Sivu 1/2

Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 14:27
Kirjoittaja Yggdrasil
Meillä on luomutila jossa on 5 vuoden kasvukierto.
Eli 5 vuoden välein päätetään nurmet kyntämällä pellot syksyllä.
Nykyinen äes alkaa olla tiensä päässä ja pitäisi saada tilalle tietysti parempaa kalustoa. Kainuun pellot on tunnetusti ihan helvetin kivisiä. Miten toimisi Lautasmuokkain ainoana pellonmuokkaajana keväisin.

Pellot on sitten enimmäkseen mäkeä ja kumparetta, joten kyntöjälki ei aina ole mitenkään tasaista. En tiedä millainen fakiiri saa tasaista kyntöjälkeä kun lehmän pään kokoinen kivi päättää heilauttaa auraa ja 5 vuotta vanha nurmi vetää saranan lailla viilun takaisin.

Tämä paikoitellen pottupeltoa muistuttava kynnös pitäisi sitten saada kylvökuntoon. Onnistuuko lautasmuokkarilla? Lautasmuokkarin kun kuulemma ei nosta kiviä pintaan. Olisi sitäkin hommaa hieman vähempänä.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 17:02
Kirjoittaja Agriduunari
Onnistuuhan se jollain tapaa ja väliin tosi hyvinkin.

Voimaa ja painoa vaatii, meinaan uppoaa herkästi viiluun aika syvälle. Tasaista tulee. Pitäisi saada kerta-ajolla valmiiksi. Useamman kerran kun ajaa tiivistyy pelto melkolailla. Tasoittaa ja muokkaa tosi hyvin. En tiedä, mikä olisi paras perävarustus, ehkä tiivistävä kiekkojyrä?

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 18:21
Kirjoittaja Yggdrasil
Luomussa taitaa olla parempi ettei kauheasti tiivistele.
Palaa juolanjuuret auringossa paremmin, tai ainakin siinä käsityksessä minä olen.

Säädettävä etulata vois olla aika jees tohon minun touhuun

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 18:27
Kirjoittaja Jari
Yggdrasil kirjoitti:Luomussa taitaa olla parempi ettei kauheasti tiivistele.
Palaa juolanjuuret auringossa paremmin, tai ainakin siinä käsityksessä minä olen.

Säädettävä etulata vois olla aika jees tohon minun touhuun


Etulata oltava ehdottomasti, sinänsä lautasmuokkari melkoisen huono tasamaan vrt. vaikka raskas lapiorullaäes. Joka mahdoton kivien nostaja ja remonttien kerääjä :)
Kunnon äestä ei mikään voita...

Miten, ei olisi mahdollista kimppakone, voisi ostaa useammankin koneen tai ainakin jonkin muunkin kuin tuon lautastinttaimen?

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 18:38
Kirjoittaja Yggdrasil
Noita väderin 5 metrisiä olen tässä katsellutkin. Kivien nouseminen on suurin ongelma.
Tosin onpahan nuo kivet saatu ennenkin pois pellolta, on se vaan niin perhanan turhauttavaa hommaa. Ikinä eivät lopu.....

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 04 Maalis 2014, 23:46
Kirjoittaja TumppiW
Epätasainen kyntö syksyllä, viilun välistä tipsottava juolavehnä ja pitsaleikkuri ei kuulosta ihan optimaaliselta systeemiltä luomupellolla.

Mutta onko siis kyse lähinnä nurmikierrosta, jossa uusitaan nurmet viiden vuoden välein? Vai 3 viljaa + 2 nurmea kierrosta?

Jos kyseessä on nurmikierto, niin onnistuisiko pelkästään täydennyskylvöt? Esim. suorakylvökoneella.

Ja jos kyseessä on viljakierto, niin miten toimisi kesanto kesällä ja syysviljat päälle? Tai edes kynnöksen tasaaminen ja kerääjäkasvusto päälle. Olisi ravinteet paremmassa tallessa syksyn yli ja juolalla vähän heikommat lähtötilanteet.

Huhujen mukaan esimuokkari olisi kova peli kynnösten tasaamisessa ja juolan leikkaamisessa. Mahtaakohan se nostaa kiviä pahasti?

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 05 Maalis 2014, 13:04
Kirjoittaja Yggdrasil
Pelkkää nurmea, aina nurmea. Nurmen kylvö suojaviljan kanssa, joka tehdään säilörehuksi kesällä.
Kyllä ne pellot alkavat olla viidentenä vuonna aika rikkaruohovaltaisia, niin en mitään täydennyskylvöä ole edes ajatellut ja pitääpä tuo kuivalanta sinne saada mullattuakin.
Kerran olen tuollaista 5 vuotista nurmea mennyt kultivoimaan. En tee toiste. Sitä kivi/nurmipaakkuhelvettiä ei kyllä muokkaa millään enää kuntoon.

Vastoin yleistä käytäntöä minä henkilökohtaisesti pidän kyntämisestä. Hyvin kääntynyt pelto saa minut tosi hyvälle tuulelle, tietää ettei keväällä tarvi monesti raapia että saa kylvökuntoon.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 06 Maalis 2014, 13:15
Kirjoittaja Yggdrasil
Tietty jos hankkis käytetyn tasausäkeen jostakin.
Vaikka konetta ei varsinaisesti ole siihen tarkoitettu, mutta luulisi tasaavan kynnöstä riittävästi. Sitten pizzaleikkuria kehiin.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 06 Maalis 2014, 15:04
Kirjoittaja Ezmo
Oman kokemukseni mukaan tasausäes ei helposti uppoa kynnökseen. Meillä heinikot ajeteen lautasmuokkaimella ja sen jälkeen tarvittaessa tasausäkeellä. Jousitettu lautasmuokkari ei etes suuremmin kivistä välitä.

Rullakarhi taas kerää kaiken pellosta, juuret, aumamuovit yms. mukavasti kääriytyneenä rullien ympärille. Remontin määrä varsinkin kivikoilla on suuri.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 06 Maalis 2014, 15:59
Kirjoittaja Amatööri
Mitä Hel*****ä aumamuovit tms. sellainen tekee pellossa :?: Vaikka itselläkin on elukoita niin ei pellosta löyry auma/paali muovia tai paalinaruja

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 06 Maalis 2014, 16:23
Kirjoittaja nuffieldmaster
Amatööri kirjoitti:Mitä Hel*****ä aumamuovit tms. sellainen tekee pellossa :?: Vaikka itselläkin on elukoita niin ei pellosta löyry auma/paali muovia tai paalinaruja


Monessa paikkaa sieltä lantalan luukusta työnnetään/on työnnetty kaikki pikkupaalien naruista lähtien :roll: Vaikka tällä pihapellolla ei ole karjalantaa levitetty sitten vuoden 77, löytyy sieltä vieläkin niitä utaretulehduspuikkoja/ruuttia ym. :roll:

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 06 Maalis 2014, 19:36
Kirjoittaja Yggdrasil
Muovia varmasti ois meidänkin pellossa ellei lannanlevitin keräisi niitä niin tehokkaasti :P
Joskus on varpajyrä imassu paimenpoikalankaa, on muuten yks helvetti purkaa pois.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 09 Maalis 2014, 00:19
Kirjoittaja TumppiW
Ok. Nurmiviljely on eri viljely. Juolavehnästä ei ole mitään riesaa, kun päällä on ympärivuotinen kilpailu.

Mutta tuli mieleen, että entäs pakkeri tai viiluntasain?
Menisi samalla ajolla kuin kyntökin. "Luomun koneet ja laitteet" kirjassa oli joskus juttua viljelijöiden itse tekemistä viiluntasaimista, ei vaikuttanut monimutkaiselta vaikka oli kääntöaurassa.

Tai sitten lainaisi/vuokraisi/varastaisi lautasäkeen aina heinäkuuksi ja ajaisi sillä hiukan nurmea rikki ennen kyntöä, niin ei turppaat jää kiusaamaan viilun sulkeutumista.

Nyt nukkumaan, ennenkuin tulee lisää hyviä ideoita...

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 15 Maalis 2014, 19:04
Kirjoittaja Tumppi81
Kävin hakeen syksyllä lautasmuokkarin lainaan raivion kynnöksen tasaamiseen kun tuli niin hirvee jälki kun kiivu jäi väkistenkin paikoitellen pystöön viiden vuoden luonnonheinän jäljiltä ja maalaji oikeinkin savista, että keväällähän se olisi kuivahtanut pilalle.
Ei varmastikkaa riitä ainoana muokkaimena keväällä mutta lisänä siinä välissä ennen äestystä ja jos mahdollista niin ehkä juurikin syksyllä kun keväällähän ei vaan saisi muokata liian syvään.

Re: Lautasmuokkain kynnön tasaukseen

Lukematon viestiLähetetty: 16 Maalis 2014, 13:31
Kirjoittaja Radon
Yggdrasil kirjoitti:Vastoin yleistä käytäntöä minä henkilökohtaisesti pidän kyntämisestä. Hyvin kääntynyt pelto saa minut tosi hyvälle tuulelle, tietää ettei keväällä tarvi monesti raapia että saa kylvökuntoon.


Siispä hyvät aurat hydraulisilla laukaisimilla ja esiauroilla, menee varsin nätisti oikein säädettynä isojen kivien ylikin, huonooa kyntöjälkeä vaikea paikata jälkeenpäin mielestäni siis siihen kannattaa panostaa erityisesti. Kylvömuokkaukseen ei kyllä mielestäni oikein hyvää s-piikkiä voittanutta ole toimii kunhan perusmuokkaus on kunnossa.