Mattoperäniittomurskain

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua traktoreista ja työkoneista. Uusista malleista, vioista, parannuksista.

Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja janjuan » 27 Kesä 2014, 00:16

Onko minkälaisia kokemuksia mattoperä koneista kannattaako hankkia?nykynen kone on JF3202 nostolaite kone mutta ois tarvetta saaha kaks karhoa yhteen,karhotus urakoitsijaa oon käyttäny mutta tahtoo olla liian iso karho hyvässä heinikossa tuo kolme yhteen minun paalaimelle claas 255 Rc nordic
janjuan
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 27 Kesä 2014, 00:09

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja Cultio » 27 Kesä 2014, 23:37

Ei ole omaa kokemusta mattoperästä eikä tule. Mielestäni mattoperä ei kosteana pysyvän karhon takia ole kovin järkevä paalauskäyttöön rehun laadun näkökulmasta. Ehkä sopivampi johonkin kiireelliseen noukinvaunukeruuseen, kun aumassa kosteutta enemmän.

Jos olisin sinun tilanteessa tekisin täyskäännöksen olettaen että on 2 traktoria; tavallinen niittokone pienempään traktoriin (halvempi, kevyempi, riittävän tehokas paalaimelle) ja paalainyhdistelmään Elhon V-Twin-karhotin eteen ja paalain perään. Koko homma kahdella yliajokerralla irroittamatta koneet välillä ja molemmat laitteet JF:n vaihdolla ja välirahalla edullisemmin kuin uusi hinattava mattoperä.
Cultio
Luokka: >500hv
 
Viestit: 873
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 14:51

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja janjuan » 28 Kesä 2014, 00:25

Jaa no oon jo sen ikänen mies että en enää uusien koneihen perään haikaile,ja mulla on tämmönen yhen miehen korjuu ketju että muutaman hehtaarin paalaan ja sitten väliillä käärin,minä oon ollu aina sitä mieltä että parempi yksin kun tohelon kaverin kanssa,sen takia en oo ruvennu hirviporukkaankaan.
janjuan
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 27 Kesä 2014, 00:09

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja Pale » 01 Heinä 2014, 09:17

Puolenkymmentä vuotta on mattoperäkoneella ajettu. Ensimmäinen kone oli Krone, nykyinen 3,5 metrinen Deere.
Hyviä puolia:
- Kerta-ajolla 7 metriä luokoa yhteen karhoon.
- Voi niittää "varastoon", kun iso karho ei kuiva käsiin. Teemme sekä paaliin että noukkarilla, mutta molemmissa kosteustavoite samaa tasoa: ka % n. 40. Pitkästä matkasta sitten paalaus kuivempaan, mutta silloin karhot voi ajaa rinnakkain.
edit:
- ei rapsuteta lietteen levityksen jälkiä karheisiin (oli merkittävä murheenaihe karhotettaessa).

Huonoja puolia:
- kostea kasvusto alkaa herkästi tukkimaan mattoa.
- matto rajoittaa koneen niittokorkeuden ja -asennon säätöä, jolloin huonoissa oloissa tuppaa tulemaan vähän huonompaa niittojälkeä kuin naapurilla.

Näillä kokemuksilla en ihan äkkiä olisi karhottimeen palaamassa. Yksi tärkeä tekijä kun on vielä se että niittokonekuski pitää joka tapauksessa varustaa toimivilla hoksottimilla, jolloin karhoista tulee järkevät; karhotinkuskin kouluttaminen suorien karhojen ajamiseen tuntui nimittäin joskus aika turhauttavalta.
Pale
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 28
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 11:05

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja k08888 » 02 Heinä 2014, 09:58

Niittäjän järjenkäyttö on kyllä varsinkin tuolla mattoperällä niitettäessä tärkeää. Ei voi ns. korjata jälkiään karhottimella, vaan ajolinjat pitää valita ja miettiä etukäteen.
Parhaiten luonnistuu kun ajaa ensin muutaman kierroksen ympäri, vaikka kolme yhdistettyä karhoa, ja siitä eteenpäin vain sarka-ajoa. Karhot on näin tehtynä helppo napsia kyytiin, kun ajaa sopivaa lenkkiä aina päisteessä.

Ehdoton plussa mielestäni on työvoiman tarpeen väheneminen. Erillisellä karhottimella tarvitaan hyvissä oloissa ja nopealla korjuukalustolla varmasti kolmas traktori pellolle, ja kuski myöskin.

Edellinen kirjoittaja listasikin hyvin nuo hyvät ja huonot puolet.

Mitäs vikaa Pale kronessa muuten oli? ilmeisesti 3210 oli vai?
Miten tuo deere on toiminut?
k08888
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 63
Liittynyt: 19 Helmi 2011, 10:13

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja Pale » 04 Heinä 2014, 11:56

Joo 3210 Kroneja on ollut ajossa nyt kaksikin peräkkäin. Ensimmäinen vaihtui nuorena kun päätettiin siirtyä ex tempore mattoperään. Tämä jälkimmäinen taisi palvella neljä kesää. Suurimpia ongelmia oli katteiden rapiseminen - tuon koneen pellit eivät tuntuneet kivisillä pelloilla ja kuoppaisilla teillä kestävän omaa painoaan.
Matto tuntui joko olevan liikaa koneen nostosylintereille, tai sitten ne sylinterit vain olivat huonoja, kertaalleen uusittiin ja konetta vaihtoon laittaessa niistä uusista jo toinen vuosi.
Ainakin Kronen näkemys molemmin puolin niittävästä koneesta on todella kömpelö (liian pitkä vetoaisa) ja kiikkerä (kaatuu herkästi). Nykyinen kone on yhdeltä puolen niittävä. Muutaman kerran on vähän tuota kahden puolen niittoa kaivannut, mutta käsiteltävyys tässä muuten ihan toista.
Ja viimeinen potentiaalisesti kallis ongelma oli kronen terien pikakiinnitys, en muista onko tämä lisävaruste vai vakio-ominaisuus nykyään. Teriä katosi todella paljon ja yksi löytyi traktorin renkaastakin.
Mutta muuten ihan käyvä kone, teki hyvän niittojäljen.

Deeressä ei vielä ensimmäisillä 200 hehtaarilla ole mitään suurempaa ollut. Vähän oli nyt kostean , lakoontuneen heinän niitossa ongelmaa saada niittojälki hyväksi. Ja vakiorenkaat tuossa ovat liian kapeat noin painavalle koneelle.
Kronen jälkeen joutui aika paljon niittämän että oppi Deeren ajolinjaan, joka kulkee 20 senttiä eri kohdassa...

Sen verran pitää tuosta ajotekniikasta sanoa, että matollahan pääsee juuri päisteissä ja lohkoa avattaessa vetämään kolmea karhoa yhteen, mutta itse olen tullut siihen tulokseen että sitäkin pitäisi normaalioloissa välttää. Keruukoneen kuskin kun ei pitäisi joutua miettimään että onko tämä karho nyt normaali vai + 50 %. Tästä johtuen päisteitä tulee kierrettyä joko neljä tai kuusi kierrosta korjuukalustosta riippuen.
Neljättä ja kuudetta päistekierrosta ajaessa ajan kulmat ns. "läpi", jolloin saan karhon katkaistua, eikä kulma jää noukinta tukkimaan.
Pale
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 28
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 11:05

Re: Mattoperäniittomurskain

Lukematon viestiKirjoittaja Talonpojanpoika » 20 Elo 2014, 12:03

Elhon 320 C mattoperäkoneella on niitetty jo yhdeksän vuotta. Joo on ollut vähän hydraulimoottorin vaihtoa, mattouusiksi, laakerointikin piti tehä, mutta ollaan kyllä tyytyväsiä ko tulee sopiva karho kerralla Jr 1050 tarkkuussilppurille. Niitetty on jotain 120 ha alkuvuosina ja nykyään 150 ha vuodessa. Mattoperää pyöritetään traktorin hydrauliikalla joka vähän karsiin vetokone valintaa - uudehkolla Jontikalla 6310 ja valtralla pyörii aivan hyvin.
Talonpojanpoika
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 11
Liittynyt: 11 Tammi 2008, 21:42Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa

MAINOSPAIKKA

cron