Arskan vai Antin elevattori

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua maatalouden tuotantorakennukista ja niihin liittyvistä koneista, asioista ja ratkaisuista.

Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja ajtn » 31 Tammi 2014, 23:30

Olisi tarkoitus lähivuosina uudistaa kuivuri, mutta tilaa on koneistolle ja elevaattorille vain se 3 metriä syvyyssuunnassa. Arskalta mahtuu vain 68-tonninen malli, mutta Antin A90 pitäisi mahtua myös, kun ulkomitat on samat kuin 70-t mallissakin.

Nykyinen Arskan n. 60-tonninen elevaattori menee takaa syötettäessä melko helposti tukkoon siiloa vaihtaessa, ja se joskus alkaa ärsyttää rekkaa lastatessa, kun kaikki siilot tyhjennetään elevaattorilla. Etukautta syötettäessä sitä ei kyllä ole tukkoon saatu. Onkohan Antti yhtä herkkä, vai vetääkö kunnolla?

Onko raadilla mielipiteitä siitä, että kumpi on "parempi" elevaattori? Arskassa ei ole nykyään enää kiilahihnavetoa, vaan suoraveto. Ja paljon helpompi kuppihihnan kiristyskin kuin Antissa. Antin elevaattoreiden tehoista olen kuullut kehuja paljonkin, johtuneeko sitten pohjattomista kuppiryhmistä.

Onko eroja hihnapyörillä, siis Arskan ripapyörillä ja Antin sileillä, kaapimin varustetuilla? Normaalioloissa Arskan ripapyörä ei ole kerännyt moskaa päälleen, paitsi toissa syksynä, kun kuivattiin 35% sademärkää ohraa... mitä ei todellakaan normaalisti tehdä.
ajtn
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 31
Liittynyt: 24 Syys 2012, 21:29
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja ja101 » 01 Helmi 2014, 10:03

Muuhun en oikein osaa sanoa, mutta eikö noita suoravetoisia kehuta, että lähtevät pyörimään vaikka olisi ajettu tukkoon. Tälläistä osaisin arvostaa.
Mites skandia? Vai onko noista jompikumpi tai kenties molemmat skandian tekeleitä.
Niin ja tehoista. Niihin ei kannata sokeasti luottaa. Kaverilla oli muka 80t elevaattori, mutta sen pysty ajamaan 40t vaakakuljettimella tukkeeseen. :D
ja101
Luokka: yli 100 hv
 
Viestit: 104
Liittynyt: 30 Kesä 2012, 14:58

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja ajtn » 01 Helmi 2014, 11:32

Nykyinen remmivetoinen Arska ei ainakaan lähde tukkeuduttuaan pyörimään. Pitää avata pohjaluukku ja vetää pari saavillista jyviä lattialle ennen kuin alkaa pyöriä. Tiedän, että jotkut remmivetoiset lähtevät pyörimään tukossa ollessaankin. Suoravetoisessa ei tietysti remmi luista.

Eiköhän molemmat kuivuritehtaat valmista elevaattorinsa itse, luulisin näin. Skandiaan en ole vielä sen paremmin tutustunut.

Luvatut tuntitehot eivät tosiaan yleensä ole sinne päinkään todellisuuden kanssa, ehkä hiukan yli puolet siitä ;) Voi toki poikkeuksia olla.
ajtn
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 31
Liittynyt: 24 Syys 2012, 21:29
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja ana111 » 01 Helmi 2014, 19:20

Mites nää,ku nykyään Antin elevaattoreis on pohjallinen kuppi vaan joka kymmenennes.Saako sitä edes tukkoon
ana111
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 53
Liittynyt: 24 Helmi 2010, 16:27

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 01 Helmi 2014, 21:55

Itse uusin osittain vanhan Jaakon elevaattorin. Eli laitettiin Antin sisuskalut pohjattomilla kupeilla ja vaihdettiin vanha 3kw sähkömoottori 5,5kw. Muistaakseni Anttin sivuilla oli elevaattorien sähkömoottori teho taulukossa tuolle pituudelle (11,5m) vielä 4kw moottori. Tuo oma elevaattori ei kyllä mene tukkoon enää kauralla vaikka poistoputki menisi tukkoon :lol: Vehnälläkin sen saa tukkoon vain jos poistoputki menee tukkoon. Tullut vissiin yritettyä useamman kerran laittaa kuivat siilot ihan täyteen :lol: Sähkömoottori kannattaa mieluummin laittaa numeroa isompi kuin se joka juuri ja juuri voisi riittää :? Itselläni on kuivaajalle 25A sulakkeet ja ne ainakin riittävät tuon 5,5kw moottorin suoraan käynnistykseen vaikka puhallinkin on jo päällä (sekin 5,5kw) Ja tuossa on naapurissa kuivaajassa 35A sulakkeet, puhallin 7,5kw ja elevaattori 7,5kw suoralla käynnistyksellä. Sielläkin muuten vanha jaakon elevaattori uusittu Antin sisustoilla ja pituus 18m
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja ajtn » 01 Helmi 2014, 22:19

Elevaattorin mitta on 13 tai 13.5 metriä ja nykyisessä 4 kW:n moottori. Olenkin miettinyt, että isompi moottori varmaan jaksaisi vääntää paremmin. Sitten vielä, jos kupittaisi Arskan elevaattorin Antin kupeilla, niin voisi olla aika hyvä ;) Olis suoraveto ja helppo kuppihihnan kiristys ja pohjattomia kuppeja tiheästi.

Elevaattoriputki on Arskan A68-mallissa 210 ja Antin A70-90 -elevaattoreissa 200 millinen. Eli Antin kupit pitäis mahtua Arskaan heittämällä. Kuppihihnojen leveyksistä ei kyllä ole tietoa.
ajtn
Luokka: Piikkipyörätrak. 20 hv
 
Viestit: 31
Liittynyt: 24 Syys 2012, 21:29
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 02 Helmi 2014, 14:31

Amatööri kirjoitti:Itse uusin osittain vanhan Jaakon elevaattorin. Eli laitettiin Antin sisuskalut pohjattomilla kupeilla ja vaihdettiin vanha 3kw sähkömoottori 5,5kw. Muistaakseni Anttin sivuilla oli elevaattorien sähkömoottori teho taulukossa tuolle pituudelle (11,5m) vielä 4kw moottori. Tuo oma elevaattori ei kyllä mene tukkoon enää kauralla vaikka poistoputki menisi tukkoon :lol: Vehnälläkin sen saa tukkoon vain jos poistoputki menee tukkoon. Tullut vissiin yritettyä useamman kerran laittaa kuivat siilot ihan täyteen :lol: Sähkömoottori kannattaa mieluummin laittaa numeroa isompi kuin se joka juuri ja juuri voisi riittää :? Itselläni on kuivaajalle 25A sulakkeet ja ne ainakin riittävät tuon 5,5kw moottorin suoraan käynnistykseen vaikka puhallinkin on jo päällä (sekin 5,5kw) Ja tuossa on naapurissa kuivaajassa 35A sulakkeet, puhallin 7,5kw ja elevaattori 7,5kw suoralla käynnistyksellä. Sielläkin muuten vanha jaakon elevaattori uusittu Antin sisustoilla ja pituus 18m
MIelenkiintoista tuon sähköhomman osalta (tottakai muutenkin). Mää koitin kysellä vähän sähkömiehiltäkin, että meneekö 25 A sulakkeilla. Kyseessä 70 -luvun Antti, jossa puhallin 7.5 kW, elevaattori 2.2, syöttölaite, esipuhdistin, pohjaimuri 0.75 kW sekä poltin ja valot jotain?. Meinasivat ettei saa käyntiin 25:lla vaikka puhaltimessa YD -käynnistys? Kaipa tuon vois kokeilla, jos olis nousut erikseen kuivurilla, mut taitaa olla kaikki vaan pääsulakkeiden takana.

Ongelmanhan saan siitä, että pitäis mittaroida erikseen toi etäkuivuri, kun se on naapurin mittauksen takana nyt. Olis vaan vähän kohtuullisempi toi siirtomaksu 25 A. Toki nyt ollaan väleissä sillai, et oon kuivurituntien mukaan maksanu jotain, samoin perusmaksun erotuksesta, kun hällä riittäisi 25 A kans.
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja Cultor » 02 Helmi 2014, 16:16

maraani kirjoitti:Mielenkiintoista tuon sähköhomman osalta (tottakai muutenkin). Mää koitin kysellä vähän sähkömiehiltäkin, että meneekö 25 A sulakkeilla. Kyseessä 70 -luvun Antti, jossa puhallin 7.5 kW, elevaattori 2.2, syöttölaite, esipuhdistin, pohjaimuri 0.75 kW sekä poltin ja valot jotain?. Meinasivat ettei saa käyntiin 25:lla vaikka puhaltimessa YD -käynnistys? Kaipa tuon vois kokeilla, jos olis nousut erikseen kuivurilla, mut taitaa olla kaikki vaan pääsulakkeiden takana.

Ongelmanhan saan siitä, että pitäis mittaroida erikseen toi etäkuivuri, kun se on naapurin mittauksen takana nyt. Olis vaan vähän kohtuullisempi toi siirtomaksu 25 A. Toki nyt ollaan väleissä sillai, et oon kuivurituntien mukaan maksanu jotain, samoin perusmaksun erotuksesta, kun hällä riittäisi 25 A kans.

Metrin siivikolla varustettu 11 kW moottori lähtee nikottelematta käyntiin 25 A sulakkeilla tähtikolmiokäynnistyksellä. Luulis tuonkin yhdistelmän lähtevän, ellei kovin kaukana muuntajasta.
Avatar
Cultor
Luokka: >500hv
 
Viestit: 615
Liittynyt: 08 Loka 2005, 20:20
Paikkakunta: Kahden kaupungin välissä

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 02 Helmi 2014, 21:47

[/quote]MIelenkiintoista tuon sähköhomman osalta (tottakai muutenkin). Mää koitin kysellä vähän sähkömiehiltäkin, että meneekö 25 A sulakkeilla. Kyseessä 70 -luvun Antti, jossa puhallin 7.5 kW, elevaattori 2.2, syöttölaite, esipuhdistin, pohjaimuri 0.75 kW sekä poltin ja valot jotain?. Meinasivat ettei saa käyntiin 25:lla vaikka puhaltimessa YD -käynnistys? Kaipa tuon vois kokeilla, jos olis nousut erikseen kuivurilla, mut taitaa olla kaikki vaan pääsulakkeiden takana.

Ongelmanhan saan siitä, että pitäis mittaroida erikseen toi etäkuivuri, kun se on naapurin mittauksen takana nyt. Olis vaan vähän kohtuullisempi toi siirtomaksu 25 A. Toki nyt ollaan väleissä sillai, et oon kuivurituntien mukaan maksanu jotain, samoin perusmaksun erotuksesta, kun hällä riittäisi 25 A kans.[/quote]

Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta 25A sulakkeilta voi ottaa noin 16-17kW tehoa pihalle (vaihtelu tulee verkon jännitteestä) Jos automatiikkaa muuttaisi sen verran että elevaattori lähtisi ensimmäisenä suorilta käyntiin ja sen jälkeen puhallin tähtikolmiolla ja muut lisäksi vaiheittain. Niin tarvittava sulkekoko on mahdollisimman pieni. :D
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 03 Helmi 2014, 12:31

Amatööri kirjoitti:Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta 25A sulakkeilta voi ottaa noin 16-17kW tehoa pihalle (vaihtelu tulee verkon jännitteestä) Jos automatiikkaa muuttaisi sen verran että elevaattori lähtisi ensimmäisenä suorilta käyntiin ja sen jälkeen puhallin tähtikolmiolla ja muut lisäksi vaiheittain. Niin tarvittava sulkekoko on mahdollisimman pieni. :D
Ok, kiitos. Muuntajalle tosiaan on matkaa useampi sata metriä ja ohut ilmajohto tuo sähköä...maakaapeliksihan tuo menee, jos siihen uusia mittauksia päähän tehdään. Uusittava ae on nykyinen kumminkin.
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja Cultor » 03 Helmi 2014, 21:38

Amatööri kirjoitti:Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta 25A sulakkeilta voi ottaa noin 16-17kW tehoa pihalle (vaihtelu tulee verkon jännitteestä) Jos automatiikkaa muuttaisi sen verran että elevaattori lähtisi ensimmäisenä suorilta käyntiin ja sen jälkeen puhallin tähtikolmiolla ja muut lisäksi vaiheittain. Niin tarvittava sulkekoko on mahdollisimman pieni. :D

Ei oikosulkumoottorista tuollaista tehoa 25 A sulakkeilla saa. Mainitun 11 kW moottorin (Strömberg HZUR) kilvessä lukee 22,9 A, jos siihen lisätään 50 %, alkavat 25 A sulakkeet paukkua.
Avatar
Cultor
Luokka: >500hv
 
Viestit: 615
Liittynyt: 08 Loka 2005, 20:20
Paikkakunta: Kahden kaupungin välissä

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja maraani » 03 Helmi 2014, 23:12

maraani kirjoitti:
Amatööri kirjoitti:Menee nyt vähän ohi aiheen, mutta 25A sulakkeilta voi ottaa noin 16-17kW tehoa pihalle (vaihtelu tulee verkon jännitteestä) Jos automatiikkaa muuttaisi sen verran että elevaattori lähtisi ensimmäisenä suorilta käyntiin ja sen jälkeen puhallin tähtikolmiolla ja muut lisäksi vaiheittain. Niin tarvittava sulkekoko on mahdollisimman pieni. :D
Ok, kiitos. Muuntajalle tosiaan on matkaa useampi sata metriä ja ohut ilmajohto tuo sähköä...maakaapeliksihan tuo menee, jos siihen uusia mittauksia päähän tehdään. Uusittava ae on nykyinen kumminkin.
Niin tästä vielä, että nykyinen eli alkuperäinen automaagio paiskaa kaikki loput kuormat päälle siinä kohtaa, kun puhaltimen moottorin käynnistys vaihtaa kolmioon. Porrastamalla ja tarvittaessa pehmokäynnistimellä luulis saavan käymään kaikki 25 A sisällä?
maraani
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 436
Liittynyt: 29 Loka 2007, 13:45
Paikkakunta: Somero

Re: Arskan vai Antin elevattori

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 04 Helmi 2014, 10:04

Suoralla käynnistyksella sähkömoottorin ottama käynnistysteho on noin 5 kertainen nimelliseen ja tähtikolmiolla se jää noin kaksinkertaiseen nimelliseen.

Itse muutin/muutatin automaatiota siten että ensin lähtee puhallin tähtikolmiolla 5,5kw, pieni viive, elevaattori suoralla 5,5kw, pieni viive ja loput roippeett. Nuo viiveet on siellä sitä varten että moottorien ottama virta kerkiää tasaantúmaan. Joskus sinne on jäänyt vahingossa pyörimään yksi ylimääräinen 4kw elevaattori (tosin tyhjänä) ja nämä kaikki on 25A sulakkeitten takana talon lisäksi.
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: YlistaroPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA