Takaisin Luomuunko?

Valvoja: Farmari-ryhmä

Kaikkea mikä liittyy yleisesti maatalouteen. Uutisista, kehityksestä, tulevasta, maatalouskaupoista, lehdistä ja järjestöistä. ym..

Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja Timangi » 11 Kesä 2010, 00:32

Tässä on oltu nyt 5 vuotta tavanomaisessa viljelyssä. Elukat pistettiin pois -97 kun olis pitanyt niin paljon laittaa uusiksi. Tila oli luomussa 13vuotta ja nyt tavanomaisessa. Kaiken muun kanssa pärjää mutta valvatti on ihan onnetonta. pari vuotta käytiin juurineen repimässä tulokkaat 25ha alueelta joissa yritettiin viljellä mm herne/kauraa.
sitten sitä alkoi olla niin paljon että oli "pakko" käydä kesantomurskaimella ajalemassa pahimmat pesäkkeet ettei pöllytä joka paikkaan...noh siitäkös tarkastajat riemastui kun oli pieniä laikkuja pellossa:) uhkasivat tukien peruuttamisella ja sakoilla. eipä onneksi toteutunu. mutta on tässä ajateltu kun sivutoimista muutenkin koko touhu niin siirtyä takaisin luomuun ja laittaa härkäpapua mahd.paljon ja apilaa ym. josko "halvemmalla" saisi saman tuoton.
Kynsien alla kuitenkin sen verran multaa ettei voisi kuvitellakkaan että joku muu viljelisi meidän maita:) mutta kysynkin onko kokemuksia valvatin kanssa elämiseen ilman kemiallista torjuntaa!?
Avatar
Timangi
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 176
Liittynyt: 08 Touko 2010, 10:27
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja SS » 11 Kesä 2010, 18:58

En oikein ymmärrä ongelmaa: valvattihan on niinkö luonnonkasvi, eikös se yksipuolinen viljelykasvin viljely ole epäluonnollista yleensäkin. Olisiko se siis todellinen ongelma, jos luomussa on luonnonmukaisuutta ja monipuolista kasvilajistoa mukana ?

Ei tuolla maakunnassa liikkuessa, ulkopuolisen tarkkailijan katseen alla, ole ohdakkeet, valvatit tai voikukka, juolavehnästä puhumattakaan, viljelijöitä haitanneet, eikös valvatti ole eläinrehunakin ihan ravitsevaa. Yrtteinä käyttävät monet ravitsemushoitajat nimenomaan valvattia ja voikukkaa.

Myrkylliset luonnonkasvit tietty ovat rehuna syötettävinä erikseen ongelmallisia, laiduntaessa varmaan osaa lehmäkin väistää, mut rehuksi tehtynä ei voi valikoida.

Riviviljelykasveissa ovat hara ja kuokka toimiva vaihtoehto. Luomusokerijuurikasta ?

-SS-
Avatar
SS
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1617
Liittynyt: 25 Huhti 2005, 22:26
Paikkakunta: Lohja

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja jk » 11 Kesä 2010, 19:48

Kyllä valvatin kanssa tavanomaisessa viljelyssä pärjää. Ei pitäisi tulla suuria ongelmia jos kasvinsuojelussa ei ole mokattu pahasti. Ensimmäinen asia on tarpeeksi myöhäinen rikkaruiskutus. Jos valvattia on paljon niin siellä vaan pitää käydä vaikka kaksi kertaa ruiskuttamassa. Ariane S kai se paras valvatin hävittäjä on, mutta itse olen saanut erittäin hyviä tuloksia myös express twinillä.
Nyt vaan muutamaksi vuodeksi tarkkuutta kasvinsuojeluun niin varmasti pääset valvatista eroon!
Avatar
jk
Luokka: >500hv
 
Viestit: 805
Liittynyt: 18 Loka 2006, 18:13
Paikkakunta: Lapua

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja Timangi » 11 Kesä 2010, 19:53

Tuo on kyllä hyvä näkökulma kun ajattelee että se on tosiaan luonnonmukaista, mutta kun tarkoitus olisi saada kuitenkin mahdollisimman puhdasta kasvustoa. Siinä vaiheessa kun valvatti on vallannut pellot niin sieltä ei tarvi muuta yrittää puidakaan kun valvatn nuppuja.Kun se vie kaiken voiman ympäriltä ja muutenkin varjostaa viljeltyä kasvia aika pahoin. Sitten kun alkaa syksy lähentyä niin on se niin törkeän näköinen kun ruskeat pitkät varret alkaa pöllyttää jo naapurin puolellekkin. Mutta tosiaankin onko jotakin neuvoja miten sitä pystyisi torjumaan...
on kokeiltu kultivaattorilla muokkausta, Kevytmuokkaria, Jyrsintää, ja ihan normaali kyntöä mutta ei oikein osaa sanoa.
Härkäpapu luomuna vain olisi kiinnostava kun ei tarvi lannoitusta pakosti ollenkaan ja mitä on kuullu ja nähny niin luomupavusta saa yli 400euroa. tiedä sitten...

[quote][/quote]Kyllä valvatin kanssa tavanomaisessa viljelyssä pärjää.

Tavanomaisessa pärjää hyvinkin. Mutta aiemminkin kävi niin että ensimmäiset 3vuotta luomussa hyvin ja sitten alkoi valvattia olla :( Ajoin pahimmat paikat tänä vuonna ristiin arianne s:llä...
Avatar
Timangi
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 176
Liittynyt: 08 Touko 2010, 10:27
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja jk » 11 Kesä 2010, 20:44

Sori ymmärsin kirjoituksesi väärin. Luulin että nyt on ongelmia...
Avatar
jk
Luokka: >500hv
 
Viestit: 805
Liittynyt: 18 Loka 2006, 18:13
Paikkakunta: Lapua

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja tonii » 11 Kesä 2010, 21:45

Mitäs jos ottaa kiertoon mukaan nurmen ja murskailee useemman kerran kesässä? Syksyllä muokkaa kolmeen kertaan, idättää rikat aina välissä.. Keväällä idättää kanssa kerran ja sit muokkaus?
tonii
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 490
Liittynyt: 13 Marras 2008, 21:05
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja Timangi » 12 Kesä 2010, 10:51

Tuotakin on osittain kokeiltu. Mutta apilaa...sitä aluksi murskattiin, sitten annettiin kasvaa kukalle ja syksyllä mainattiin turvejyrsimellä ajaa se mutta ei päästy viittä metriä:) sitten tarvittiin pelastusarmeijaa irroittamaan kietoutuneet apilan varret akseleilta. Mutta olen kanssa sitä mieltä että useampi muokkaus vois olla hyvä rikkojen puolesta mutta sitten taas maa menee ihan pölyksi. Tällä hetkellä on muutama hehtaari nurmella joista ajattelin hevosteluheiniä pikkupaaleihin,niin voisi kokeilla osan jo kyntää syksyllä pois ja ajella kertaalleen myöhemmin äkeellä ja moneenkertaan keväällä ja kylvää vasta kesäkuulla. Eikös se yksi luomuviljelijä aja kaikki koneet huputettuna ettei muokkauksenkaan aikana mullan alla olevat rikat saa valoa...ja ihan ilmeiseti jotakin hyötyäkin:)
Avatar
Timangi
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 176
Liittynyt: 08 Touko 2010, 10:27
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 12 Kesä 2010, 10:58

[quote="Timangi"] Tällä hetkellä on muutama hehtaari nurmella joista ajattelin hevosteluheiniä pikkupaaleihin,niin voisi kokeilla osan jo kyntää syksyllä pois ja ajella kertaalleen myöhemmin äkeellä ja moneenkertaan keväällä ja kylvää vasta kesäkuulla[quote]

Sulla mun mielestä väärä työjärjestys, ensin rapsuttelet sitä nurmea pitkin loppukesää, vaikka keväälläkin vielä ja sitten kynnät viimeisetkin itäneet maanpoveen. Ensin viet voimat ja sitten tapat... Näinhän ne luomussa tekee,selvää säästöä kun ei tartte myrkkyjä laittaa ,muokkaa vain x kertaa:twisted:
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 16 Kesä 2010, 20:50

Yhdessä voitat, toisessa häviät... luomussa pitää valita, mitä kasvia torjuu ja milloin. Juolalle pari muokkausta syksyllä ja kyntö, valvatilla ja ohdakkeella kevätkyntö. Kevätitoisilla tuo mainitsemasi myöhästetty kylvö ja pimeämuokkaus.

Meillä on niin lyhyt kokemus luomusta, että paha sanoa toimiiko tämä seuraava, mutta kokeilussa on nyt nurmivuoroon menneissä lohkoissa:
- valvatista lie helpoin päästä eroon tiheässä nurmessa
- niitto valvatin tahdin mukaan, aina kun valvatissa 6 lehteä (vararavinnot vähimmillään)
- 2 vuotinen nurmi, 3 niittoa kesässä
- lopetus joko pikakesanto + ruis, tai kevätkyntö

Ei siinä niin kauheasti tule ajamista. Eri asia on, toimiiko. Kahden vuoden päästä näkee.
En usko, että viljavuorossa olevilla pelloilla valvatista ja ohdakkeesta pääsee eroon. Parempi kurittaa niitä suotuisassa kierron vaiheessa. Juolavehnää sopii kurittaa sitten viljavaiheessa.

Tuhti tietopaketti luomurikkakasveista kielitaitoisille:
http://www.cul.slu.se/publikationer/Ogr ... uk-web.pdf
Ruotsissa haraus tuntuisi olevan aika pop myös viljoille.

Tervetuloa takaisin luomuun. Oma hupinsa tässä on.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja Timangi » 16 Kesä 2010, 21:41

Kiitos kaikille neuvoista! Näyttää tosiaan siltä että niin tai näin niin aina väärin päin...sen verran huomannu tässä tavanomaisen aikana että yhtä lohkoa on käännetty 3vuotta matalakyntöauralla ja paalattu pahnat pois ja viime syksynä puimurissa silppuri paikallaan ja normaali kyntö keväällä niin siellä ei ole lainkaan valvattia ja taas muut lohkot jotka on käännetty muulloin normi auralla paitsi viime keväänä matala-auralla niin nyt niissä on valvattia vaikkei aiemmin ollu ollenkaa !?

Tuli mieleen Ihan huvittava kysymys...Onko joku törmännyt tähän että valkojuuresta tehdään lääkettä ja sitä ostettiin markka-aikana muistaakseni jotain 200mk kilo kun se oli pesty ja kuivattu...liikeidea luomulaisille :D
Avatar
Timangi
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 176
Liittynyt: 08 Touko 2010, 10:27
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja oppipoika » 16 Kesä 2010, 22:21

Menee ohi varsinaisen topikin mutta mitkä keinot olette havainneet hyviksi juolavehnää vastaan? ruiskutus ei tule kysymykseen. Pelto ei ole varsinaisesti viljelyksessä mutta juolavehnä pitäisi saada vähenemään/häviämään(mahdottomuus) eli mitä keinoja suositelette? Avokesanto ei varmaan ole paras ratkaisu?
Avatar
oppipoika
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 398
Liittynyt: 12 Heinä 2008, 23:00
Paikkakunta: pirkanmaa

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja hogi » 16 Kesä 2010, 23:40

TumppiW kirjoitti:Tervetuloa takaisin luomuun. Oma hupinsa tässä on.


Isäs totesi eilen, että luomussa on se hyvä puoli, että siitä pääsee eroon 5 vuoden päästä... ;-)
hogi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 947
Liittynyt: 12 Tammi 2005, 17:23

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja SS » 17 Kesä 2010, 11:40

oppipoika kirjoitti:Menee ohi varsinaisen topikin mutta mitkä keinot olette havainneet hyviksi juolavehnää vastaan? ruiskutus ei tule kysymykseen. Pelto ei ole varsinaisesti viljelyksessä mutta juolavehnä pitäisi saada vähenemään/häviämään(mahdottomuus) eli mitä keinoja suositelette? Avokesanto ei varmaan ole paras ratkaisu?


Anna-ruis tai vastaava pitkäkasvuinen ja talvenkestävä lajike tiheästi kylvettynä ja reippaalla lannoituksella vie voiman juolalta jopa ojanpyörtänöiden vieressä. Pari ruisvuotta peräkkäin, juola pysyy pitkään poissa.

Kevätviljoista Ryhti-kaura on myös varsin hyvä kurittamaan juolaa, varsinkin kosteana vuotena.

-SS-
Avatar
SS
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1617
Liittynyt: 25 Huhti 2005, 22:26
Paikkakunta: Lohja

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 19 Kesä 2010, 14:58

hogi kirjoitti:Isäs totesi eilen, että luomussa on se hyvä puoli, että siitä pääsee eroon 5 vuoden päästä...


Totta tuokin :) Luomu on tauti, joka ei tapa. Ihan hyvä oppimiskokemus kumminkin. Helpompi oppia tekemään hommat huolella, kun virheet näkyvät heti. Ja nurmen otto viljatilan kiertoon teki kyllä gutaa maan rakenteelle. Mukavampi satsata jotenkin perusparannuksiin (kalkitus, ojitus, hivenlannoitus) kuin tuotantopanoksiin. Jos joskus palaa myrkynkylväjäksi, niin onpa sitten helpompi viljellä.

Juolavehnän kurituksessa komppaan SS:n niksejä. Peittävä kasvusto, ennenkaikkea syksyllä. Juolaa ei vaan saa päästää kasvamaan villinä puinnin jälkeen. Eli joko syysviljaa tai kultivointia.
Keväällä voi kokeilla joko kvik-uppia tai kultivaattori + rikkaäes komboa, jos jossain lähiseuduilla on urakoitsija.

Yhdistelmä nurmen kyntö ja peittävä ruis on toiminut aika hyvin juolaan ja aika huonosti ohdakkeeseen. Ajattelin kokeilla tänä vuonna yhdellä lohkolla pidemmän kaavan mukaan: nurmen lopetus pikakesantoon + syysrypsi > ensi vuonna pikakesanto + syysruis > kaura + nurmensiemen. Luulisi juolan olevan aika kovilla.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Takaisin Luomuunko?

Lukematon viestiKirjoittaja hogi » 21 Kesä 2010, 00:48

TumppiW kirjoitti:
Keväällä voi kokeilla joko kvik-uppia tai kultivaattori + rikkaäes komboa, jos jossain lähiseuduilla on urakoitsija.Kunnasta löytyy vahimmalta ? luomutilalta kunnon rikkaäes, ajais varmaan rahtiakin.
hogi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 947
Liittynyt: 12 Tammi 2005, 17:23

Seuraava


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA