Tehopuintikurssi Kemiössä 13.-14.10.2015

Valvoja: Farmari-ryhmä

Ilmoita, keskutele ja kerro tarina maatalouden / metsätalouden eri tapahtumista/matkoista ympäri maailmaa.
Alueen säännöt
Ilmoita viestiketjun otsikossa selkeästi tapahtuman nimi, paikka ja aika. On suotavaa, että jokaisesta eri tapahtumasta tehdään oma keskutelu.

Re: Tehopuintikurssi Kemiössä 13.-14.10.2015

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 04 Helmi 2017, 00:18

Feifferin lätkän suositusarvoista lähdettiin ja siitä sitten tuolla Martinin prosessilla säätäen. Terä ja silppurin terät tuli vaihdetuksi, samoin laonnostimet. Hienosti toimi, vauhtia sai pitää enemmän ja puintitappiot pysyivät pienenä. Kun keli meni nahkeammaksi, säädöissä joutui tulemaan takaisinpäin. Eli ei ehdoin tahdoin liian auki, vaan sopivat säädöt olosuhteisiin hakien.

Ainoa isompi poikkeus oli kaurapelto, jossa kaura oli yllättävän tiukasti kiinni. Siinä paras tulos puintitappion ja puhtauden suhteen tuli melko tiukalla säädöllä, jolloin kaikki lähti puitua irti heti, eikä lähtenyt kohlimille lainkaan. Toki siinäkin pellossa sai ajaa niillä säädöillä niin kovaa, kun puimurista suosiolla lähti.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Tehopuintikurssi Kemiössä 13.-14.10.2015

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 28 Elo 2017, 11:17

Taas lisää kokemuksia tästä hommasta.

1. Puintitappioiden seuraaminen on tärkeää. Tähän tuli apuvälineeksi lippis.
Prosessi on seuraava:
- lippis asetetaan puimattomaan laihoon (maanpintaan) kohtaan, jonka ylittäessään puimuri on ajanut vähintään 50 m (menee esim. uutta sarkaa aloittaessa kätevästi, ruumenkasasta näkee missä pysähtyi laittamaan lippiksen laihoon)
- lippiksen yli puidaan normaalilla vauhdilla ja käydään katsomassa, mitä lippikseen päätyi, lipasta vippaamalla ja puhaltelemalla saa jyvät lippiksen pohjalle
- jokainen jyvä lipassa on about 15 kg/ha puintitappioita ( jos haluaa laskea tarkkaan, niin tässä oletettu 0,18 m lippiksen halkaisija, eli 39 lippistä neliöllä, 36 g/tjp, 10 000 m2/ha)
- satoprosentit kannattaa unohtaa, vaan miettii vaan sen, paljonko kehtaa jättää peltoon, esim. 40 kg/ha puintitappioita on luomurukiissa 12 €/ha, mikä on ihan siedettävää, jos sillä saa puitua 50% nopeammin kuin 15 kg/ha puintitappioilla.

2. Lähdin puimaan ruista "normaalisäädöillä" ja kerkesin puida pari tuntia, ennenkuin nöyrryin mittaamaan puintitappiot --> 15 jyvää lippiksessä! 225 kg/ha puintitappioita!
Ei muuta kuin lippis takaisin päähän ja lippiksen alle Martinin metodi: säätökierroksen jälkeen ero aiempaan oli puintiväli auki (15 mm --> 23 mm), ilmaa pois (820 rpm --> 750 rpm) ja ajonopeutta lisää (6 km/h --> 7,5 km/h). Lippikseen jäi enää 4 jyvää ja säiliöön tuleva tavara oli puhdasta.
Tuo säätö ei mene järkeen, mutta toimii.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Tehopuintikurssi Kemiössä 13.-14.10.2015

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 09 Syys 2017, 20:01

No niin, nyt on puintitappiolaatikko testattu käytännössä. Hyvin toimii! Alussa olin ihmeissäni, kun laatikosta löytyi toistasataa jyvää. Sitten aloin TumppiW:n ohjeiden mukaan säädellä konetta. Varstasiltaa auki. päädyin 20 millimetriin. Sitten kelaan hieman lisää kierroksia. Nopeutta reiluhkosti n. 7 km/h. Nyt tuli roskia jonkin verran säliliöön, mutta puintitappiot poistuivat. Ahneena olin asettanut tuulen ja seulat ohjeiden yläpuolelle. Pienensin seuloja, kunnes roskat vähenivät. Suurensin niitä uudelleen ja lisäsin tuulta. roskat pysyivät poissa ja tappiot pieninä. Suurensin tuulen täysille ja avasin seuloja, kunnes roskia taas tuli. Siitä olisin halunnut vielä lisätä tuulta, mutta Samposta ei enempää löytynyt, joten seuloja hieman pienemmälle. Rajaisia ei Sampossa pääse helposti seuraamaan, joten niistä en tiedä. Tuohon pitää jotakin keksiä. Jatkossa pitää jotenkin saada lisättyä ilmamäärää varmaankin siivapyöriä vaihtamalla. Toinen apu saattaisi löytyä kiinteän seulaston jatkeen muuttamisesta tai vaihtamisesta säädettäväksi. Jatketta pienemmälle, niin saisi enemmän painetta seulaston alle. Olisi ehkä pitänyt myös kokeilla 12 mm alaseulaa (Kiinteät reikäseulat), jolloin ehkä olisi myös saanut lisättyä painetta. Tänä syksynä vain näyttää olevan kelit kortilla, joten kun siedettävät asetukset löytyivät, piti vain puida ja nopeasti!

Puintinopeutta näillä säädöillä saattoi pitää 7-8 km/h arviolta parhaiden kohtien reilun 4 tn satokohdissa. Heikommissa kohdissa sitten kaikki 9 mitä Sampo kakkosella kulkee. Puintitappiot pysyivät kaikissa tilanteissa hyvin pieninä, mutta roskaa tuli säiliöön vähän enemmän heikoissa kasvustokohdissa.

Kiirettä piti, mutta saimme kaikki aikaiset kaurat ja mallasohrat puitua juuri sopivasti ennen sateiden alkua. Yötöiksi meni! Lopetus to aamuna klo 5. Sade alkoi siitä muutaman tunnin kuluttua.

Ja se video: https://youtu.be/KMdlzBEHBv8
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 82
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Edellinen


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA