Parsinavetan rehunjako uudistusta

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua maatalouden tuotantorakennukista ja niihin liittyvistä koneista, asioista ja ratkaisuista.

Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja IIKOO » 10 Maalis 2015, 14:38

Moi. Olisi mietinnässä 30 paikkaisen parsinavetan rehunjako systeemin helpottaminen. Rehu on siilorehua pääasiassa ja leikataan leikkurilla välivarastoon,jossa on siltanosturi. Siltanosturilla nostetaan rehukakku itsevalmistettuun rehunjakokärryyn joka liikkuu ihan lihasvoimalla ja purku tapahtuu hangolla :D Nyt juuri tähän vaiheeseen olen miettimässä helpotusta ja mielessä on ollut joko pienkuormaaja tai varmo rehunjakovaunu. Varastosta on suora yhteys ruokintapöydälle joten mitään käännöksiä ei tarvitse tehdä,pöytä on itsessään 2.5 metriä leveä,että mahtuuko varmolift menemään pöydälle? Ja miten tollasella varmolla jakaantuu tarkkuussilppurilla tehty rehu(silpun pituus 3 senttiä,että lyhyttä on)? Voisi kuvitella että varmon lastaus olisi helppo tehdä siltanosturilla edelleen ja siitä vaan ajais suoraan pyöydälle.
Eli käyttökokemuksia nimenomaan varmoliftille haluaisin siilorehulla.
Myös pienkuormaajan käyttökokemuksia siilorehulle otetaan ilomielin vastaan.
IIKOO
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 14:18

Re: Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 10 Maalis 2015, 19:02

Itselläni on parsinavetassa rehumatin rehunjakovaunu sähkökäyttöisenä. Helppo käyttää ja varmatoiminen. Kuljettimien ketjut+laakerit, ajon painike ja kiilahihnat 2kpl on uusittu 15 vuoden aikana. Joten mielestäni vähillä remonteilla on selvinnyt.

Jakovaunun täytän kerran päivässä traktorilla jossa on rehuleikkuri etukuormaajassa. Rehu on Luokojunkkarilla tehtyä siilorehua.
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja IIKOO » 12 Maalis 2015, 21:52

Nyt kävin hakemassa koeajoon liukuohjattavan kingcatin,katsotaan mitä tällä saa aikaan,vai meneekö vaan turhaks eestaas ajeluks.
Sehän noissa sähkökäyttöisissä vaunuissa olis hyvä puoli että on hiljainen ja ei ainakaan tuu hajuhaittoja navettaan :)
Rehumatissa ei taida leikkuriterää olla ollenkaan,varmossa mietityttää juuri tuo leikkuuterä että miten mahtaa painua tiukkaan poljettuun rehukakkuun.
IIKOO
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 14:18

Re: Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja Kaupoi » 12 Maalis 2015, 22:24

IIKOO kirjoitti:varmossa mietityttää juuri tuo leikkuuterä että miten mahtaa painua tiukkaan poljettuun rehukakkuun.

Ohuita siivuja niin onnistuu.
Avatar
Kaupoi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 980
Liittynyt: 26 Joulu 2004, 23:48
Paikkakunta: Nivala

Re: Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja Amatööri » 13 Maalis 2015, 12:18

Rehumatissa on repijä akseli joka irroittaa rehun. Toki täyttö vaiheessa on hyvä katsoa ettei purota koko leikattua kakkua kerralla koneeseen vaan vähän ravistelee sen pienemmissä annoksissa sinne.
Amatööri
Luokka: yli 200 hv
 
Viestit: 218
Liittynyt: 24 Joulu 2011, 21:02
Paikkakunta: Ylistaro

Re: Parsinavetan rehunjako uudistusta

Lukematon viestiKirjoittaja kuus1tiainen » 23 Elo 2015, 11:31

Tämä ketju on jo jonkin verran vanha. Aloittaja on jo ehkä tehnyt ratkaisun.

Itsellä on parsinavetta käytössä avant pienkuormaaja. On näitä vanhempia malleja joissa ei ole turvakaaria. Silloin kun mietittiin ratkaisua rehunjakelun helpottamiseksi oli ehdotuksissa rehunjako vaunu tai pienkuormaaja.
Meillä ratkaisua teki ainakin se, että vesiputki kulkee tietyllä korkeudella sekä oviaukon leveys.
Itse todettiin että omin "jaloin" kulkeva vehje on hyvä, ja se että sillä voi tehdä muutakin kuin sitä yhtä ainoaa asiaa. Avant mahtui oviaukoista sekä sillä voi tehdä muutakin.
Liukuohjattava oli kokeilussa, mutta koska se ei ollut kovinkaan työergonominen vehje, niin päädyttiin runko-ohjattavaan. Eikä sitä ratkaisua olla kaduttu.
En ymmärrä tuota pakokaasu juttua. Itsellä ei ainakaan haise navetassa pakokaasu. Ovea on pakko pitää auki rehunjaon ajan. Ja kun reippaasti ajelee, niin eihän se kone viivy navetassa kuin tuokion. Ja navettassahan on ilmanvaihto, joten.... Meillä rehu pudotetaan keskelle ruokintapöytää josta se levitetään talikolla eläinten eteen, mutta tässä tapauksessa se on fiksuin ratkaisu kun kikkailla koneella sitä rehua eläinten eteen. Ja toisaalta pienkuormaajalla pystyy sitä rehupaakkua repimään "hienommaksi" siellä rehuvarastossa.
Ja se auttaa tietysti että kone on diesel kone. Ymmärsin ostovaiheessa että se diesel olisi vähemmän haiseva kuin bensakone.
Suurin ongelma näissä pienkuormaajissa on se, että sitten kun se ei lähde käyntiin. Niin ärsyttää jollain kottikärrillä raijata rehua. :(
kuus1tiainen
Luokka: 50 hv., takaveto
 
Viestit: 57
Liittynyt: 18 Marras 2010, 18:12Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA