Poikimahalvaus.

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kotieläinten tuottamisesta. Kaikki eri kotieläinmuodot.

Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Asikeikuli » 17 Joulu 2011, 00:10

Ainakin 11 vasikkaa taas ilman poikimahalvausta tälle vuotta mutta nyt kosahti.

Poikinut 7.12
Hoidettiin suonen kautta poikimahalvausta 12.12
Nyt 16.12 maataan taas.
Ilmeisesti poikimahalvaus sai alkunsa aamulypsystä ja kerkesi pahasti kylmäksi iltalypsyyn mennessä.
Noin kuuden tunnin päälle 1,5h eläinlääkärin odottelua.
Eläin oli jo omissa maailmoissaan.
Neljästi poikinut iso holsu.
Kalsiumi suoneen ja eläin vapisee kuin horkassa. Käännetään kylkeä ja odotellaan.
Nyt 21.00 yritti kahdesti terhakasti ylös mutta ei aivan päässyt kovasta auttamisesta huolimatta.
Toisen jalan sorkka "nutullaan" yritti ylös. Pää liikkui terhakasti mutta lipsui toinen jalka alta. Ehkä maannut sen päällä tai reväyttänyt hieman. Yritys oli kova.
Käännellään ja aamulla tarjotaan häkkiä.
Mankkua, helunan herätystä, kalsiumia, ketovet, vettä, energiaa....

En taida vihata mitään niin paljon navetan puolella kuin halvaantunutta lehmää.
:cry:
On tämä taas.. voi kettu..
Virallinen karjapuolen damagee ketju on alkanut.
Avatar
Asikeikuli
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 408
Liittynyt: 31 Maalis 2006, 12:54
Paikkakunta: Kiuruvesi

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 17 Joulu 2011, 00:34

Mä annan hyvin herkästi bovicalckia vanahemmalle lehemälle heti poikimisen jälkeen ja joskus ennenki, jos huomaan poikimisen alkavan. Tarvittaessa kuuria jatkan usiamman päivänki, jos vähänkään epäilyttää. Hyvin harvinaiseksi on menny poikimahalavio tuo bovicalcin käyttöönoton jälkeen.
Joskus muinoin jotain kalsiumpastojaki annettiin, mutta ne tahto elukka enimmäkseen sylykiä ulos. Hieman epäilytti myös, että kärsiikö ruokahalu pahanmakuisesta pastasta. Tuo pötkökalkki ei maistune pahalle, eikä jää epäselväksi, meneekö nieluun, vai sylkeekö ulos :)
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Asikeikuli » 17 Joulu 2011, 00:41

Annoin vettä sankosta tuon setin jälkeen.
Alkuun ei maistunut mutta kun otin yhdellä kädellä makaavaa lehmää sarventynkien välistä niskakuopasta kiinni ja opastin lehmän pään sankoon, ja painoin rauhallisesti turpaa veteen niskasta niin lehmä joi kaksi sankollista.
Muuten ei suostunut juomaan kun tuijotteli vain.
Jospa se poistaisi pahan maun suusta... tiedä sitten.
Avatar
Asikeikuli
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 408
Liittynyt: 31 Maalis 2006, 12:54
Paikkakunta: Kiuruvesi

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Kloppi » 17 Joulu 2011, 03:05

Juuri aamupäivällä vetäisin yhden elukan päätyovesta mönkkärillä pihalle. Oliskin ollut poikimahalvaus, niin olisi sitten poikinutkin. Mutta tosi kovaa harmittaa tuollainen, että elukka on ehtinyt olla vajaan 2 viikkoa ummessa, ja halvaantuu sitten. Oireet ihan samat kuin poikimahalvauksessa, ja kertaalleen jo kalsiumpullollisen jälkeen nousikin ylös, mutta seuraavana päivänä annettu toinen pullo ei auttanutkaan enää niin hyvin.

Rasittavia kyllä osaavat olla nuo halvaantuneet. Usein, kun useamman hoitokerran ja kääntelyn ja vääntelyn jälkeen sitten joutuu antamaan lopullisen "hoidon", niin melkeinpä itsellekin tulee enemmän helpotus kuin harmitus.
Kloppi
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 410
Liittynyt: 09 Tammi 2006, 21:56
Paikkakunta: Etelä-Pohojam'maa

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 17 Joulu 2011, 09:17

No niin, onhan näitä muillakin. Tosin eläinlääkärikin vihjaisi, että tavallista taajempaan olisi tänä syksynä/alkutalvesta näitä täällä-päin hoidettu.

Meillä halvaantui neljättä kertaa poikiva ay, jolla jo kesällä oli ilmeisesti magnesiumin puutteesta johtuva laidunhalvaus. Aloitettiin op-päivänä antamalla pastaa tuubillinen. Seuraavana päivänä makasi ritilänpäällä ilta-askareille tullessa. Ell kävi antamassa pullollisen kalkkia ja totesi, että vasikka on tulossa. Lehmä käänsi itsensä niin, että oli perse kohti väliseinää. Iltakierroksella näkyi jo sorkat ja saatiin sitten sen verran käännettyä, että onnistui poi'ittaminen. Onnex tuli helpolla reipas sonnivasikka. Aamulla toinen pullollinen kalkkia. Lehmä söi, joi märehti ja ihmetteli pää pystyssä, mutta ei noussut ylös.

Käänneltiin ja ruokittiin sitten muutama päivä, annettiin kipulääkettä ym. mutta kun ei nostolaitettakaan ollut, niin ei siitä mitään tullut. On meillä ennenkin maannut lehmä viikon, mutta tämä ei noussut viikossa vaikka paikkaa vaihtoikin öisin (ilmeisesti jotenkin ryömimällä/kaatuilemalla). Ei ollut muuta mahdolisuutta kuin lopettaa. Ja sattui jäämään semmoiseen paikkaan, että oli vähän töitä saada raato ulos, kun mikään lehmän siirtoon pystyvä kone ei mahdu navettaan. Raatoauto tuli neljäntenä päivänä ilmoituksesta (ma illalla ilmoitus, pe ip nouto)

Tilattiin sitten tästä v1ttuuntuneena semmoinen telinekin, kun ei lähitutuillakaan sellaista ole. Ja sinä päivänä kun rekka toi telineen, niin oli seuraava idiootti makuulla. Siemennetty kerran poikinut nuori lehmä. Taas lääkkeet monesta suunnasta ja kolmantena päivänä telineellä ylös. Nousi hienosti, seisoi ja käveli, mutta meni kymmenen minuutin päästä parteen maate. Ja aamulla oli ritilän päällä eikä itsekseen ylös. Telineellä ylös ja seisotettiin lypsyn ajan (ei saatu lypsettyä, kun ei vielä oltu jatkettu letkuja). Kun päästettiin irti niin hetken päästä taas makuulle.

Illalla nostin ylös ja seisotin, kun päästin pois telineestä niin meni makuulle. Tyhmä elukka, telineen kanssa kyllä seisoo ja kävelee, mutta ilman menee makuulle eikä edes rojahda joka kerta vaan ihan menee tarkoituksella.

Nyt se on taas tuolla telineen kanssa syömässä, pitäis kohta jatkaa letkut, että saa lypsettyä. Hoh hoijjaa, joskus tää vaan on on niin tätä... :cry:

Tällä hetkellä navetassa vihaan enemmän toimimatonsa kioskia kuin tuota temppuilevaa kantturaa!
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja vms1 » 17 Joulu 2011, 18:07

Te joilla noi halvaukset kiusaa niin muistelkaa että oliko voikukkaa pelloilla viime kesänä. Meillä oli voikukkaa menneinä vuosina ja halvauksia paljon. No ajelin sitten staranella kaikki pois ja sattumalta halvaukset väheni samalla niin että nyt on menny vuosi ilman ainuttakaan halvausta. Toki muutkin asiat on muuttunu eli bovikalkkia ainakin 3 pötköä poikimisen yhteydessä riski eläimille eli ylipitkä ummessaolo ja 3-4-5 poikiminen. Tunnutus on kanssa muutettu varsin maltilliseksi.
vms1
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 155
Liittynyt: 22 Loka 2009, 20:40

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 17 Joulu 2011, 18:17

vms1 kirjoitti:Te joilla noi halvaukset kiusaa niin muistelkaa että oliko voikukkaa pelloilla viime kesänä. Meillä oli voikukkaa menneinä vuosina ja halvauksia paljon. No ajelin sitten staranella kaikki pois ja sattumalta halvaukset väheni samalla niin että nyt on menny vuosi ilman ainuttakaan halvausta. Toki muutkin asiat on muuttunu eli bovikalkkia ainakin 3 pötköä poikimisen yhteydessä riski eläimille eli ylipitkä ummessaolo ja 3-4-5 poikiminen. Tunnutus on kanssa muutettu varsin maltilliseksi.
Voikukkaa on niin perk3leesti :oops: ja taistoon on tarkoitus käydä. Tunnutusta on himmennetty aikaisemmasta.
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Asikeikuli » 23 Joulu 2011, 09:57

Kloppi kirjoitti:Rasittavia kyllä osaavat olla nuo halvaantuneet. Usein, kun useamman hoitokerran ja kääntelyn ja vääntelyn jälkeen sitten joutuu antamaan lopullisen "hoidon", niin melkeinpä itsellekin tulee enemmän helpotus kuin harmitus.


Näinhän siinä kävi.

Se etenee niin nopeasti että jos tuota ei aamulypsyllä haista, niin iltapäivällä se on jo täysin liian myöhäistä. Tällä isännällä ainakin on aisat maassa heti kun on tuommoinen pikkuisen kylmempi lehmä navetassa.

Päivätarkilla hieman "uneliaana" makaileva lehmä kun saattaa näyttää hyvinkin terveeltä, ja iltapäivällä on jo myöhäistä.
Ei ne PRKL nouse ylös!! :cry:

Nyt on sitten taas normi matkalentoa.
Harmittaa vaan kaksi tyhjää paikkaa..
Avatar
Asikeikuli
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 408
Liittynyt: 31 Maalis 2006, 12:54
Paikkakunta: Kiuruvesi

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja torbedo » 24 Joulu 2011, 22:34

Huomena lähtee autuaammille maille yks elukka kaks kuukautta pullotettu juoksutusmahan kiertymä varmaan. Alako viikko sitte näyttää sille et nyt menee hyvin mut eilen laski lämpö eikä päässy ylös. helepotus ku saa vaan pois ei kiinnosta jouluna pyöritellä enään tuommosia mistä tietää ettei elukkaa saa.
torbedo
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 20
Liittynyt: 05 Kesä 2010, 19:20

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 24 Joulu 2011, 23:52

torbedo kirjoitti:Huomena lähtee autuaammille maille yks elukka kaks kuukautta pullotettu juoksutusmahan kiertymä varmaan.

Ilmeisen hyvä lehmä kyseessä, kun nuin kauan jaksoitta. Ei sitte tullu leikkaus mieleen?
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja torbedo » 25 Joulu 2011, 00:13

Kaupoi kirjoitti:
torbedo kirjoitti:Huomena lähtee autuaammille maille yks elukka kaks kuukautta pullotettu juoksutusmahan kiertymä varmaan.

Ilmeisen hyvä lehmä kyseessä, kun nuin kauan jaksoitta. Ei sitte tullu leikkaus mieleen?
eipä nyt sen kummepi ku muutkaan mutta viime vuonna teki saman ja pitkää joutu sillonki pullottaan ja parani kuitenki niin omaa tyhymyyttä taas eletty toivossa ku väliin söi niin hyvin. Tähän asti kaikki parantunu pullottamalla yleensä viikossa korkeintaa kahessa niin ei oo leikattu eikä aijotakkaan leikata turhaa työtä teettää vaan niin ei kiinnosta parsinavetas ruveta tappeleen nuittenkans ku oon nähäny miten kalliita laskuja niistä usein tulee ja seleviämis rosentit ollu meleko vähäset.
torbedo
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 20
Liittynyt: 05 Kesä 2010, 19:20

Re: Poikimahalvaus.

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 25 Joulu 2011, 16:07

Oletteko huomanneet eroja poikimahalvauksen hoidossa eri eläinlääkäreillä? Osa tulee ja hätinä kerkiää yhren pullon tiputtaa elukkaan kun jo perävalot näkyvät.
Oli itsellä vähän erimielisyyksiä yhren "konitohtorin" kanssa aiheesta.
Nää nyky elukat kun on aika isoja niin kun lukee pullon kyljestä annostus ohjeet niin se olisi 1,5 pulloa per elukka.

Tuossa selailin vähän vanhoja kirjanpitoja hoiroista niin totesin että puolet poikimahalvauksen saaneista jotka olivat saaneet vain yhden pulollisen kalsiumia oli jouduttu laittaamaan autoon ja niistä jotka olivat saaneet enemmän ei oltu laitettu ainuttakaan. Yksikin sai suoraan suoneen kaks pullollista :)
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 215
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Poikimahalvaus, knoppi tietoa vuodelta 1991

Lukematon viestiKirjoittaja kuus1tiainen » 25 Joulu 2011, 16:43

Itsellä ei ole lehmien poikimahalvauksesta kokemusta. Lehmät ennätti lähtemään jo muille maille ennen kuin tilanpidon aloitin. Mutta kirjahyllystä löytyy Tavoitteena Terve Karja -Helena Rautalan vuonna 1991 kirjoittama kirja. Uteliaisuuttani katselin mitä kirjoittaa poikimahalvauksesta.

Suoralainaus:" Poikimahalvaus syntyy, kun lehmän kalsiumin tarve maitoon on suurempi kuin sen rehustaan imeyttämä ja luistaan irrottama kalkkimäärä. Oleellista taudin synnylle on se, etteivät luuston solut osaa riittävän nopeasti muuttaa ummessaoloajan luiden rakennusvaihetta purkuvaiheeksi, joka tulee ajankohtaiseksi maidontuotannon alkaessa. Mitä runsaammin eläin on saanut kalsiumia ummessaoloaikana sitä karumpi on totuus poikimisen tienoilla."

Muuta huomion arvoista: liikalihavat paranevat hitaammin ja niillä halvaus voi johtaa kuolemaan. D-vitamiiniannoksella voisi saada estetyksi poikimahalvauksen, mutta vitamiinin annon ajoittaminen on ongelmallinen. Ja d-vitamiini on suurina annoksina haitallista eläimelle. Yksi keino olisi rajoittaa kalsiumin antoa eläimille tunnutusaikana. Mutta käyttämissämme rehuissa on kalsiumpitoisuus on niin korkea ettei kalsiumia pystytä rajoittamaan ruokinnalla (vuonna 1991 siis).

Helena Rautala kirjoittaa: " Poikimahalvaus itsessään on helposti hoidettava, seuraavaan lypsykauteen vain vähän vaikuttava ja ajoissa hoidettuna harvoin tappava tauti. Hankaluuksia aiheuttavat sitä vastoin poikimahalvaukseen liittyvät tai siitä seurauksena olevat sairaudet. Tällöin lehmä ei pääse ylös, vaikka kalsiumtasapaino olisi saatu palautetuksi. Yleisimpiä näistä seurauksista ovat erilaiset liikuntaelinten vammat. Liikuntaelinten vammojen lisäksi myös monet muut syyt voivat tehdä poimahalvaushoidon tehottomaksi. Tällaisia ovat esim. sydämen toiminnan häiriöt sekä verenvuodot ruuansulatuskanavaan ja aivojen alueelle."

Toivottavasti tästä tekstistä olisi apua teille joilla on ongelmia!
kuus1tiainen
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 57
Liittynyt: 18 Marras 2010, 18:12Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA