Kuivurin lämmöntalteenotto

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua maatalouden tuotantorakennukista ja niihin liittyvistä koneista, asioista ja ratkaisuista.

Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja jakkeri » 16 Loka 2017, 12:07

Tällaisena syksynä kun polttoaineauto käy yhtä usein pihalla kuin maidonkeruuauto karjatilalla, tulee väkisinkin miettineeksi että kehittyneempi kuivuritekniikka maksaisi itsensä moneen muuhun investointiin verrattuna nopeammin takaisin.

Siispä kysymyksenä kuuluukin että onko tällaisesta firmasta tai sen tuotteesta kenelläkään kokemuksia/edes näkemyksiä kuin Pte tekniikka?

http://www.ptetekniikka.fi/fi/viljankui ... gI3OvD_BwE

esimerkkihinnat eivät ainakaan vaikuta ylitsepääsemättömiltä ja laitteisto itsessään vaikuttaa lyhyen nettiperehtymisen perusteella miellyttävän yksinkertaiselta. Tietysti tällaisen systeemin lisäksi ku viitsisi eristellä kuivurin ja rakennella puhaltimelle taajuusmuuntajaa jne. pääsisi varmaan perinteisiä ratkaisuja taloudellisempaan/tehokkaampaan lopputulokseen.

Calefallahan tällainen järjestelmä on myös ja ilmeisti toimivakin, mutta hieman erilaisella tekniikalla toteutettu ja varmaan suhteessa aikalailla arvokkaampikin ratkaisu.
jakkeri
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 7
Liittynyt: 20 Helmi 2014, 18:56

Re: Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja TumppiW » 16 Loka 2017, 14:03

Moi,

Ei oo kokemusta, mutta on näkemystä...
-lämmöntalteenotto kuivurissa on fiksu idea, mutta aiemmissa ratkaisuissa haasteena on ollut iso ilmamäärä ja pöly, Calefan systeemissä ilmeisesti nämä on saatu hallintaan
- kuivurin tuloilmapuolen, pannun ja lämpökanavien eristäminen ja ilmamäärien hallinta (vastapainemittari tai poistoilman kosteusmittari) kannattaa tehdä joka tapauksessa ja heti

Omalla tilalla kuitenkin mietinnässä ihan eri tyyppinen ratkaisu:
- 120 m3 tuulettavia laakasiiloja hallin betonilaatalle, tyyliä Martin Lishman (300-1000 €/kpl)
- maakaasupoltin kuivuriin ja biokaasusäiliö vuokralle Gasumilta pariksi viikoksi

Kun välivarastotilaa piisaa, puimuri saa puida rauhassa sitä tahtia kun viljaa menee ja kuivaukset kerkiää sitten tehdä muutaman viikon sisään, kun puinnit on tehty.

Jatkuvatoiminen 10 t/h maakaasukuivuri urakkapalveluna olisi myös aikasta pop, kunhan löytyisi urakoitsija. Vuorokaudessa kuivaa aika mahdottomat määrät viljaa, kun saa vaan vetää tasovarastosta kuivuriin ja kuivurista toiseen tasovarastoon jäähtymään.

Testailin jo konseptia Lishmanin Trouble-Dry tuuletusputkilla ja viljakärryssä vilja jäähtyi todella hyvin jo yhden yön aikana. Kylmän yön jäljiltä jääkaappikylmä vilja säilyy kärryssä pitkään.
TumppiW
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 360
Liittynyt: 07 Elo 2006, 12:03
Paikkakunta: Lohja

Re: Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja jakkeri » 16 Loka 2017, 15:23

Alkuperäisestä aiheesta kun nyt poikettiin niin tuo Lishman systeemihän vaikuttaa sinänsä varsin mielenkiintoiselle. Äkkiseltään ajateltuna noita tuuletusputkia ja - puhaltimia voisi käyttää ihan normi pakettikuivaamon siiloissa ja ajaa ne sieltä sitten kuivuriin sitämukaa kun kuivausprosessi etenee. Ja tietysti nopeuttaisi muutenkin jos käyttäis niitä myös kuivan viljan jäähdyttämiseen.
jakkeri
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 7
Liittynyt: 20 Helmi 2014, 18:56

Re: Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja dbfi » 16 Loka 2017, 17:15

Ei myöskään kokemusta mutta aiheessa pysyen: miten polttoöljyn kulutus voi puolittua jos lämmöntalteenotolla nostetaan kuivausilman lämpötilaa noin 10 astetta ja loput 50 astetta öljyllä? Viittaan valmistajan esittämään mittaukseen.

Ihan hyvä silti että uusia ratkaisuja etsitään.
dbfi
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 245
Liittynyt: 18 Touko 2012, 12:53

Re: Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja kestilä » 09 Marras 2017, 21:33

Itse olen pohtinut lämmöntalteenottoa lähinnä siten, että käytössä olevaan lämmilämminilmakuivurin itä-länsisuuntaiseen seinään tekisi kaksoisrakenteen. Sieltä välistä ottaisi ilman pannulle. Sopivasti sattuu, että kuivuri poistoilmaputki kulkee samalla seinällä, joten tulisi samalla hyödynnettyä sekä aurinkonlämpö että kuivuri poistolämpö. Käytössä olevassa 1500 hehdon kylmäilmakuivurissa otetaan ilma katon kautta, jossa lämpöä keräävää pinta-alaa on yli 200 neliötä. Kyseisessä kuivurissa vilja kuivui varastointikosteuteen monestikin ilman lisälämpöä. Mikäli mielii kylmäilmakuivuria puskurikuivuriksi, niin kannattaa muistaa, että pienestä kuivurista ei ole paljoa hyötyä. Jos hyvänä puintipäivänä saa puitua vaikka 800-1000 hehtoa, on aika äkkiä puskukapasiteetti käytetty. Työläskin se on ainakin lumikolatyhjennyksellä vaikka olis vinopohjakin. Eipä kyllä tartte salillekkaan lähteä.
kestilä
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 9
Liittynyt: 26 Helmi 2017, 22:14

Re: Kuivurin lämmöntalteenotto

Lukematon viestiKirjoittaja Xerxes » 16 Tammi 2018, 07:47

tuli säiliöön vähän enemmän heikoissa kasvustokohdissa.

บาคาร่า
Xerxes
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 02 Tammi 2018, 14:28Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

MAINOSPAIKKA