Sikarokko?

Valvoja: Farmari-ryhmä

Yleinen keskustelua kotieläinten tuottamisesta. Kaikki eri kotieläinmuodot.

Sikarokko?

Lukematon viestiKirjoittaja Maria T » 06 Kesä 2014, 13:33

Minulla on kolme sisätiloissa asuvaa lemmikkisikaa, joilla on ilmeisesti sikarokko.
Ilmeisesti sikarokko on hyvinkin yleinen tartuntatauti sikojen parissa niin maailmalla kuin Suomessa. Ruotsissa poikkeuksellisesti ei kuitenkaan ole todettu sikarokkoa esiintyvän - ainakaan toistaiseksi.

Se mikä tästä tekee mielenkiintoista on, että eri lähteiden mukaan, niin eurooppalaisten kuin yhdysvaltalaisten, tämä tartuntatauti yhdistetään heikkoon sikalahygieniaan.

Tämä ei kuitenkaan voi pitää paikkansa omien sisäpossujeni kohdalla, sillä ne käyvät suihkussa päivittäin ja nukkuvat asuinrakennuksessa sisätiloissa. Ovat siis sisäsiistejä, kuten vaikkapa koirat. Ja koska inkubaatioaika ei ole tässä ilmeisen pitkä, ei kyse voi olla myöskään alkuperäisistä kodeista kotoisin oleva tartunta tai eläinlääkärin mukana tuoma tartunta. Ja muita sikakontakteja ei ole, eikä lähettyvillä ole myöskään sikoja tai sikaloita, jotta voisi kuvitella kyseessä olevan hyönteisten tai loisten kantama tartunta. Tämä virushan liitetään usein myös näihin.

Sinänsä itse sikarokkohan tuntuu olevan usein aika lieväoireinen ja haitaton. Ei nähtävästi kutisekaan ja yleisvoinnilta ainakin tämä oma kolmikkoni on erinomaisen hyvinvoivia pienistä kauneushaitoistaan huolimatta.

Onko teillä perinteisen sikalan pitäjillä kokemusta tästä virustaudista? :?:


ps. Niille, jota nyt ihmettelevät ja kuvittelevat tämän olevan provo, niin sanon heti ettei ole. Kyllä nämä ovat lihasikoja ja asuvat kuten koirani sisällä lemmikkinä.
Maria T
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 06 Kesä 2014, 13:21

Re: Sikarokko?

Lukematon viestiKirjoittaja Maria T » 21 Kesä 2014, 12:51

No ilmeisesti minun täytyy käydä tämä keskustelu itseni kanssa :D

Sikarokko se siis oli ja meni ohitse ihan sen mukaisesti kuin lukemistani lähteissä annettiin ymmärtää. Mietin tätä rokkoista kolmikkoa hoivaillessani (oikeastaan ei ollut mitään hoivattavaa, koska rokko ei haitannut mitenkään), että luulisi tämän olevan kovin harvinainen, kun tuntuu ettei kenelläkään ollut tästä kokemusta. Kuitenkin tämä on ilmeisesti yksi yleisempiä ”possuvitsauksia”.

Mietin tätä tartunta mahdollisuutta. Kuten kerroin, ei meillä ole possu- tai sikalakontakteja, mutta sain facebook-sivulleni ajattelemisen arvoisen vinkin USAsta, että linnut saattavat levittää tätä laajallekin alueelle. Ja tässähän on muutama lihasikala kymmenen kilometrin säteellä, joten ei ihan mahdoton ajatuskaan.

Mutta yhä hämmästelen sitä, että kysymyksilläni possuihmisiltä sain vastaukseksi suurinpiirtein silmien pyörittelyä ja ”nevörhöörd”-vastauksia.

Loppuhyvin kaikki hyvin. Possut voivat mainiosti.
:roll:
Maria T
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 06 Kesä 2014, 13:21Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA