Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kotieläinten tuottamisesta. Kaikki eri kotieläinmuodot.

Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja Muhoska » 23 Maalis 2011, 21:32

Suunnitelmissa olisi joskus tulevaisuudessa muuttaa maalle ja aloittaa tilanpito. Vaan mikä se olisi se kannattavin vaihtoehto? Lihakarja, lypsykarja, lampaat, siat, kanat...? Laittakaahan mielipiteitänne. Mitä eläimiä teillä itsellänne on?

Itsellä on mielessä pyörinyt joko lampaanlihan tuotanto tai sitten ihan "perinteinen" lypsykarjan pito. Eräältä maatalousneuvojalta sain jo alustavia laskelmia 100 lampaan tilalle, mutta en ollut lukuihin kovinkaan tyytyväinen. Mitenkä sitten olisi lypsykarja? Onko se lampaisiin verrattuna kuinka kannattavaa? Kuinka paljon elikoita/peltoa kannattaisi olla, että ne työllistäisivät yhden ihmisen? Ja entä kun pitäisi työllistää kaksi? Kertokaa vaikka omista tiloistanne: kuinka monta eläintä, paljonko peltoa jne.? Samoja asioita voi kertoa myös vaikkapa lihakarjasta (mies olisi kovin innostunut Herefordeista).

Ja tosiaan, maallemuutosta vasta haaveillaan, joten anteeksi kaupunkilaisuuteni! Jos joku kysymys (taikka koko viesti) on hassusti aseteltu, se johtuu ihan vain siitä. :)
Muhoska
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 12 Kesä 2010, 01:12

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja Pihlajamaa » 23 Maalis 2011, 22:03

Meillä kotona (kotitilallani) on 100 emakon porsitussikala. Laajennettu vuonna 2001. Peltoa vuokramaineen n.50 hehtaaria, mutta luultavasti lisääntyy pian tuo peltoala.
Ennen oli sekä lehmiä, että sikoja ja voin sanoa, että helpomalla on pääsy kun on sikoja. On ne sen verta hankalempia nuo lehmät. Tällä hetkellä kannatavuus on surkea sikapuolella, ja tulevaisuudessa kun aloitan tilanpidon kotona, niin sitä joutuu luultavasti laajentamaan tuotantoa. Kannattavuus lihapuolella on huono ja kaiken pitää nykyään olla jo niin suurta...
Viimeksi muokannut Pihlajamaa päivämäärä 23 Maalis 2011, 22:31, muokattu yhteensä 1 kerran
Pihlajamaa
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 43
Liittynyt: 06 Huhti 2008, 15:53
Paikkakunta: Kaustinen

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 23 Maalis 2011, 22:25

Meillä 25 lypsylehmää+nuorkarja, peltoa viimeisimmän kaupan jälkeen 55 ha, josta puolet nurmella.

Töitä kahdelle hyvinkin, tiliä ei tule oikein yhdellekään ja meistäkin toinen käy tilan ulkopuolella töissä. Velkaa spv:stä ja peltokaupasta <aivan helvetisti>. Rehunteko ulkoistettu, oma kalusto pääosin vanhaa (>15 vuotta).

Kannattavaa ei taida oikein olla mikään. Rahan mitä tähän pistää (jos tyhjästä aloittaa) kannattaa sijoittaa enemmin vaikka IT-firmaan. Erikoistumalla voi pienikin systeemi tuoda leivän. Mutta elämäntapahan tämä onkin :)
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja aksu » 24 Maalis 2011, 14:01

Lihan tuotanto ainakin Suomessa pienoisessa kriisissä, Atria kun pitää lihan hinnan alhaalla tuomalla ulkomailta halpaa lihaa.

Millä tavalla et ollut maatalousneuvojan laskelmiin tyytyväinen? Laskelma kertoo realistisesti tilanteen ja mahdollisuudet. Kysele useammalta neuvojalta laskelmat.

Pelto usein varsinkin v-Suomessa 13-18th€/ha, riippuu tietenkin alueella jo ennestään olevista tiloista.
Lammaspuolellahan oli lihasta käsittääkseni pulaa? Mahdollisimman vähin panoksin täytyy tuotantoon päästä. Eli minimirakennukset ja yhteisötyö sopimukset tilojen kanssa rehun ostamisesta. Omia koneita ei kannata kaikkia ostaa(urakoitsija).
Avatar
aksu
Luokka: >500hv
 
Viestit: 716
Liittynyt: 14 Tammi 2006, 20:35
Paikkakunta: turun seutu

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja pontus » 25 Maalis 2011, 21:04

Karjanpitohan tunnetusti kannattaa parhaiten C-alueella ja mitä pohjoisempana niin sen parempi. Lypsykarja ehdottomasta kannattavin jos ei työmäärää pelkää mutta vaatii kyllä melko hyvää ammattitaitoa...
pontus
Luokka: yli 100 hv
 
Viestit: 107
Liittynyt: 03 Tammi 2006, 11:30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja Tvälläri » 29 Maalis 2011, 22:07

Miten oisi Kuttula? vuohen maidon kysyntä lisääntyy jatkuvasti, ja kohtuu pienellä tilalla ja kevyillä vehkeillä pääsee alottamaan. Ite oon ihmetelly sitä miks tänne pitää jostain puolasta roudata vuohenmaitoo markettiin, vaikka suomessakin on maitotuotantoa, ainut mitä keksin on se että tiloja ei ole tarpeeksi kattamaan kysyntää. Litrahinta paljon parempi lehmänmaitoon verrattuna, tosin tuottohan on elukalla 1/10 osa lehmän vastaavasta
Tvälläri
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 4
Liittynyt: 18 Maalis 2011, 09:38

Re: Lammas vai lypsykarja? Vai joku muu?

Lukematon viestiKirjoittaja Astral » 29 Maalis 2011, 23:49

Halvimmalla rakennuskannalla taitaa päästä noitten Ylämaannautojen kanssa. Niille käytännössä riittää ihan mikä tahansa lato mikä vaan valvonnalle kelpaa. Ja mielellään luomuna, varsinkin jos lähimaastosta sattuis löytymään vielä pieni teurastamo / tilamyymälä jonne sais tuotteen kaupaks. Ja maisemanhoidollissa hommissa ihan lampaiden lisäks ihan omiaan
Astral
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 264
Liittynyt: 09 Huhti 2008, 10:18Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA