Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kotieläinten tuottamisesta. Kaikki eri kotieläinmuodot.

Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 27 Heinä 2013, 02:04

Heittelen nyt kysymyksiä ja omia pähkäilyjäni ilmoille, saa rohkeasti laittaa kaikenlaista vinkkiä tulemaan.
2020 vuonna pitäisi ostaa suvun pieni 20ha viljatila omiin nimiin. Tilalta löytyy vanha sikala jossa toiminta lopetettiin 1997. -95 valmistui sikalan perään iso kuivalantala(?). Sikalan koko n.33mx10m. Olen elänyt tilalla lähes koko ikäni, ja aina harmitellut kun en ole päässyt maatilan elukoita koskaan kunnolla hoitamaan.
Varmuus siihen että eläintilan pitäjän veri virtaa suonissa, on tullut viimeisen vuoden aikana kun olen päässyt tyttöystävän perheen 45 lehmän maitotilalle täysipäiväiseksi työmieheksi opiskelujen ohella. On myös jo tiedossa että he yrittävät minusta jatkajaa heidän tilalleen kun ei poikia kiinnosta, mutta minua ja tyttöystävääni hyvin paljon. Huomattavasti isompi tila kun omia peltoja n.60ha ja konekanta uutta ja kattavaa. He tosin sen verran nuoria että spv ois mahdollista vasta 2030 kieppeillä. Molemmat tilat ovat C-alueella, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin olisi tarkoitus molempia tiloja alkaa viljelemään. Välimatkaa on vain 10km.
Tosiaan kun tässä vuoden aikana on navetassa käynti jo muodostunut arjeksi, mutta silti illalla kädet jo syyhyää aamulypsylle, niin olen ajatellut elvyttää tuosta meidän sikalasta jonkinlaista kasvattamoa. En oikein haluaisi olla 2030 vuoteen asti renkinä :)

Eli mikä olisi fiksuin valinta tollaiseen, hiehoja, sonneja, mulleja teuraaksi? Aluksi olisi tarkoitus pitää vain 10-50 päätä. Sikala on sinällään vielä täysin toimintakykyinen, löytyy ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä, jauhomyllyt yms. Heti sikalassa kiinni on 0,9ha pelto joka toimisi laitumena. Tyttöystävän perheeltä saisin junkkarin ape-vaunun kyllä, tosin sillä ei kyllä mahtuisi noin kapeassa sikalassa oikein ajamaan, ja toinen pääty on "kiinni". Nuo ovat toisaalta vain käytännön kysymyksiä, kyllä tämä saattaa muuhun kaatua :)

Sit tämmöinen tärkeä kysymys, ympäristöluvat sun muut asiat? Sikalan tila on ns. keskellä pientä kylää, tosin ollut siinä jo vuosikymmeniä ennen kuin muut ihmiset rakensivat siihen ympärille. Sikojen pidon aikaan ei vielä tarvinnut tehdä mitään lietealtaita, menivät vaan suoraan kaivoon. Sellaisen nyt joutuisi varmaan heti eka tekemään? Voiko koko hanke kaatua naapurien vastustamiseen, vai onko meillä etulyöntiasema koska maatila ollut siinä paikalla n. 100vuotta?

Paljon jäi vielä kertomatta, mutta toivottavasti joku viitsisi hiukan vastailla ja ohjata oikeaan suuntaan. En ole asiasta ottanut puheeksi vielä kummankaan perheen kanssa, kun ei mikään kiire kerran ole mihinkään :D Päätoiminen ammatti tuulivoima-asentajana olisi tarkoitus pitää niin kauan kun pystyy.
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja nautafarmari » 27 Heinä 2013, 18:25

Ongelma lienee rupeaako teurastamot toimittamaan välitysvasikoita tuon koko luokan kasvattamoon?

Itse miettinyt loppukasvatusta emojen rinnalle, mutta loppu kasvattamojen nykyiset koko luokat pistää miettimään pienemmän kasvattamon kannattavuutta/investointitukien saantia. :?
nautafarmari
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 164
Liittynyt: 18 Maalis 2006, 23:06
Paikkakunta: siikajoki

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 27 Heinä 2013, 22:19

No se on varmaan totta.. Varmaankin 50 elukan kasvattamo aivan täysi minimi? Surkeaa kun kaiken pitäisi olla nykyään niin suurta. Onko teillä antaa mitään ehdotuksia tuolle omalle sikalalle, et kannattaako alkaa edes suunnittelemaan pidemmälle ? Mikä tuollaiseen 300 neliön rakennukseen on maksimi eläinmäärä? Rakennusta ja eläintilaa on tosin mahdollista laajentaa pidemmällekin.

Rakennukseen ei investointeihin menisi pahemmin rahaa, kun on tuttuja keltä saa halvalla käytettyjä tarvikkeita ja kaikki tilan rakennukset ovat suvun miesten rakentamia. Kunhan kovalla työllä ja maltillisilla investoinneilla tämä vielä menisi niin..
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 28 Heinä 2013, 15:02

Hmm, tämäkin yksi tärkeä kysymys jäi kysymättä. Eli sikalatoimintaa oli 50-luvulta -97 vuoteen asti. 70-luvun lopulla tien toiselle puolelle ulkopuoliset rakensivat viisi omakotitaloa. Lähimpään asuinrakennukseen on sikalan seinältä vain noin 50metriä. Voiko tuokin asia vaikuttaa sikalan uudelleenavaamiseen?
Oon täs laittanu yhteydenottopyyntöjä niin ympäristövirastoon kuin ihan atriallekin, lisäinfon toivosta. Mutta toivottavasti saataisiin täälläkin vähän keskustelua aikaseksi :D
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Rubinjo » 28 Heinä 2013, 17:47

iTiC89 kirjoitti:Hmm, tämäkin yksi tärkeä kysymys jäi kysymättä. Eli sikalatoimintaa oli 50-luvulta -97 vuoteen asti. 70-luvun lopulla tien toiselle puolelle ulkopuoliset rakensivat viisi omakotitaloa. Lähimpään asuinrakennukseen on sikalan seinältä vain noin 50metriä. Voiko tuokin asia vaikuttaa sikalan uudelleenavaamiseen?
Ei välttämättä "lainopillisesti" vaikuta, mutta jos minkäänlaisissa väleissä haluat (kaikkien) naapureiden kanssa olla, niin varmasti vaikuttaa. Ja jos (suuruudeltaan) ymäristöluvan vaativaa toimintaa aloittelet, niin lupaa ei tuolla suojaetäisyydellä heltiä.
Avatar
Rubinjo
Luokka: >500hv
 
Viestit: 2591
Liittynyt: 18 Tammi 2005, 00:28
Paikkakunta: Halikko www.toivontila.fi

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Make » 28 Heinä 2013, 21:04

Vasikoiden välikasvattamo olisi ehkä helpoin tuollaiseen vanhaan sikalaan tehdä. Hiehohotelleista taitaisi olla nykyään kaikkein kovin kysyntä, mutta sellaiselle kannattanee tehdä uusi kevyempi kylmäkasvattamo.
Suomessa tarvitaan etäisyyksiä naapureihin. Keski-Euroopassa asutaan kuin Suomalaisella omakotialueella, osalla vaan on talon jatkona navetta tai sikala. Eläinyksiköt ovat kaikenlisäksi suomalaisen mittapuun mukaan suuria. Tosin eihän sieltä mistään löydykään paikkaa jossa naapureihin tulisi matkaa satoja metrejä.
Avatar
Make
Luokka: >500hv
 
Viestit: 951
Liittynyt: 12 Touko 2005, 22:24

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Cultio » 29 Heinä 2013, 18:58

Mitään en asiasta tiedä mutta riittääköhän sikalan sisäkorkeus naudoille vai onkohan sille edes erityistä vaatimusta.
Cultio
Luokka: >500hv
 
Viestit: 873
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 14:51

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja khd » 29 Heinä 2013, 19:14

Kannattaa nyt varmaan puntaroida sitäkin minkä todellisen kustannussäästön saat tuon vanhan sikalan kasvattamoksi muuttamalla verrattuna siihen, että hankit maapohjan rauhallisemmasta paikasta ja lähempää (vaikka sieltä appilasta vuokraamalla) ja rakennat sinne alunperin tarkoitukseensa tehdyn rakennuksen laajennusvarat huomioiden. Ja jos nyt rivienvälistä oikein luin, niin tuossa vanhan sikalan muuntamisessa kuitenkin palaisi jonkin verran euroja, laajentaminen lienee hankalaa ellei mahdotonta ja naapurit saattaa olla kantona kaskessa. Olet kuitenkin uran alussa ja ehkä tuntuu siltä että pieni on kaunista, mutta kannattaa tutkia maataloustilastoja 20-30 vuoden ajalta. Se on tässäkin leikissä pitkässä juoksussa pelin henkenä kasva tai kuole.
khd
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 456
Liittynyt: 27 Touko 2007, 01:18
Paikkakunta: Salo

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 29 Heinä 2013, 21:43

Kiitoksia hyvästä keskustelusta ja pointeista. Myönnän että olen vielä todella tietämätön tästä lihakarjan tuotannosta. Maitopuolellakin kaikki tietotaito perustuu navetan sisälle, mutta joka päivä tulee isäntäperheeltä kysyttyä eläintenpitoon liittyviä kysymyksiä ja opittua lisää. Perheen äiti on agrologi ja isä aiemmin pitänyt lihakarjaa ennen lypsytilalle tuloa. Heiltä varmasti saisi hyviä ideoita, mutta tiedän että he ottaisivat itteensä jos ajattelisivat mun jatkavan tilanpitoa tulevaisuudessa omalla pikkutilalla, kun ovat asennoituneet jo että saavat musta jatkajan. :D Tietenkin jossain vaiheessa otan puheeksi omia suunnitelmiani.

Jos alkaisin lisää maata ostamaan ja uutta navettaa pystyttämään, pitäisi karjanpito aloittaa jo hirveät lainasummat niskassa. Rakennuksen sisäkorkeus on nyt 3,5m. Se tosin tullaan uusimaan, tulee navetaksi tai ei. Se on meidän tilan ainoa rakennus ilman kattotuoleja, nyt siellä on kahdet hirret joita tukee metallipalkit.
Kattotuolit pystyy tekeen omasta puutavarasta, nykyisten pähkäilyjen perusteella harjakorkeus pysyisi samana, koska olisi todella helppo toteuttaa niin. Mutta "pihan puolelle" kattotuoli jatkuisi n.4m pidemmälle, jonka alle laitettaisiin nykyisiä metallipalkkeja päähän tukemaan ja seinä purettaisiin. Tälle seinustalle valettaisiin ruokintapöytä, johon tulis ylösnostettava verhoseinä. Kaiken pystyy itse tekemään, ja tuossa vaiheessa ei pahemmin muulle tuu hintaa kuin betonille. Suvusta löytyy myös ammattimiehiä sähkömiehestä rakennusmestariin, ja meille rakennushommat on osa arkea.

Laajentamisen tarvetta ei tule olemaan, koska tulisin tekemään tuota pelkästään sivutoimisesti ilman rahallisia paineita. Mahdolliset voitot tultaisiin sijoittamaan tietenkin maatilaan, lähinnä sen kasvattamiseen ilman velkataakkaa. Tuulivoima-asentajan työstä saa ihan mukavat rahat siihen elämiseen.

Ensi viikolla pitäs käydä paikallisella pientilalla jossa on lihanautaa, ehkä sen käynnin jälkeen on paljon viisaampi :D
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 12 Elo 2013, 13:55

Täällä tapahtunut sen verran, että sikalaa on tyhjätty kaikesta kertyneestä romusta ja vanhoja karsinoita purettu. Just lähti 500€ metallikuorma pihasta, vielä non 1000-1500€ pitäs tulla metalleista ja kupareista, jota on aika paljo :D Lisäksi antiikkitavaroista saattaa tulla pari tonnii, kaikki aina lisää rakennusinvestointeihin..

Perjantaina tulee Proagrian asiantuntija käymään tilalla, sen kanssa ollaan jo aika paljon keskusteltukin puhelimitse. Ja Atrian ihmisten kanssa on sähköpostitse juteltu vielä enemmänki.
Kolmen lähimmän naapurin kanssa kävin kaffittelemassa, yks emäntä oli vähä kärttynen ideasta mutta se ny on aina ollu sellanen joka asiasta :D

Mut perjantaina ollaan taas viisaampia..
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja nautafarmari » 12 Elo 2013, 15:25

Millaista koko luokkaa atrian ja pro agrian neuvojat on suositellut?
nautafarmari
Luokka: yli 150 hv
 
Viestit: 164
Liittynyt: 18 Maalis 2006, 23:06
Paikkakunta: siikajoki

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 12 Elo 2013, 19:54

Ei olla vielä kokoluokista puhuttu mitään, lähinnä tuotantosuunnasta. Tai atrian nainen vaan sanoi että meidän pieni peltomäärä mahdollistaisi 20 emoa tai 70 mullikkaa.
Se nyt kumminkin on kiveen lyöty että navettaosa olisi max 260 neliöö+ sosiaali- ja sairastilat 100neliöö ja yläkerrassa 70 neliön viljavarasto. Jos tulee äkillinen tilantarve, niin 10m päässä on 500 neliön kylmä konehalli johon saisi ainakin 100 neliön lisätilat haluttaessa, mutta mieluiten ei.

Ja oli muuten maajussille morsiameskin aika pelkäämätön se Vilja-emäntä. Maatalouskouluun mennes ei ees tienny mikä on hieho, ja tällä hetkellä pyörittää luomukarjatilaa elääkseen. Eikä siinä emännäs muutenkaa mitää vikaa ollut, jos en olisi parisuhteessa niin varmaan laittaisin hänelle kirjettä menemään :D
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Mullistaja » 14 Elo 2013, 23:34

Aika lailla on sairaita sosiaalitilan tarvitsijoita. Mun mullila on 2600m2 ja sosiaalitila on 20m2 työmaakoppi ja sairaskarsinat yht 100m2.........
Mullistaja
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Maalis 2011, 18:09

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja Mullistaja » 14 Elo 2013, 23:46

Jos sulla on 2020 vuoteen asti aikaa ennen kuin saat oman tilan ostaa, niin jossain välissä ennenkuin aloitat yhtään mitään maataloutta, käytä puoli vuotta-vuosi aikaa olemalla töissä mahdollisimman isolla karjatilalla.
Hatun alle jää varmasti paljon mistä on hyötyä vaikkei pitäisi kuin yhtä terapiamullia liekan perässä.
Toivottavasti 2020 mennessä olet työtön. Ei sillä että toivoisin sinulle pahaa, vaan sillä että tuo aivan järjetön ja sairas tuulivoiman rakentaminen (lue yhteiskunnan rahojen haaskaus) olisi enää muisto vain.
Mullistaja
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 24
Liittynyt: 23 Maalis 2011, 18:09

Re: Vanhaan sikalaan lihanautaa?

Lukematon viestiKirjoittaja iTiC89 » 15 Elo 2013, 00:40

Sosiaalitiloilla tarkoitin verstasta+pannuhuonetta+pientä puuvarastoa+sikalan keittiötä+vessaa. Sairastilassa on myös viljamylly ja kuivikevarasto.
Kyl tässä on vuoden aikana muutama sata navettakertaa tullu, täs kesän aikana n. 10 lypsyä jäänyt väliin. Ei oo ainakaa siellä tullut asioita vastaan mitä en tajuaisi.

Tuulivoimakeskustelua voidaan jatkaa muualla. Mutta jos sulla kerran niitä mullikoita on, niin voit varmaan kertoa jotain niiden pidosta? Kun tuntuu olevan aika negatiivis painotteinen keskustelu
iTiC89
Luokka: Hevosaura
 
Viestit: 10
Liittynyt: 07 Huhti 2013, 21:16

Seuraava


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA