Asiaa kylmäilmakuivauksesta (&lietsosta)

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelua traktoreista ja työkoneista. Uusista malleista, vioista, parannuksista.

Asiaa kylmäilmakuivauksesta (&lietsosta)

Lukematon viestiKirjoittaja danny_s » 20 Heinä 2006, 21:35

Terve!

Ollaan jo pitkään suunniteltu kylmäilmakuivuria lähinnä erikoiskasvien, kuten heinien siementen kuivaukseen.
Täyttötavaksi olen ajatellut imupainelietsoa, ja aloin pohtimaan, voisiko lietsoa käyttää myös kuivurin puhaltimena täytön jälkeen?
Näissähän on kuitenkin melko isot sähkömoottorit, ja mikäli ilmanoton järjestäisi tarpeeksi korkealta..
Vai eikö teho riitä?

Kaikki muutkin tiedot sekä erilaisten puhaltimien, lietsojen ja suomu- (ym. reikä) peltien hinnat kiinnostavat.

Kiitos
danny_s
Luokka: Polkutraktori
 
Viestit: 3
Liittynyt: 19 Maalis 2006, 12:36

Lukematon viestiKirjoittaja SS » 21 Heinä 2006, 10:58

Kyllähän se viljalietsonkin puhallin ilmaa tuottaa, enemmänkin korkeaan paineeseen vähemmän, mutta kylmäilmakuivauksessa pyritään korkeaan ilmantuottoon kohtuullisella vastapaineella, silloin edullisin on potkuripuhallin ja seuraavaksi paras matalapainekeskipakopuhallin.

Näitä lietson puhaltimia on käytetty lähes kuivatun viljan jäähdytykseen paksun, jopa kaksimetrisen viljakerroksen läpi, mm. Tanskassa. Kostea vilja kerkiää homehtua ennen kuin se kuivuu vähäisellä ilmamäärällä

Meillä on Kongskilden HVL-100 pystysiilossa, jossa viljakerroksen paksuus on 90 cm.

Kuva

Tuo noin 20000 kuutiota tunnissa riittää vajaaseen 300 hl viljaa, jos kuivataan suoraan puinnista. 4 kW/ 80 cm potkuripuhallin riittää samansuuruiseen tasomalliseen kylmäilmakuivuriin, jos viljakerros pidetään 70-80 cm:n paksuisena. Heinänsiemenet ovat kevyttä, joten niitä pystynee laittamaan paksummalti.

Metrinen potkuripuhallin antaa yli 30000 kuutiota 60 mm vp ; eli noin neljänneksen enemmän pystyy laittamaan viljaa samalle moottoriteholle (7.5 kW). Toisaalta tuo HVL nostaa ilman lämpötilaa enemmän, jolloin kuivuminen on hiukan nopeampaa. Ja todellakin, kuorettuman uhatessa tuo HVL työntää ilmaa väkisin kerroksen läpi, mikä on välttämätöntä, jos käytetään pystysiilomallista kylmäilmakuivaajaa, niin kuin meillä.

Työtehoseura on tehnyt kirjasen, joka käsittelee kylmäilmakuivausta, saa sieltä tilaamalla. Kannattaa lukea. Lisäksi systeemiin ehkä kannattaisi laittaa vähintään hygrometrimittaus, jotta päästään alhaiseen loppukosteuteen ilman energianhukkaa. Kokonaisuutena kylmäilmakuivaus saattaa olla välittömiltä energiakustannuksiltaan jopa edullismpi kuin öljyllä kuivaus. Jos löytyy vanhoja suuleja, joihin voi asetella laarit helposti, ei investointikulutkaan ole kovin isot. Sanoisin, että jos polttoöljy rupeaa lähestymään euron tasoa, on mietittävä kovasti muita lämmönlähteitä lämminilmakuivaukseen.

-SS-
Avatar
SS
Luokka: >500hv
 
Viestit: 1617
Liittynyt: 25 Huhti 2005, 22:26
Paikkakunta: LohjaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

MAINOSPAIKKA