Äkeen päivitys

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua traktoreista ja työkoneista. Uusista malleista, vioista, parannuksista.

Äkeen päivitys

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 17 Kesä 2014, 00:02

Olisi ajatusta päivittää äes. Pitäisi saada aikaan sellainen, jolla voisi tehdä kevyttä sänkimuokkausta puinnin jälkeen ja tietysti myös normaalit kevätmuokkaukset. Multivat ja Potilat ja Parkot olisivat tietysti tehokkaita, vaan aika arvokkaita kuitenkin kohtalaisen vähäiseen käyttöön. Lisäksi urakoitsija kävi testaamassa keväällä, mutta eivät ne apilan ja timotein juuret Multivan TopLinella ainakaan hyvin irronneet, edes kolmella ajokerralla. Ilmeisesti piikit sen verran kiersivät sivulle kohdatessaan isomman vastuksen.

http://mvagent.com/files/documents/vanha_varre.pdf

Tuolla voisi ainakin kuvitella, että kaikki leikkautuisivat irti. Ja, että työsyvyys olisi aika helposti säädettävissä. Olisiko täällä ketään päivittänyttä, kertomaan kokemuksiaan? Itselläni olisi pari vanhaa Potilaa: 4 m nostolaitekone ja 540 hinattava. Näyttäisi menevän sänkeen aika hyvin.
http://www.youtube.com/watch?v=tag28JMbATI
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: Äkeen päivitys

Lukematon viestiKirjoittaja jarskinou » 14 Joulu 2014, 23:18

Tämä aihe kiinnostaa itseänikin.Olisi tuolla 5m Väderstad johon voisi nuo jäykemmät piikit ja leveät terät laittaa.Koneviestissä oli juttu jossa oli piikit potilaan laitettu. Kysymys kuuluu että toimiiko kevätmuokkauksessa nuo jäykät piikit? Ja paljonko vetotehoja vaatii tuo 5m äes noilla jäykillä piikeillä,meinaan että liikkuuko mf 6475:lla riittävää vauhtia?
jarskinou
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 9
Liittynyt: 27 Syys 2014, 20:06

Re: Äkeen päivitys

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 17 Joulu 2014, 14:53

Heinäkasvit ja apilat ovat asia erikseen. Tavallisilla äkeenpiikeillä jää piikkien väliin aina "muokkaamatonta" tai paremminkin leikkaamatonta.

Rypsin sänkeä olemme äestäneet useana keväänä 6 m leveällä Väderstadilla (92 vakiopiikkiä) ja vetokoneessa on ollut tehoa noin 110 hv. Ihan tarpeeksi hyvin on kulkenut. Ongelmana rypsin tai viljan sängellä on mielestäni enemmänkin äkeen ja sen jälkeen kylvökoneen auki pysyminen kuin riittävä nopeus.
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16

Re: Äkeen päivitys

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 18 Joulu 2014, 08:16

Omilla äkeillä viljan sängen muokkaus ei ole onnistunut juuri tukkeutumisten vuoksi. Siihen juuri etsin parannusta harventamalla piikkijakoa, korottamalla rungon korkeutta ja vaihtamalla terät läpileikkaaviksi. Vetotehon tarve varmaankin pysyy lähes ennallaan.

Nyt kun tuo kerääjäkasvien viljely tulee olemaan niin hyvä lisätoimenpide, pitää muokkaukset arvioida uudelleen. Tuo sänkimuokkaus pian puinnin jälkeen pitää nyt unohtaa. Tilalle saattaa tulla niitto lyhyeen sänkeen pian puinnin jälkeen, ja sitten normaali kyntö tai kultivointi 1.10 jälkeen. Mutta mitä sitten, jos syksystä tule kovin sateinen. Mielestäni pitäisi syysmuokkaukset näin luomussakin jättää tekemättä maan rakenteen vuoksi. Kevätkyntöön sopimattomat maat mahdollistaisivat vain sänkimuokkauksen, johon tuo piikkimalli voisi sopeutua. Kokemukset lautasmuokkaimista ovat huonot, ainakin kevyistä sellaisista, eikä kevätkultivointikaan matalaan ole onnistunut nykyisellä, vanhalla kultivaattorilla. Pyörivät laitteethan kyllä toimisivat parhaiten sängillä.
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 85
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

MAINOSPAIKKA