikaan,muttei aina kelit suosineet juuri silloin.Toivottavasti saat vastauksia alkuperäiseen kysymykseen,itellä ei oo ainakaan vielä kokemusta noista takapyöräkoneista.

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 22:00
Kirjoittaja Kari
kallioj82 kirjoitti:Millaista kylvökonetta asiantunteva porukka tarjoaisi minulle? 40ha on rehuohralla. maat ovat laadultaan sellaisia hiekka/multa maita tässä rannikolla... osassa on "hieman" kiviä, nykyinen kone on sellainen Tume 2500 kevyt hinattava. olisi tarkoitus laittaa takapyöräkonetta ja mielellään sellainen mihin saisi mahtumaan 1000kg siemensäkin kerralla, ku meinaa hermot mennä tuossa täyttö hommis.


Laita vaan se Junkkarin 3-metrinen ST - ei mikään huono vaihtoehto sulle missään tapauksessa.

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 22:55
Kirjoittaja kallioj82
itsekin olen tykästyny tuohon junkkarin 3000st malliin, pitäs olla vaan kiekkovantailla. toinen olis sitte tumelta joku 3-metrinen kone...

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 23:07
Kirjoittaja ja101
En mä nyt mitenkään sitä tarkottanu et tuo vm ois ainut mahdollisuus. Lähinnä se tuli mieleen tosta linkistä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos oikeasti teet vuorotyötä ja viljelet siinä sivussa ja varsinkin jos peltoalaa on tulossa lisää niin kannattaa suunnitella konetta jolla voit olosuhteiden salliessa kylvää suoraan. Ja jos haluat takapyöräkoneen pelkästään jyräyksen takia niin ei ole iso homma rakennella sivupyöräkoneeseen jyräpyöriä taakse.

Re: Kylvökone

Lukematon viestiLähetetty: 26 Tammi 2013, 23:47
Kirjoittaja kallioj82
kyllä siinä meillä on se joku tumen oma jyräpyörästö takana... lähinnä on meinattu sitä että takapyöräkone polkisi niitä tietyn kokoisia kivejä sinne maahan nii ei tarvis ajella jyrällä erikseen kivikkoja