Maatalousyhtymän purkaminen

Valvoja: Farmari-ryhmä

Kaikkea mikä liittyy yleisesti maatalouteen. Uutisista, kehityksestä, tulevasta, maatalouskaupoista, lehdistä ja järjestöistä. ym..

Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja Icebear » 03 Heinä 2015, 20:39

Eli 11 vuotta täynnä maatalousyhtymän perustamisesta. Kasvinviljelytila jossa osakkaana minä sekä veljeni ja hänen vaimo. Veljen vaimo hoitaa nykyää vain osan paperitöistä suuren kitinän jälkeen. Viimeiset pari vuotta veli osallistunut töihin vähemmän ja vähemmän.
Nyt esitti että jäisivät 25% mukaan ja osallistuu töihin jos pystyy ja kerkiää. Olemme muualla päätoimisesti töissä. Moniko suostuisi tuollaiseen?! Ehdotin että jää kokonaan pois ja kysyin halukkuutta.. halusi sitä,mutta sanoi että haluaa 11 vuodesta jonku siivun palkaksi.. mitenkäs sitte minun palkka,tähän asti investoitu. Vajaa 100 ha vuokramaineen ei ole kultakaivos. Ja vielä kolmelle.

Onko tietoa ja konemuksia yhtymän purkamisesta. Mitä verottaja haluaa osakseen? Itsellä olisi halu kehittää ja laajentaa tilaa,mutta toinen on jarruna nyt
Icebear
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Touko 2014, 20:15

Re: Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja SamiT » 04 Heinä 2015, 22:10

Muuten en osaa kommentoida mutta verottajalta voi hakea ennakkopäätöksen asiasta ja se sitoo sitten verottajan tekemään ennakkopäätöksensä mukaisesti mikäli kauppa/yhtymän purku suoritetaan siten kuin ennakkopäätöshakemuksessa on ilmoitettu.
SamiT
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 237
Liittynyt: 10 Joulu 2010, 22:55
Paikkakunta: Paimio

Re: Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja dbfi » 04 Heinä 2015, 23:34

En osaa edes muuten kommentoida mutta kysynpä kuitenkin miksi yhtymän purkuun tarvittaisiin verottajalta ennakkopäätöstä? Yhtymähän ei omista mitään vaan sen osakkaat. Tulonjako on jo tehty joka vuosi yhtymän osakkaille, miten sitä tuloa voisi jälkikäteen jakaa tai vaatia aiemmilta vuosilta?

Jos osakkailla on yhteistä omaisuutta, vaikkapa peltoa tai koneita ja yhteisomistuksesta halutaan eroon niin sehän ei liity yhtymään vaan osakkaiden keskinäiseen kaupankäyntiin.

Olisi hyvä selventää miten osakkuudet nyt koostuvat ja haluaako joku osakas jatkaa omillaan omalla omistusosuudellaan vai haluaako lunastaa toisten osuuksia vai olisiko tarkoitus jatkaa entisillä omistusosuuksilla mutta muuttaa vaan työpanoksia eli osakkaiden osuuksia yhtymän tuloksesta.
dbfi
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 243
Liittynyt: 18 Touko 2012, 12:53

Re: Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 05 Heinä 2015, 14:21

Jos yhtymän syntymiseen on liittynyt jotain perintöön viittaavaa, niin sitä kautta on voinut tulla jotain rajoitteita yhtymän purkamiseen ennen kuin tietty määrä vuosia on tullut täyteen ellei haluta verottajan muistavan osakkaita perintö- tai lahjaveron kaltaisella maksulla. Nämä vuodet ovat saattaaneet tulla jo täyteen, mutta asia kannattaa varmistaa. Samoin on mahdollisten ely.-keskukselta (tai mikä se onkaan ollut tai on...) investointitukien kanssa.

Varsinaisesta palkasta samaa mieltä kuin dbfi, ja myös yhteisen omaisuuden kohdalla. Omaisuuden hinnoittelu ei ole välttämättä helppoa ellei samalla koko hoitoa myydä ulkopuolisille...
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16

Re: Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja masto » 06 Heinä 2015, 16:32

Verotusyhtymän lopettaminen ei kait vaadi muuta kuin y-tunnuksen lopettamisen, verotoimistossa opastavat mielellään. Eli tämä lomake: https://www.ytj.fi/palvelut/y-lomakkeet ... kkeet/1661

Sen jälkeen jokainen omistaa kiinteistöt miten omistaa, ja niistä on sitten käytävä kauppaa tai vuokraa (kauppahinta kenties jokin palkkio menneistä vuosista tms?).

Eli käytännössä tämä on sinulle SPV. Mikäli et ole ansainnut yhtymästä yli 10k€ vuodessa, niin ELY ei katso sinun vielä aloittaneen tilanpitoa ja olet oikeutettu nuoren yrittäjän aloitustukeen mikäli täytät korkeintaan 40v tänä vuonna.
masto
Luokka: >500hv
 
Viestit: 615
Liittynyt: 19 Loka 2007, 09:19
Paikkakunta: Lieto

Re: Maatalousyhtymän purkaminen

Lukematon viestiKirjoittaja Icebear » 07 Heinä 2015, 18:18

Sitäpä minäkin mietin että pikku siivua kuluneista vuosista pitäisi saada vielä.. Asioista keskustellaan ja vaihtoehdot on... jatkaa näin. Tai ,otan itselle 75% ja työt jakautuu samanlai kuin nyt. Jatkan yksin.
Tuntuu vain välillä että toiset yhtymän osakkaat jarruttelevat ja aina voivotellaan.. itse vielä luulen että jospa joskus maanviljely kannattaisi
:D
Kiitos vinkeistä!
Icebear
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Touko 2014, 20:15Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA