Sahan laippa

Valvoja: Farmari-ryhmä

Keskustelu metsässä käytettävistä koneista ja laitteista/sahoista.

Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 16 Maalis 2011, 17:30

Hajosi jo toinen laippa tänä talvena. Kumpikin pullistui päästään. Ensimmäinen (Husqvarnan alkuperäinen laippa) kesti noin vuoden, mutta tämä toinen Oregonin valmistama vain vajaat kolme kuukautta. Se on kyllä liian vähän. Syy voi olla kyllä käyttäjässäkin, mutta omasta mielestäni en sahaa niin kaltoin kohtele, että minussa suurin syy olisi. Vaseliinia kärkipyörä on saanut useamman kerran viikossa ja pahimmat pakkaset saha yöpyi lämpimässä. Kestäisikö muun merkkiset laipat paremmin, vai ovatko nekin niitä tuotteita nykyisin, jotka valmistetaan samassa tehtaassa mutta maalataan eri tavalla?
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja koneäijä » 16 Maalis 2011, 22:46

Itte kuullu semmosen neuvon tohon kärki pyörän rasvaukseen että jos sitä menee kerran rasvaamaan niin sitä pitää sitten rasvata JATKUVASTI koska ennen rasvausta reiät olleet vapaana ja teräketjun öljy päässyt sinne. Vaseliini tukkii reiät öljylle. Eli olisiko syy siinä etttä ei ole saanut tarpeeksi voitelua kun ei öljy ole päässyt sinne. Ittellä kestää laippa n. vuoden ja ikinä en ole rasvaprässiä käyttäny,
koneäijä
Luokka: Puutarhatraktori
 
Viestit: 5
Liittynyt: 09 Maalis 2009, 22:01
Paikkakunta: Kannus

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Vesa » 17 Maalis 2011, 09:07

Itellä käyttöä sahalla aika paljon ja Oregonin laippa kestänyt jo useamman vuoden. Enkä ole vaseliinia käyttänyt. Pitää vain katsoa että terä saa tarpeeksi öljyvoitelua ja siinä samassa voitelun saa myös kärkipyörä. Ei vaseliinia!
Avatar
Vesa
Luokka: >500hv
 
Viestit: 624
Liittynyt: 25 Touko 2006, 09:44
Paikkakunta: Kokkola

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Cultio » 17 Maalis 2011, 17:31

Riippuu vähän missä sahaa; soratien viereiset puut ovat täynnä hiekkaa ja kuluttavat laippaa paljon. Samaten jatkuva koivuklapien lyhennys pihassa vaatii voitelun lisäämistä jolla saa ketjun jäähtymään paremmin kun koko ajan vetää kaasu pohjassa. Alle -15 pakkasessa teräöljy ei oikein tahdo juosta enää, eikä välttämättä jätkäkään...

Itse olen kyllä Husqvarnan omilla sahannut vähintään sata kuutiota tukkipuuta. Kuluneet ketjut ja laipat käytän pihassa ihan loppuun. Jos haluaa laatua ostaa Sandvikin laippoja, mutta itse en näe niin suurta hyötyä hintaan nähden. En tiedä mitä maksavat mutta metsuri-kaveri puhui tuplahinnasta. Stihlin ketjut sitten niin pärjää. :)
Cultio
Luokka: >500hv
 
Viestit: 873
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 14:51

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 17 Maalis 2011, 21:36

Pitääkin kokeilla miten kestää rasvaamatta tai enintään uittaa laipan kärjen joskus teräketjuöljyssä. Tämä onkin ensimmäinen laite, joka pakkauksen päällä olevien huoltoohjeiden vastaisesti pitää jättää rasvaamatta.

Sahaa vasten tuleva rasvareikä ja laipan uran olen säännöllisesti puhdistanut öljyisitä puruista ja samalla kääntänyt laipan toisinpäin. Teräketjuöljyä menee mielestäni riittävästi. Säiliö on melkein tyhjä silloin kun bensiini loppuu. Se on kyllä totta, että vaseliini on sen verran jäykkää ettei notkea öljy vaseliinia mihinkään työnnä ja muistin palaillessa sellainen neuvo/ajatus tosiaan joskus on ollut, ettei kärkipyörää kannata vaseliinilla rasvata. Mutta onko kärkipyörälle tai pyörässä oma öljykavava sahan laipassa? Keskipako voima heittää terän uraa pitkin tulevaa öljyä ulospäin eli pois terästä eikä sisäänpäin pyörän laakerille.

Kävin ohi ajaessani vilkaisemassa sahakaupan laippavalikoimaa. Tarjolla oli Oregonin tarjouslaippa, 22 €, ja Husqvarnan laippa, 39 €. Yllättävän suuri hinnanero. Pitää käydä muutaman päivän päästä toisen kaupungin valikoimaa vilkaisemassa.
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja aurauskeppi » 18 Maalis 2011, 11:20

koneäijä kirjoitti:Itte kuullu semmosen neuvon tohon kärki pyörän rasvaukseen että jos sitä menee kerran rasvaamaan niin sitä pitää sitten rasvata JATKUVASTI koska ennen rasvausta reiät olleet vapaana ja teräketjun öljy päässyt sinne. Vaseliini tukkii reiät öljylle. Eli olisiko syy siinä etttä ei ole saanut tarpeeksi voitelua kun ei öljy ole päässyt sinne. Ittellä kestää laippa n. vuoden ja ikinä en ole rasvaprässiä käyttäny,

Hieno juttu ettet sanonut että laippa tottuu vaseliiniin ja alkaa vaatimaan sitä.. :D
Oppiaikoina oli kahta koulukuntaa rasvaamisesta ja perustelut tätä tasoa. Kirjaopin mukaan jos oli rasvareikä niin piti rasvata. Itse ei ole tullut rasvattua vaseliinilla vaan putsattua paineilmalla muun laipan huollon yhteydessä. En sahaa nykyään paljoa, yleensä pikku leimikko vuodessa ja muistan yhden kärkipyörän hajonneen. Onhan yksi sottahomma vähemmän.
aurauskeppi
 

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja oppipoika » 18 Maalis 2011, 11:25

Jos käyttää vaselliinia kärkipyörän rasvaamiseen niin se pitää tehdä joka tankkaus kerralla. Kärkipyörän laakerille menee kyllä teräöljyä, sitä on yllättävän paljon laipan uran pohjalla. Menee kyllä laakerille omalla painollaan.
Avatar
oppipoika
Luokka: yli 300 hv
 
Viestit: 398
Liittynyt: 12 Heinä 2008, 23:00
Paikkakunta: pirkanmaa

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja 956XL » 18 Maalis 2011, 16:42

Pasi kirjoitti:Vaseliinia kärkipyörä on saanut useamman kerran viikossa ja pahimmat pakkaset saha yöpyi lämpimässä.

Mitä laatua vaseliini on jota olet käyttänyt?
Avatar
956XL
Luokka: >500hv
 
Viestit: 779
Liittynyt: 09 Touko 2005, 21:15

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Jari » 18 Maalis 2011, 19:39

Hölmön kuuloinen kysymys, miksi rasvata kärkipyörää kun sitä ei edes kehoiteta rasvaamaan? Stihlin laippoja ja sahoja ollut reilun parikymmentä vuotta eikä ainoatakaan ole rasvattu, rasvaprässi on kyllä muistona menneiltä ajoilta. Eli Stihlin laippa ja ketju, mikäli sopivat, kestäviä ovat. Kannattaa kokeilla :)
Avatar
Jari
Luokka: >500hv
 
Viestit: 3510
Liittynyt: 05 Touko 2005, 11:05
Paikkakunta: K-Pohjanmaa

Re: Sahan laippa

Lukematon viestiKirjoittaja Pasi » 18 Maalis 2011, 23:34

956XL kirjoitti:
Pasi kirjoitti:Vaseliinia kärkipyörä on saanut useamman kerran viikossa ja pahimmat pakkaset saha yöpyi lämpimässä.

Mitä laatua vaseliini on jota olet käyttänyt?


Shellin Retinax EP-2:sta. Sahan mukana tullut vaseliini käytetty kytkimen neulalaakerin voiteluun.

Hölmöltä kuulostavaan kysymykseen saman tapainen vastaus: koska käsketään rasvaamaan. Sekä laipan pakkauksessa että Husqvarna ohjekirjassa.

Aikaisemmin on rasvattu yhtä useasti kuin nykyisinkin, ja laipat ovat kestäneet paljon paremmin. Siinä mielessä hieman epäilyttää, että laatu olisi voinut huonontua.
Pasi
Luokka: >500hv
 
Viestit: 521
Liittynyt: 24 Elo 2008, 10:16Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

MAINOSPAIKKA