Metsävähennys ennakkovero pystymyynnissä

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua metsätaloudesta, hoidosta, ym...

Metsävähennys ennakkovero pystymyynnissä

Lukematon viestiKirjoittaja tuulen » 04 Tammi 2017, 01:53

Jos käytän 60 % metsävähennystä pystykaupassa, onko ennakko 20 % ? Vai voiko käytettävästä metsävähennyksestä tuloksellisesti ilmoittaa puun ostajalle ennakon pienentämiseksi vastaamaan käytettävää puunmyynnin pääomatuloa ja käytettävää metsävähennysprosenttia?
tuulen
Luokka: yli 100 hv
 
Viestit: 106
Liittynyt: 29 Touko 2007, 13:04
Paikkakunta: Halikko

Re: Metsävähennys ennakkovero pystymyynnissä

Lukematon viestiKirjoittaja Don Essex » 04 Tammi 2017, 09:23

Minun ymmärtääkseni metsävähennys tehdään vasta veroilmoituksella. Aivan varma en ole, mutta käsitykseni mukaan ennakonpidätyksen määrään ei juuri voisi vaikuttaa. Siis palautuksien kautta tai muista tuloista vähentäen.

Mutta. Mieti mikä tuo metsävähennys oikeasti on. Nimitys on harhaanjohtava. Se EI ole oikeasti vähennys, vaan tulojen siirto myöhemmäksi. Eli, jos sinä joskus luovut vaikkapa osasta metsäalasta, myyntihetkeen mennessä kertyneen metsävähennyksen määrästä tuloutetaan pinta-alaa vastaava määrä kauppahintaan. Ja siitä maksetaan myyntivoittoveroa sen hetkisen pääomaveroprosentin mukaan. Minulle kävi niin, että myydessäni pienen metsäalan tappiolla, muualta kertyneen metsävähennyksen määrää tuloutui sen verran, että tappiollisesta myynnistä tulikin myyntivoittoa!
Esimerkki: Metsäalaa 100 ha. Myyt 10 ha määräalan pois. Aikaisemmin myydyistä puukaupoista on tehty metsävähennystä yhteensä esimerkiksi 30000 €. Tästä metsävähennyksen määrästä lisätään tuon 10 ha määräalan kauppahintaan 3000 €. Koska myyt 10 % metsäalasta, tuloutuu 10 % metsävähennyksestä kauppahintaan, ja siitä maksetaan pääomavero. Joka tuskin on juurikaan pienempi, kuin puun myyntihetkellä. Jos ei aio koskaan myydä metsiään, on metsävähennyksessä vähän järkeä. Jos tietyin ehdoin tekee sukupolvenvaihdoksen, siirtyy metsävähennyskin seuraavalle sukupolvelle. Jos heille tai perikunnalle tulee tarve myydä metsämaata, tuloutetaan nyt tehdyt metsävähennykset niihin. Kun opin tilanteen, päätin enää koskaan olla käyttämättä senttiäkään lisää metsävähennysoikeuksiani.

Mielestäni metsävähennys on suuri huijaus, jolla houkutellaan myymään puuta edullisemmin ja takaamaan metsäteollisuudelle halpaa puuta. Valtio saa veronsa kyllä kuitenkin mutta vähän myöhemmin. Ja todennäköisesti suurempana.

Kuten tekstistä ilmene, olen varsin tuohtunut tilanteesta. Hieman tappiollisesta määräalan kaupasta tuli huomattavasti enemmän tappiollinen, koska muiden alueiden puunmyynnistä kertynyttä metsävähennystä tuloutettiin tuohon jo tappiolliseen kauppaan. Tuli vielä melkoinen määrä myyntivoittoveroa maksettavaksi. Tappiollisesta kaupasta!
Don Essex
Luokka: 75 hv., takaveto
 
Viestit: 76
Liittynyt: 28 Marras 2013, 18:07

Re: Metsävähennys ennakkovero pystymyynnissä

Lukematon viestiKirjoittaja Rubinjo » 07 Tammi 2017, 01:25

Valitettavasti juuri noin! Ajattelin tehdä rajanaapurin kanssa kauppoja/"tilusjärjestelyjä" ja molemmille ois homma sopinut... Mutta verottaja "esti" kaupan. Silti aijon käyttää loputkin metsävähennykseni pois...
Avatar
Rubinjo
Luokka: >500hv
 
Viestit: 2591
Liittynyt: 18 Tammi 2005, 00:28
Paikkakunta: Halikko www.toivontila.fi

Re: Metsävähennys ennakkovero pystymyynnissä

Lukematon viestiKirjoittaja harry56 » 02 Kesä 2017, 07:34

kylväkää osa sertifioimattomalla siemenellä kokeeksi, tulis vertailtua. ite saatan kans koittaa mut sertiä en osta peurat ne kuitenkin syö jos lähellekään mettää laittaa.

gclub
harry56
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 02 Kesä 2017, 07:05Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

MAINOSPAIKKA