Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kotieläinten tuottamisesta. Kaikki eri kotieläinmuodot.

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Mullistaja » 15 Elo 2013, 23:16

Sitä vaan meinaan että jos omaa tilaa alkaa kehittämään nähtyään ainoastaan appivanhempiensa tai omien vanhempiensa "hyviksi"havaitut työskentely ja toimintamallit niin saattaa mennä metsään. Mitä enemmän näkee sitä enemmän oppii.
Itse aloitin lihakarjan pidon tyhjästä 5v sitten ja kävin läpi 20-30 isoa kasvattamoa ennen varsinaisia omia suunnitelmia.
Niistä kun poimii hyvät ja pudottaa pois huonot toteutukset niin ei tarvi itse maksaa niin paljon oppirahoja. Toimintamallit ovat yleensä isommilla tiloilla vähemmän työllistäviä/sierainpari.
Näissä hommissa kun ei yrittäjä nauti tuntipalkkaa....
Avauksessa mainitsit että olisit aloittamassa vuonna 2020. Eli aika paljon ehtii vielä tapahtua siihen mennessä...
Atrian edustajat vievät kyllä tutustumaan tiloille kun ymmärrät pyytää. Tai ainakin antavat yhteystietoja.
Sori jos viestin sävy oli hieman negatiivinen, tarkoitus oli herättää ajatuksiasi.
Mullistaja
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Maalis 2011, 18:09

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Mullistaja » 15 Elo 2013, 23:20

Ja muuten Make on tässä ketjussa ihan oikeassa. Vasikoiden välikasvattamo on ainut järkevä mahdollisuus jos eläinten on oltava nautoja ja kun tilat ovat noin rajalliset.
Mullistaja
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Maalis 2011, 18:09

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 16 Elo 2013, 00:07

Kyllä nyt ymmärsin mitä tarkoitat. Ja tosiaan appivanhemmillani ja omilla vanhemmilla on aivan eri toimintamallit, ja myös mulla itsellä. Kaikella kunnioituksella appiperhettä kohtaan, mutta ne on turhankin rankasti lainarahalla investoinu just konekantaan, suhteessa tilakokoon muuten.

Omaan toimintamalliin on aina kuulunut pienet menot, joihin pystyy parhaiten vaikuttaan kun osaa ja jaksaa itse tehdä. Hyvänä esimerkkinä on meidän perheen maatilamatkailuyritus: http://wanhatupa.fi/
Kovalla työllä ja maltillisilla investoinneilla ollaan saatu hieno ja tuottoisa sivubisnes maatalouden rinnalle. Tai saattaa kyl matkailusta tulla enemmän rahaa ku viljan myynnistä :D

Sori, meni vähän löpinäksi.. Kyl toi vasikoiden välikasvattamo on yks varteenottavimmista vaihtoehdoista tällä hetkellä, ja kyl ne vähä mielipidettä lampaistaki kysyi. Joskus ollu kesälampaita, ja muistaakseni ne piti aika kamalaa mekkalaa. :D Huomenna tulee Proagrialta se nainen tilakäynnille, ja pitäis Atrianki naisen kanssa käydä jossain maakuntakierroksella lähikuukausina..
Jos niiden vahva mielipide on että unohda koko juttu, niin sitten unohdetaan pitkin hampain..

SPV on mahdollista tehdä 2020, mutta eläimiä pystyis jo ottaan 2-3 vuoden päästä vastaan, jos tää projekti nyt kannattaa toteuttaa.
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 16 Elo 2013, 19:13

Nojoo, proagrian asiantuntija kävi täällä tänään, ja viihtyi se vajaa neljä tuntia tilalla :D Oli kuulemma niin paljon mielenkiintoista katseltavaa ja suunniteltavaa, ja saatiin siinä sivussa taas yhdet synttärijuhlat järjestettäväksi tuolla matkailutilalla.

Luomu suljettiin heti nautojen osalta pois kun peltopinta-ala on kumminkin niin pieni. Eka suunnitelma oli että otettaisiin myös nykyinen lantala eläintilaksi koska se on jo täysin valmis paketti siihen, sikala korotettaisiin ja tehtäisiin se 3m levennys ruokintapöydälle. Konehallin perään tehtäisiin kuivalantala+rehuvarasto. Sikalatilaan mahtuisi hänen mukaan 40 emoa ja lantalatilaan teuraaksi kasvatettavat+uudistushiehot. Siitossonneja ei olisi.
Liha markkinoitaisiin mahdollisesti niin että lihat olisi jo ihmisille jo myyty ennen kuin vietäisiin teurastamolle, ja sieltä jaettaisiin itse ihmisille kotiovelle asti, pakettiautoon laitettas kylmäkoneet yms..
Tää konsepti voisi tällä alueella toimia, kun lähiruoka on kotikaupungissa kovassa hypetyksessä. Tyttöystävä alkaa mahdollisesti opiskeleen kokiksi, ja maatilamatkailun ohelle olisi vielä tilaa pitopalvelun perustamiselle, niitä keikkoja kun pitää nykyään ulkoistaa muille. Ja niitäkin keikkoja on meillä tarjota n. 1-2 per/kk ympäri vuoden.

Otettiin se asiaa huomioon että joku saattais olla eläintenpitoo vastaan naapureista, ja antoi toisen vaihtoehdon. Tuo tila olisi kuulemma täydellinen 2400kpl luomukanalalle.. Isä on enemmänkin lehmien kannalla, nii en antanu hänen sit alkaa niistä sen enempää selittämään. Mutta en ny sitäkää vaihtoehtoo ihan pois sulje, vaikka niistä en mitään tiekkään vielä..

Nyt olisi kuitenkin aika pistää mietintämyssy päähän ja ideat hiukan hautumaan kevääseen saakka. Täs pian puintihommat alkaa ja opiskelut jatkuu..
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja nautafarmari » 17 Elo 2013, 14:07

Paljonko tuli emoa kohti karsinatilaa? Vai oliko makuuparsilla?

8 neliölläkin kuivikkeen kulutus liian iso, voisi sanoa 10 neliötä olevan minimi kuvikepihatossa.
nautafarmari
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 164
Liittynyt: 18 Maalis 2006, 23:06
Paikkakunta: siikajoki

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja ana111 » 18 Elo 2013, 10:35

nautafarmari kirjoitti:Paljonko tuli emoa kohti karsinatilaa? Vai oliko makuuparsilla?

8 neliölläkin kuivikkeen kulutus liian iso, voisi sanoa 10 neliötä olevan minimi kuvikepihatossa.
Mikäs se muuten oli emoilla ne parsien mitat.
Ja ne kenellä on emot parressa,poikiiko ne lantakäytävälle,kun jokaista ei kuitenkaan ehdi saada poikimakarsinaan.Lantäkäytävä olisi varmaan hyvä kuivittaa sesongin aikana,,,Häh
ana111
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 53
Liittynyt: 24 Helmi 2010, 16:27

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 18 Elo 2013, 20:03

nautafarmari kirjoitti:Paljonko tuli emoa kohti karsinatilaa? Vai oliko makuuparsilla?

8 neliölläkin kuivikkeen kulutus liian iso, voisi sanoa 10 neliötä olevan minimi kuvikepihatossa.

Makuuparsilla ei ainakaan ollut, mutta karsinatilan määrästä en tiedä. Mutta luulen että otti emoille osan pinta-alasta lantalan puolelta kun se ton määrän ilmotti. Aika yleismaallisesti muutenki höpötettiin eikä menty "yksityiskohtiin" muuta kuin ruokintapöydän suunnittelussa, lähinnä tarkastettiin rakennuksia ja mietittiin mahdollisuuksia.

Ajattelin keväällä ottaa kunnolla kaikkien naapureiden mielipiteitä esiin. Nyt oon vaan muutaman kanssa höpötelly asiasta. Antakaa vähä mielipiteitä mikä olisi paras lähestymistapa ns. virallisesti?

Vaihtoehto 1: Teen tietokoneella paperilomakkeen missä selitän yksityiskohtaisesti suunnitelmani, paljonko tulisi eläimiä, missä ne laiduntaisi, lannan käsittely ja ajo, haju- ja kärpäsongelmien ehkäisy, yms yms.. Tän jälkeen olisi kysymyksiä, esim. "Mitä mieltä olette eläintenpidon aloituksesta?" Ja mitkä ovat niitä asioita joiden takia vastustavat.
Sen lapun jakaisin postilaatikoihin, ja saisivat palauttaa joko nimellä tai nimettömänä. Sitten mahdollisesti lähiviikkoina kävisin henk. koht. käynnillä.

Vaihtoehto 2: Käyn heti alkuun joka ihmisen ovella ilmoittamassa aikeistani, ja yritän selittää kaiken mahdollisimman tarkasti.

Vaihtoehto3: ?

Toi eka vaihtoehto on ehkä omasta mielestä paras sen takia, että ne osais vähä prosessoida sitä paremmin ajan kanssa.
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Edellinen


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA