Juontovinssin käyttö?Vinssejä on myynnissä lähes joka valmistajalla, mutta sen käytöstä ei juurikaan ole viestejä?
Käytetäänkö sitä vinssiä Suomessa ja onko se tarpeellinen meidän tasaisilla maastoilla? Tuolla vuoristossa ja oikein hankalissa maastoissa voisi kuvitella sen käyttöä? Onko Suomessa metsätyö mennyt niin raakaksi, ettei ole yksinkertaisesti urakoitsijoilla aikaa alkaa juoksennella vaijerin kanssa koneen ulkopuolella? Vielä 60-luvulla oli hurjannäköisiä "himmeleitä" traktorimiehillä ja saksen juoksuttajalla oli pää märkänä olipa pakkasta kuinka paljon tahansa! Niillä moni kaveri kyllä teloi itsensä, katkoi ainakin sormiaan, kun jäi telan väliin. Kumminkin myynnissä on. a) varsinainen juontovinssi varustettuna runkolenkeillä b) vinssi juontokouran yhteydessä c) vinssi kuormaajan puomissa Onko käyttökokemuksia näistä eri versioista ja kannattaako vinssiä laittaa ollenkaan?
Meiltä löytyy Ryskyn vinssi jostain 80 luvulta. Pätevä peli juontohommiin, sitä on jälkeenpäin vielä varusteltu itsetehdyllä juontopuomilla. Sillä tehtiin aikoinaan eräs hankintasavotta silleen että aukolle pyöräytettiin kaivurilla rekalle lenkki ja myö sitten juonnettiin tukit siihen lenkin varteen. Osa puista piti toki hakea juontoriimuilla.
Nyt on ollut kymmenen vuotta kuormain+metsäkärri yhdistelmä ja vinssi on jäänyt aika vähälle käytölle. Maastot eivät ole kauhean hankalia ja yleensä metsäkärrin saa niin lähelle puita että köydellä ja kuormaimen puomilla saa kahdestaan vedettyä muutamat pöllit kätevästi uran varteen. Ei ole tullut edes mieleen hankkia puutavarakuormaimeen asennettavaa vinssiä vaikka sellaiset ihan käteviltä vaikuttavatkin. Tuossa viimekeväänä jouduimme juontamaan tukkirunkoja erittäin jyrkästä mäestä ja silloin oli tuo tehokas vinssi kätevä. Kahdestaan toisen ohjaillessa runkoja kantojen ja taimien välistä ja toisen toimiessa koneenkäyttäjänä saatiin puut jyrkänteen reunalle josta ne oli sitten helppo siirtää metsäkärrillä pinoon.
Sain lopultakin asennettua patun vinssin kuormaimeen (patu 1800 )
Kyllä se on kätevä halkokoivujen keruussa nuoren metsän harvennuksessa . Urat voi olla harvemmassa kun väliin jäävät isot koivut voi vetää kokorunkoina uralle , katkoa ja nostaa kyytiin .
Re: Juontovinssin käyttö?
Siis lovipankollako? Kyllä tuollainen löytyy. Merkistä ei mitään tietoa, vanha isäntä joskus muisteli, että ois Iisalmessa tms. tehty. Puomikin tuohon löytyy, mutt eipä sillä ole juuri käyttöä. Käyttö on aika vähäistä, mutta viime syksynäkin oli hyvä apu. Sähköyhtiö oli kaatanut koivuja linjan varresta ja kiviraunion taakse ei päässyt kuormaimen+kärryn kanssa mitenkään. Vajaat 15 pölkkyä oli helppo kiskoa kouran ulottuville. Tuulenkaatoja otettaessa tulee kans käytettyä, kun muutamaa runko varten ei viitsisi tehdä ajouraa.
Kuormaimessa oleva vinssi on kätevä. Varsinkin jos se on vielä jatkuvasti kytketty hydraulikkaan ettei tarvitse ryhtyä sitä kytkemään erikseen. Sitä kun on ihminen niin laiska.
Jos kuski vain ajaa puita, niin ei mielellään käytä vinssiä. Mutta jos itse tekee samalla esim. tuulenkaatoja, niin vinssi on erittäin hyvä varuste. Tuntuu ettei ilman sitä edes pärjää.
Re: Juontovinssin käyttö?Sulta puuttuu alusta:
d) vinssi kuormauspuomilla tosin onhan se jo mennyttä maailmaa. Isälläni oli aikanaan Farmi vinssi kuormauspuomilla. Sen kanssa minäkin nuo metsätyöt aloitin ensin saksipoikana ja siitä hierarkiassa nousten aina kytkimen kahvaan saakka ![]() Vinssiä on lainattu aina myös kyläläisille ja tukijalan päähän on sahattu rautasahalla aina viiva katkenneesta luusta. 6 viivaa.
Isälläni oli aikanaan Farmi vinssi kuormauspuomilla. Sen kanssa minäkin nuo metsätyöt aloitin ensin saksipoikana ja siitä hierarkiassa nousten aina kytkimen kahvaan saakka Sillä meillä ajettiin hankintapuut kaikki 80-luvun loppuun asti. Ei ehkä satoja mutta kymmeniä motteja vuosittain. Kahden miehen peli mutta tehokas sellainen taitavissa käsissä. Ei sovi nykyajatteluun muuta kuin satunnaisena apuvälineenä niinkuin ylempää on jo selvinnyt.
Vinssiä on lainattu aina myös kyläläisille ja tukijalan päähän on sahattu rautasahalla aina viiva katkenneesta luusta. 6 viivaa. Tätä juuri tarkoitin "Himmelillä", nimi tuli nähtävästi siitä puomista, jonka avulla ne tukit sai nostettua kuormaan - vaarallinen vehje, eräs serkkuni on sairaseläkkeellä loukkaannuttuaan aikoinaan savotassa. Itse ajelin sinä talvena puut metsästä "karvaooppelilla". Tuosta urakehityksestä tulee mieleen erään Puolankalaisen isännän työhönottoilmoitus: - otetaan taloon kotiapulainen - mahdollisuus edetä emännäksi.
Rysky-juontovinssin kuva löytyy tuolta: http://www.nettikone.com/viewMachine.ph ... sitelang=2
PaikallaolijatKäyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa |
|