Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua maatalouden tuotantorakennukista ja niihin liittyvistä koneista, asioista ja ratkaisuista.

Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Haaveilija » 29 Loka 2015, 12:32

Heips!
En tiiä kuinka kuollut tämä foorum on, mutta saahan sitä kokeilla, jos vaikka jonkinlaisia näkemyksiä/kokemuksia asian suhteen saisi.
Elikkäs... Meillä(tai siis porukoilla) vanha n. 25 paikan parsinavetta, jossa tällähetkellä kasvatetaan hiehoja lypsytiloille. Osa omia kasvatteja, jotka siemennetään-->myydään eteenpäin(mieluiten ennen poikimista), ja osa "vuokraparressa". Peltoa yhteensä noin 27 ha ja metsää jonkin verran. Laitumia lähellä 3ha ja luonnon-ja metsälaitumien mahdollisuus n.10ha(enemmän ja vähemmän yhteydessä peltoihin).
Yllätyksenä ei varmaan tule, jos sanon, että tila kituu nykytoiminnalla ja kokee hitaan kuoleman, ellei jotain muutosta aleta tekemään. Hiehojen kauppa hidastuu entisestään(tilakoot suuria-->oma karja uudistuu hyvin-->tarve ostaa uusia hiehoja pieni), ja vanhan navetan kunto heikkenee jatkuvasti. Työt tehtävä käsin, rehu ladosta kottikärryillä ruokintapäydälle, lanta nuorempien eläinten takaa toisilla kärryillä pois, kuivitus talikolla ja saavilla kantaen jajajaja... Terveys, niin fyysinen kuin henkinenkin on koetuksella jatkuvasti. :cry:
Noh. Mikä avuksi? Tila nyt kuitenkin haluttaisiin pitää pystyssä tulevaisuudessakin.
Ollaan mietitty jo kauan lihakarjaan vaihtamista, mutta ensimmäiset ongelmat alkavat juurikin tuosta vanhasta navetasta. Se kun ei sovi mitenkään emolehmien pitoon. Pelkästään loppukasvatustako sitten??? Isommat liharodut eivät mahdu olemaan kunnolla ja tehoruokinta(ja tehopaskominen) työllistää vielä entisestään. :shock:
No miten highlandien laita? Pelkän vedottoman ja kuivan paikan rakentaminen halvin vaihtoehto, laitumiakin olisi pienela karjalle hyvin, mutta hidas kasvu ja lihan markkinoinin kanssa joutuisi ottelemaan (suoramyynti ainoa mahdollisuus? Miten sen kanssa edes toimitaan? Teurastamot eivät kuulemma näitä karvakamuja huoli, ja jos huolivat, niin sitten ihan pilkkahintaan.)
Muita rotuja mietittiin emolehmätoiminnan kannalta ja kiinnostusta herätti eniten ehkä angus ja toisena hereford. Menisikö nämäkin ulkosalla säänsuojassa? Vai ovatko herkempiä kuin HC:t?
Ajatus uudesta kylmäpihatosta vinokuivikepohjineen houkuttaa, mutta näin pienellä tilakoolla on varmaan suorastaan naurettavaa edes miettiä tuollaisen konseptin kannattavuutta. Vai onko?
Angus emoja n.30 + hiehoja ja sonneja, lihansuoramyynti, tehokas laidunnus keväästä syksyyn, uusi kylmäpihatto? Onko edes teoreettisesti mahdollista näillä ha määrillä ja nousevatko aloituskustannukset jo ylitsepääsemättömiksi?
Pitkä tuli tekstisä, mutta pitkään ollaan kyllä mietittykin!
Ulkopuolisten mietteitä odottelen ja jatkan haaveilua maatilan uudistamisesta niin kauan, kunnes joku tulee ja lyö järkeä tähän päähän! :mrgreen:
Haaveilija
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Loka 2015, 01:25

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja masto » 29 Loka 2015, 19:07

No mulla ei ole mitään käsitystä eläimistä tai niiden kannattavuudesta, lähinnä vierestä seurailen serkun maito-navettaa. Kannattaisi tehdä muutamia 'yritysvierailuja' vastaavanlaisille tiloille, katsoa miten siellä on asiat hioutuneet ja millaisena näkevät tulevaisuuden näkymät. Ja sitten kannattaa ehkä kysellä proagriasta, onko siellä yhteystietoja sellaisille tiloille, he auttavat myös kannattavuuslaskennan tekemisessä ja suunnittelemisessa. Koska olet nykyisellä tilalla syntynyt ja elänyt niin tiedät hyvin minkälaisesta työstä on kysymys. Pahin mahdollinen tilanne on että tuote ei mene kaupaksi kannattavaan hintaan, siinä ei pelkästään lopu tilan pito, siinä menee myös talo ja hetkeksi koko elämä. Eli riskien hallinta on tärkeässä osassa kun aloitat.

nimimerkki: unelmia ja toimistohommia :)
masto
Luokka: >500hv
 
Viestit: 615
Liittynyt: 19 Loka 2007, 09:19
Paikkakunta: Lieto

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 29 Loka 2015, 20:28

proagrian ja lihatalojen kannattavuuslaskelmiin kannattaa myös suhtautua varovaisesti :roll: Ne kun pakkaavaat laskemaan kaiken kannattavaksi jotta saisivat isännät investoimaan.
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Carnivor » 29 Loka 2015, 21:42

Reko-ruokapiirin kautta menekkiä voi kokeilla ihan muutaman emon kanssa, jotka menisi alkuun vanhassa rakennuksessa.
Avatar
Carnivor
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1502
Liittynyt: 28 Tammi 2005, 14:54
Paikkakunta: VS kv. 1B

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Haaveilija » 30 Loka 2015, 22:47

Hyviä pointteja. Tuo Reko-Ruokapiiri on kyllä iha uus tuttavuus, sitä vois kyllä ainakin tutkiskella. Antaisi mahdollisuuden edetä hiljakseen ja oppia ennen järkyttäviä investeointeja.
Kaikenmaailman tutkimuksia ja raportteja on luettukkin, ja aina pienellä varauksella.
Suoramyynnistä yleensä ja sen hyvistä ja huonoista puolista jos jollakin olisi omakohtaisia kokemuksia, niin mielellään lueskelisin. Lihat suoraan tuoreena leikkaajalta asiakkaalle, vai leikkaajalta tilalla pakkaseen myyntiin? Pakkasen koko ja tehokkuus?
:D
Haaveilija
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Loka 2015, 01:25

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Cultio » 31 Loka 2015, 10:44

Ulkopuolisten mietteitä odottelen ja jatkan haaveilua maatilan uudistamisesta niin kauan, kunnes joku tulee ja lyö järkeä tähän päähän!


Eläintuotantosuunnasta en niin tiedä mutta monesti olen sanonut nuorisolle että aloittaisin tänä päivänä laskemisen toisesta päästä, eli nettorahasta. Kuinka paljon rahaa "käteistä" tarvitset jotta voit elää normaalia elämää? Kuinka hyvällä autolla halut(te) ajaa? Onko talo maksettu? Mitä lapset maksaa jne?

Kun sovitaan numero tuolle, esim 30000€/nto vuodessa perheen pyörittämiselle, niin voi ajatella takaperin mitä se vaatii. Esim viljatila joka jättää 200€/ha viivan alle, montako hehtaaria elintaso vaatii? Entä jos jää vain 100€/ha? Antaako metsä jotain lisää neton nettoa, esim 5000€/v? Paljonko jää eläimestä puhdasta nettoa, ja montako niitä sitten tarvitaan?
Sillä saa jo suuruusluokan, kuinka kaukana maalista ollaan.

Järjestöjen investointilaskelmat ovat toki hyvä pohja, mutta se mikä tulee eteen ekat vuodet ovat juurikin kassavirta ja paljonko nettorahaa on tilillä laskujen maksamiseen. Muista myös että laskelmia tekevät ne jotka eivät itse (yleensä) ole investoineet samaan, eli niillä ei ole riskiä. Esim ajamalla kuorma-autoa muille voi yksi hlö jo saada tuon ym nettorahan vuodessa. Neuvojia on kohta enemmän kuin tekijöitä.

Lisäksi pitää ymmärtää että panosten hinnat nousevat jatkuvasti, Suomi on suljettu markkina ja täältä otetaan kaikki mitä asiakas pystyy maksamaan, ja lopputuotteiden hinnat alenevat koska teollisuus ja kauppa ovat käytännössä monopoliasemassa yhdessä. Tulevaisuudessa varmin tapa selvitä on volymi ja vielä halvempi panos. Hyvin harva pystyy (ja jaksaa) erikoistua niin että menestyvät maataloudessa pienessä mittakaavassa. 500 000 lainaa epäonnistuneisiin hankintoihin, jotka voivat käytännössä olla arvottomat toiminnan kaaduttua, ei makseta takaisin millään trukkikuskin palkalla, ja tarkoittaa käytännössä että elämä on pilalla.
Cultio
Luokka: >500hv
 
Viestit: 873
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 14:51

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Rubinjo » 01 Marras 2015, 11:22

Tuolla yllä kuvatun ajatuksen mukainen laskelmapohja: http://luonnonkoneisto.fi/wp-content/up ... rjattu.xls
Avatar
Rubinjo
Luokka: >500hv
 
Viestit: 2591
Liittynyt: 18 Tammi 2005, 00:28
Paikkakunta: Halikko www.toivontila.fi

Re: Suunnanvaihto ja uusi tuotantorakennus??

Lukematon viestiKirjoittaja Haaveilija » 03 Marras 2015, 14:08

Laskelmia ei vielä ole tehty minkäänlaisia, mutta joskus varmaankin voidaan tuota laskuriakin tarvita.
Suunnitteilla olisi käydä parilla tilalla, joissa on erilaisia makuuhalleja tms. kylmiä eläinsuojia. Voisi kysellä ja katsella toimivuutta käytännössä.
Huutelen täällä vielä jatkossakin ja kerron mahdollisista suunnitelmista. Kattellaan että mitä tästä alkaa kehittymään. Jos vaikka rikastuttas! (no siihen ei kyllä ole vaaraa :mrgreen: :lol: )
Haaveilija
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Loka 2015, 01:25Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

MAINOSPAIKKA